• mazāk maksāt par atkritumu izvešanu?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja dzīvo privātmājā, šķirot atkritumus nav apgrūtinoši. Un, ja dārzā iekārtota komposta kaudze, kur liec nezāles un met arī ēdiena atliekas, nešķiroto atkritumu ir ļoti maz. Jautājums: kā nepārmaksāt, slēdzot līgumu par nešķiroto atkritumu izvešanu?

    Centīgi šķirojot mājsaimniecībā radušos atkritumus, nešķiroto atkritumu daudzumu var samazināt vismaz par 70%. Lai atbrīvotos no pārējiem atkritumiem, ieteicams noslēgt līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par minimālo izvešanas reižu skaitu vai, ja iespējams, vienoties par šķiroto atkritumu konteineru izvietošanu.

    Par nešķiroto atkritumu izvešanu jāmaksā, no sašķirotiem var atbrīvoties bez maksas!

    Atkritumu apsaimniekotāji nevar pārkāpt normatīvos aktus, kas reglamentē minimālo izvešanas reižu skaitu, lai pasargātu pašvaldības iedzīvotājus un viesus no antisanitāriem un nehigiēniskiem apstākļiem. Toties var piedāvāt iespējami mazāku konteineru, taču situācija, ka atkritumu nav vispār, faktiski nav iespējama. Līdz ar to katram pašam jārūpējas, lai nodrošinātu pietiekamu atkritumu apjomu minimālajam izvešanas reižu skaitam.

    Kā sagatavot iepakojumus, pirms tos izmest šķirošanas konteineros

    • Plastmasas iepakojumu – visvairāk tās ir tukšas PET pudeles, trauciņi, kastītes, plēves un maisiņi, plastmasas iepakojums. Vispirms izskalo, lai atbrīvotos no pārtikas paliekām, un, cik iespējams, saplacina.

    Šķiroto atkritumu konteineros nedrīkst mest plastmasas rotaļlietas, sadzīves priekšmetus, vienreizlietojamos traukus, jogurta, krējuma iepakojumus, pudeles, kurās iepriekš bijusi eļļa.

    • Visu veidu metāla iepakojumu, piemēram, skārdenes vai konservu kārbas, izskalo un saplacina, ja iespējams, noņem papīra etiķetes. Ja metāla iepakojumam nav īpaša konteinera, to droši var likt plastmasai domātajā konteinerā, jo savācējs to var viegli atšķirot.
    • Papīru un kartonu – iepakojumus, avīzes, žurnālus, grāmatas, pierakstu papīru, olu bretes u. c. izstrādājumus – saplacina.
    • Stikla burkām, burciņām, pudelēm noņem metāla vāciņus, metāla gredzenus, izskalo. Var būt etiķetes vai folijas, tās pārstrādes laikā tiek sadedzinātas.

    Šķiroto atkritumu konteineros nedrīkst mest porcelāna un stikla traukus, to lauskas, spoguļus, logu stiklus, auto stiklus, spuldzītes.

    • Organiskos atkritumus, kas veido aptuveni vienu trešdaļu no visiem atkritumiem, privātmāju iedzīvotājiem ieteicams kompostēt.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē