• Kā rīkoties ārkārtas situācijā, ja plānots ārsta apmeklējums?

    Aktuāli
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    27. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ambulatorie pakalpojumi šobrīd atzīti par riska zonu, jo cilvēku vizītes pie ārstiem var veicināt koronavīrusa izplatību un arī apdraudēt mediķus. Šobrīd par situāciju, kā tiks organizēts ambulatorais darbs, ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Skaidro SINTIJA GULBE, Nacionālā Veselības dienesta pārstāve

    Kā rīkoties attiecībā uz plānotajām vizītēm pie ārstiem speciālistiem?

    – Daļa ārstniecības iestāžu šobrīd pārtrauc sniegt ambulatoros pakalpojumus. Cik zināms, iestādes šobrīd pašas informē pacientus, ka pakalpojumi uz šo ārkārtas situācijas laiku var nebūt pieejami, jo ambulatorais sektors ir riska sektors. Tajā ir vislielākā iespēja Covid-19 izplatībai, jo ir liela pacientu plūsma un viņi var inficēt arī medicīnas personālu.

    Tomēr izmeklējumi netiek pārtraukti tad, kad pacientam tie ir vitāli svarīgi.

    Ārstniecības iestādes šobrīd pašas lemj – kurā brīdī un kādus pakalpojumus samazināt vai pārtraukt uz šo ārkārtas situācijas laiku. Tikmēr jebkurā gadījumā – ja ir jautājumi par veselības stāvokli, primāri jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

    – Šīs iepriekš pieteiktās vizītes pie speciālistiem ir atceltas vai pārceltas?

    – Ārstniecības iestādei būtu jānosauc jaunais laiks, uz kuru vizīte tiek pārcelta. Bet situācija šobrīd ir tik ļoti mainīga, ka pieļauju – būs gadījumi, kad iestāde nevarēs nosaukt citu vizītes laiku. Ja izmeklējuma atcelšana var radīt būtiskas sekas pacienta veselībai, to neatcels, tiks meklēti veidi, kā drošā veidā izmeklējumu veikt.

    – Kādas ir rekomendācijas attiecībā uz plānotām vizītēm pie ārstiem iestādēs, kas vēl darbojas. Piemēram, zobārstniecībā?

    – Ja situācija nav akūta – atceliet vizīti. Protams, nevar rekomendēt atlikt caura zoba labošanu, jo tas drīzumā karstākajā krīzes brīdī var sākt sāpēt. Tad jāapmeklē speciālists, bet citādi visu, kas nav akūti, šobrīd neapšaubāmi labāk atlikt un šos pakalpojumus neizmantot. 

    – Joprojām arī spēkā rekomendācija atcelt masāžu, friziera un kosmētikas salona apmeklējumu?

    – Protams. Visu, kas nerada draudus veselībai un dzīvībai, šobrīd vajag atcelt. Tas, ka ir, piemēram, masāžas saloni, kas joprojām ir atvērti, – tā ir šo cilvēku pašu atbildība. Ja viņi uzskata, ka spēj parūpēties par savu klientu drošību, viņi to var darīt. Bet, cik zināms, lielākā daļa šādu pakalpojumu sniedzēju savu darbību ir pārtraukuši, lai neveicinātu slimības izplatīšanos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē