pareizi uzglabāt augļus un dārzeņus ledusskapī

Lai augļi un dārzeņi ilgāk saglabātos svaigi, svarīgi zināt, kur tos turēt ledusskapī un vai vispār tiem ir tur jābūt!
Noderīgs padoms
Santa LV
9. jūlijs

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Ražotāji ar simbolu palīdzību jau norādījuši, kur labāk glabāt dzērienus, kur olas, kur dārzeņus un augļus. Lai nu kā ar pārējiem produktiem, bet par augļiem un dārzeņiem jāzina, ka ne visiem ledusskapis ir piemērots glabāšanas veids. Lieta tāda, ka ledusskapī gaiss ir auksts un arī sauss, tāpēc dārzeņi un augļi tajā pastiprināti zaudē mitrumu.

Un tie patiešām jāglabā tam speciāli paredzētajos nodalījumos – parasti tās ir atvilktnes ledusskapja apakšā. Vēl labs variants ir iegādāties stikla vai plastmasas kārbas, kas paredzētas pārtikas glabāšanai ledusskapī, vai arī ievietot dārzeņus vai augļus polietilēna maisiņos, kas arī pasargās tos no mitruma zaudēšanas.

Ieteikumi augļu un dārzeņu glabāšanai ledusskapī:

  • Ilgāku laiku ledusskapī droši var glabāt burkānus, rutkus, ķiplokus, kāļus, selerijas, ziedkāpostus.
  • Pārāk ilgi ledusskapī nav ieteicams glabāt salātus un zaļumus, jo tie tumsā ātri sāk dzeltēt.
  • Tomāti vēsumā zaudē garšu, bet gurķi ātri apvīst.
  • Ledusskapis nav tā labākā glabāšanas vieta arī kabačiem, citrusaugļiem, melonēm, paprikām, avokado un baklažāniem.

Augļi un dārzeņi nogatavošanās procesā izdala etilēnu, tāpēc vienā nodalījumā nevajadzētu glabāt tos, kuri pastiprināti izdala šo gāzi (banāni, āboli, bumbieri, melones, citrusaugļi u. c.), ar tādiem, kam etilēns kaitē (gurķi, salāti, kāposti u. c.).

2 svarīgi jautājumi par ledusskapja ekspluatāciju:

  1. Kādai jābūt temperatūrai ledusskapī?
    Optimālā temperatūra ledusskapī ir ap plus 5 grādiem, saldētavā – mīnus 18 grādu. Ja ledusskapja modelis ir vecāks, visdrīzāk tam ir vienkārša, mehāniski grozāma ripa jeb termostats, uz kura uzrakstīti cipari, parasti – no 1 līdz 6. Ripu ieteicams noregulēt apmēram pa vidu, tas ir, uz 3.

    Reizēs, kad ledusskapis ir pilnāks, var pagriezt uz lielāku ciparu, lai produktus ātrāk atvēsinātu. Lielāku ciparu var uzgriezt arī vasarā vai ļoti siltā telpā.
  2. Kāpēc ledusskapī nedrīkst likt karstus produktus?
    Pirms liek produktus ledusskapī, tie jāatdzesē vismaz līdz istabas temperatūrai, jo, ievietojot ledusskapī vai saldētavā kaut ko karstu, tiks nevajadzīgi noslogota ledusskapja dzesēšanas sistēma, un tā tērēs vairāk elektrības.

    Tāpat jāievēro ieteikums lieki nevirināt ledusskapja durvis, jo temperatūru starpība ledusskapī un telpā ir pietiekami liela.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs