• Kādas spuldzītes pirkt, lai par elektrību maksātu mazāk?

    Padoms
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Aiva Alksne
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atnākot rudenim, gaismu mājoklī degsim arvien biežāk un ilgāk. Kādas spuldzes izvēlēties, lai nav jāpārmaksā par elektrību? Kam pievērst uzmanību, pērkot jaunu spuldzīti?

    Spuldzīšu ābece: kas ir kas?

    Kvēlspuldzes, ko lietojām gadiem ilgi, Eiropas Savienībā jau septiņus gadus ir aizliegts ražot un importēt. Iemesls tam – augstais elektroenerģijas patēriņš un zemā efektivitāte, jo kvēlspuldzes patiesībā tērē elektrību nevis gaismas, bet siltuma ražošanai. Tāpēc, ja no senākiem laikiem vēl saimniecībā aizķērusies kāda kvēlspuldze, to vairs nevajadzētu mājās skrūvēt izdegušas spuldzītes vietā.

    Arī halogēnspuldzei stundas ir skaitītas. No 1. septembra tās Eiropas Savienībā vairs netiek ievestas un ražotas, veikali šobrīd izpārdod tās, kas atrodas noliktavās. Patiesībā halogēnspuldze tā pati kvēlspuldze vien ir, vienīgā atšķirībā – kvēldiegs tajā vairs nekarājas brīvi, bet ir ielikts kupolā, kas pildīts ar gāzi, kas slikti vada situmu.

    Tuvāko gadu laikā ražot un tirgot pārstās arī kompaktās luminiscences spuldzes, ko tautā dēvē par ekonomiskajām spuldzēm, jo to sastāvā ir dzīvsudrabs – ja stiklotā daļa saplīst, dzīvsudrabs nonāk gaisā. Tiesa, salīdzinot ar kvēlspuldzi, tā patērē par 75–80% mazāk elektroenerģijas, taču vienalga nespēj sacensties ar gaismas diožu jeb LED spuldzi, kas šobrīd ir uzskatāma par energoefektīvāko risinājumu telpu apgaismošanai. 

    LED spuldze patērē vidēji 7–10 reizes mazāk elektroenerģijas nekā līdzvērtīga kvēlspuldze. Tā jau uzreiz pēc ieskrūvēšanas patērēs mazāk elektrības nekā vecā spuldze, un to varēs redzēt jau nākamajā elektrības rēķinā.

    Ir aprēķināts – ja LED spuldze dienā deg vismaz piecas sešas stundas, tā sevi atpelna jau pusgada laikā vai pat vēl ātrāk.

    3 svarīgākie aspekti, kā izvēlēties LED spuldzi?

    Domājam gudri un ekonomiski, līdzšinējās spuldzītes vajadzētu nomainīt ar LED. Ar ko sāk, kam pievērst uzmanību, jo LED spuldzēm ir pavisam citi raksturojošie lielumi?

    1. Jo vairāk lūmenu, jo spožāka spuldze

    Savulaik galvenais parametrs, pēc kura izvēlējāmies kvēlspuldzi, bija jauda, kuras mērvienība ir vati (W). Kvēlspuldžu gadījumā spuldzes jauda (W) ir tieši saistīta ar gaismas atdevi, savukārt LED spuldzēm galvenais faktors, kas nosaka izstarotās gaismas daudzumu, ir tieši lūmenu (lm) skaits – jo vairāk lūmenu, jo vairāk gaismas izstaro spuldze.

    Visvieglāk LED spuldzi izvēlēties, skatoties pēc kādreiz ierastās kvēlspuldzes jaudas. Agrāk, piemēram, griestu lampā tika izmantota 60 vatu kvēlspuldze, tagad, lai saglabātu esošo gaismas daudzumu, ieteicams izvēlēties LED spuldzi ar 800 lūmenu gaismas plūsmu.

    LED spuldzes jaudas mērvienība vats rāda, cik daudz elektroenerģijas spuldze patērēs. Dažādu ražotāju LED spuldžu jauda var būt atšķirīga, lai gan to izstarotais gaismas daudzums ir vienāds! Lai aprēķinātu spuldzes elektroenerģijas patēriņu kilovatstundās (kWh) noteiktam laika periodam – diennaktij, mēnesim vai gadam –, spuldzes jauda (W) jādala ar 1000 un jāreizina ar spuldzes darbības ilgumu stundās (h). 

    Lai vieglāk izvēlēties LED spuldzi, var izmantot tabulu, kurā atbilstoši ierastajai kvēlspuldžu jaudai norādīta LED spuldzes gaismas plūsma lūmenos.

    2. Jo mazāk kelvinu, jo gaisma siltāka

    Spuldžu gaismas krāsu jeb temperatūru mēra kelvinos (K). Jo mazāk kelvinu, jo gaisma siltāka, mājīgāka, jo vairāk – jo aukstāka.
    Kvēlspuldzes izstaro tikai dzeltenīgu, silti baltu gaismu, bet LED spuldzēm ir plašs krāsu diapazons – no silti baltas (2700 K) līdz zilganai krāsai (6500 K).

    • Silti balta gaisma LED spuldzēm ir diapazonā no 2700 līdz 3200 K. Tāda gaisma piemērota dzīvojamajai istabai, ēdamistabai, guļamistabai, kā arī āra apgaismojumam.
    • Baltu gaismu spuldzē nodrošina no 3200 līdz 4000 K. Tāda gaisma piemērota virtuvei, vannasistabai, gaitenim un garāžai, dažādām darba un mācību telpām.
    • Vairāk par 4000 K nozīmē, ka spuldze izstaro zilgani baltu gaismu, kas līdzīga dienasgaismai. Šāda gaisma ir piemērota izvēle darba zonām, kur nepieciešams īpaši spilgts apgaismojums, kā arī vitrīnām un skatlogiem.
    • Spuldzes virs 6000 K ir ar zilganu gaismu – tās parasti izvēlas dažādos sabiedriskos un rūpnieciskos objektos, kā arī telpās, kurās jāveicina modrība.

    3. Pareizais cokols un spuldzes forma

    Mainot veco spuldzi vai iegādājoties jaunu, jāņem vērā arī cokola veids, spuldzes izmērs un forma.
    LED spuldze var būt ar vītnes veida (apzīmē ar burtu E) vai spraudņa tipa cokolu (apzīmē ar burtiem G, GU un MR). Cipars pie burta norāda cokola savienojuma daļas diametru vai attālumu starp spraudņiem. Sadzīvē visplašāk tiek izmantoti cokoli E27 un E14.

    Arī spuldzes formai ir nozīme, jo tā nosaka, kā gaisma būs izstarota – vai tā būs koncentrēta, spīdēs vienā punktā vai būs izkliedēta. Jāskatās, lai spuldze nespīd tikai uz telpas stūriem vai tikai taisni lejā, grīdā. Uz iepakojuma tas norādīts kā gaismas izkliedes leņķis. Ideālā gadījumā tie ir 360 grādi – tad spuldze spīd uz visām pusēm, lai gan vienmēr tas nemaz nav vajadzīgs.

    Kas vēl jāzina par LED spuldzēm

    1. Ja LED spuldze paredzēta telpā, kur apgaismojumu nepieciešams bieži ieslēgt vai izslēgt, piemēram, gaitenī, labāk izvēlēties spuldzi ar lielāku pārslēgšanas ciklu skaitu. Pārslēgšanas ciklu skaits norāda, cik reižu spuldzi var ieslēgt un izslēgt. LED spuldzēm tas ir no 20 000 līdz 200 000 cikliem. Salīdzinājumam – kvēlspuldzēm tās ir vidēji 8000 pārslēgšanas reizes. Līdz ar to LED spuldžu ilgmūžība ir būtiski lielāka.
    2. Ražotāju prognozēto LED spuldzes darbības laiku norāda stundās (h), tomēr vismaz puse no spuldzēm spēj darboties arī pēc norādītā laika. LED spuldzes kalpo vidēji 15 000–50 000 stundas, kamēr kvēlspuldzes vien 1000 stundas.
    3. Dažkārt spuldzes darbības laiku norāda arī gados, pieņemot, ka spuldze tiek lietota 1000 stundas gadā jeb 2,7 stundas diennaktī. Tomēr jāņem vērā, ka Latvijā apgaismojumu bieži izmanto arī vairāk nekā 1000 stundas gadā, tādēļ spuldzes darbmūžs var norādīto kalpošanas laiku arī nesasniegt. Tomēr, turot LED spuldzi ieslēgtu vidēji 5 stundas dienā, spuldze kalpos vismaz 7 gadus.
    4. Spuldzes darbības ilgums atkarīgs arī no kvalitātes. Kvalitatīvas – sertificētas un uzticamu ražotāju LED spuldzes – maksā dārgāk, bet arī kalpo ilgāk nekā lētākas spuldzes ar nekvalitatīvām sastāvdaļām.
    5. *Ja telpā apgaismojuma intensitāti ir iespējams regulēt ar slēdzi, jāizvēlas spuldze, kuru iespējams regulēt ar apgais.mojuma regulatoru jeb dimmeri. Pielāgojams apgaismojums ļauj mainīt noskaņojumu telpā – no spoža līdz pieklusinātam, mājīgam apgaismojumam. 

     

    Kļūdas, kas visbiežāk tiek pieļautas

    • Tiek izvēlēta spuldzīte ar neatbilstošu gaismas intensitāti. Jāatceras, ka LED spuldzes izvēlē svarīgākais parametrs ir lūmeni, nevis jauda.
    • Tāpat tiek nopirktas spuldzītes ar nepiemērotu gaismas temperatūru – piemēram, dzīvojamā istabā tiek izvēlēta auksta, balta gaisma, nevis silti balta.
    • Tiek nopirkta nekvalitatīva spuldze. Ieteicams izvēlēties pazīstamu ražotāju spuldzes, kā arī pārliecināties, ka uz iepakojuma un pašas spuldzītes ir norādīts korekts CE marķējums, kas apliecina, ka prece atbilst visām ES prasībām. Viltotie marķējuma burti C un E dažkārt ir tuvāk viens otram vai deformēti, izstiepti, saspiesti u. tml.

    Kā ikdienā samazināt apgaismojuma patēriņu?

    • Izejot no telpas, vienmēr izslēgt gaismu. Tas nav jādara katru reizi, uz īsu brīdi izejot no telpas, jo LED spuldžu jauda ir neliela.
    • Diennakts gaišajā laikā maksimāli izmantot dienasgaismu, atverot aizkarus un žalūzijas.
    • Spilgtāk izgaismot darba zonas, piemēram, lasīšanai, bet apkārtējā telpā nodrošināt fona apgaismojumu.
    • Regulāri notīrīt putekļus no gaismekļiem.

    Kā pareizi nolasīt informāciju uz iepakojuma

    3 īpaši jautājumi

    1. Kā zināt, ka nopirkta kvalitatīva LED spuldze?
      LED spuldzēm pastāv stingras kvalitātes prasības. Svarīgi, lai spuldze nemirgotu un nebojātu strāvas kvalitāti tīklā. Pārliecināties par to var, nostājoties ar radio rokās zem LED spuldzes – ja tas čerkst, spuldze rada elektromagnētisko starojumu. Tāpat jāpievērš uzmanība marķējumam uz iepakojuma (jābūt burtiem CE).
    2. Vai LED spuldzēm ir garantija?
      LED spuldzēm ir divu gadu garantija. Lai cilvēks būtu drošs, ka veikalnieks spuldzi samainīs, ieteicams saglabāt gan pirkuma čeku, gan spuldzes iepakojumu. To var saplacināt un noglabāt kopā ar pirkuma čeku.
    3. Vai tā ir taisnība – jo spožāka LED spuldze, jo vairāk elektrības jāpatērē?
      Jā, tā ir taisnība, – ja istabā deg spuldze ar 120 vai 240 lūmeniem, elektroenerģija tērējas vairāk, taču ne tik daudz, lai būtu vērts sēdēt pustumšā telpā.  

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē