• Kā izvēlēties saviem elektrības lietošanas paradumiem atbilstošāko piedāvājumu?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizvien vairāk elektroenerģijas lietotāju izvērtē iespējas savu maksājumu samazināšanai, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) šī gada pirmā pusgada tirgus apskata rezultāti. Lai palīdzētu iedzīvotājiem izdarīt vēl pārdomātāku izvēli, SPRK ir izstrādājusi indikatoru elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju novērtēšanai.

    “Pozitīvi, ka lietotāji kļūst izglītotāki un ir gatavi meklēt vēl risinājumus, kā gudrāk ietaupīt. Izvēloties elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju pēc internetā piedāvātajiem salīdzināšanas rīkiem, bieži nākas vilties rēķina saņemšanas brīdī. Diemžēl šie kalkulatori neņem vērā visus maksājuma ietekmējošos aspektus. Lai pārliecinātos par izvēlētā piedāvājuma izdevīgumu, nepieciešams atskaites punkts – salīdzinoša informācija par kopējo cenu līmeni elektroenerģijas tirgū. To ietver mūsu izstrādātais indikators,” skaidro SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

    SPRK izstrādātais indikators jeb aprēķinātā vidējā svērtā cena lietotājam palīdz saprast, cik izdevīgs ir jau noslēgtais elektroenerģijas tirdzniecības līgums, kā arī – izvērtēt citu tirgotāju piedāvāto līgumcenu.

    Indikators iegūts, apkopojot elektroenerģijas tirgotāju datus – kopējos attiecināmos ieņēmumus izdalot ar realizēto elektroenerģijas apjomu. Aprēķins nodrošina vistuvāko tirgus situācijas atspoguļojumu, jo balstās uz pārbaudāmiem vēsturiskajiem datiem un ietver faktiskos datus par Latvijas lietotāju izvēlētajiem līgumu veidiem un patēriņa profilu.

    Savukārt, apkopojot datus no elektroenerģijas tirgus dalībnieku iesniegtās informācijas, “Nord Pool” biržas, Centrālās statistikas pārvaldes un pārvades sistēmas operatoru platformas (Baltic CoBa Dashboard), SPRK ir sagatavojusi apskatu par elektroenerģijas tirgus aktualitātēm šī gada 1.pusgadā ar lietotājiem būtiskākajiem rādītājiem. Drīzumā plānots sniegt šāda veida apskatu arī par dabasgāzes nozari.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē