• Jaunākais Veselības indekss: 60% jauniešu Latvijā mēdz iedzert par daudz

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā vismaz 60% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem mēdz pārsniegt pieļaujamās alkohola normas, kamēr alkohola lietošanu ar mēru visvairāk kontrolē vecākā paaudze – 54% respondentu vecumā no 65 līdz 75 gadiem atzinuši, ka nekad nepārsniedz pieļaujamās normas, liecina jaunākais Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss.

    Savukārt pārmērīgu alkohola lietošanu par problēmu atzīst 5% aptaujāto, taču nevar izslēgt varbūtību, ka šādā sensitīvā jautājumā pastāv lielāks risks, ka respondents varētu sniegt “sociāli vēlamas atbildes”.

    Veselības indeksa rādītāji liecina, ka alkohola lietošanas tendences Latvijā nesamazinās.

    Arī iepriekšējos gados vidēji 55–57% visu vecumu respondentu atzinuši, ka mēdz pārsniegt pieļaujamās alkohola normas.

    Ārsts narkologs Edvīns Jaunušāns norāda, ka, diemžēl, jaunieši jau pirms pilngadības sasniegšanas nereti ir pirmo reizi lietojuši alkoholu. Tādēļ ne vidusskolas izlaidums, ne tuvojošies Līgo svētki daļai nebūs pirmā reize ar stiprāka dzēriena glāzi vai pudeli rokā. “Daļa izmēģina alkoholu jau pirms izlaiduma, mēģinot mazināt stresu eksāmenu laikā. Savukārt, kad pienāk izlaidums, tad iestājas pārliecība, ka tagad esmu pieaudzis un varu darīt, ko sirds kāro. Un arī tas nereti ir stimuls ķerties pie alkohola lietošanas, jo tagad drīkst,” pauž narkologs.

    Viņš arī stāsta, ka "ir jaunieši, kas nepanes alkoholu, viņiem nepatīk garša vai sajūtas, tad tiek meklētas narkotiskās vielas, kas sniegtu, viņaprāt, vajadzīgo efektu.” 

     

    Diemžēl, jauniešu vidū izplatās arī citas negatīvas tendences, proti – kad pirmais alkohola reibums izbaudīts, tiek meklētas citas iespējas apreibināties.

    Farmaceite, Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene atgādina, ka aizraušanās ar apreibinošām vielām jau pusaudžu gados ļoti negatīvi var ietekmēt turpmāko dzīvi. “Ir maldīgi uzskatīt, ka dažas pudeles alus vai sidra nav nekas un es jau tikai pamēģināju. Alkohola lietošana atstāj negatīvas sekas uz cilvēka organismu, īpaši nenobrieduša jaunieša ķermeni un orgāniem. Jaunībā lietoto apreibinošo vielu sekas var radīt problēmas vēlākā vecumā, kad, atklājoties kādām veselības problēmām, nāksies domāt, kādēļ tās radušās,” norāda farmaceite.

    Svarīga ir audzināšana ģimenē

    Edvīns Jaunušāns uzsver, ka ļoti liela nozīme tam, kā jaunietis attiecas pret alkohola lietošanu, ir tieši audzināšanai ģimenē. “Ja ģimene pievērš uzmanību tam, ko alkohols var nodarīt veselībai, ja ir pietiekoši runāts un skaidrots, tad jaunietim rodas izpratne par alkohola lietošanas kaitīgumu. Tāpat ir svarīgi runāt par to, ka alkohola reibumā svinību laikā, īpaši jau Līgo svētkos, var iekulties nelaimes gadījumos,” norāda ārsts.

    Pirms Līgo svētkiem rīkotās reklāmas akcijas, kas brīdina par alkohola lietošanas negatīvajām sekām, diez vai nonāk līdz jauniešu auditorijai, jo viņi maz skatās televizoru un šī informācija viņus nesasniedz.

    Kā rāda Veselības indeksa dati, alkoholu virs normas biežāk mēdz lietot cilvēki ar pamatizglītību – tikai 39% aptaujātu teikuši, ka nekad nepārsniedz pieļaujamās alkohola normas. Savukārt cilvēku ar augstāko izglītību vidū alkohola lietošanas kontrole ir augstāka – 49% aptaujāto apgalvojuši, ka nekad nemēdz dzert par daudz.

    Problēmas ar pārmērīgu alkohola lietošanu nesamazinās

    Pētījuma laikā respondentiem arī tikai jautāts, vai viņiem piemīt kāds kaitīgs ieradums vai atkarība. 5% aptaujāto atzinuši, ka viņi pārmērīgi lieto alkoholu. Šis skaitlis nav mainījies jau vairākus gadus – arī  2018. un 2017. gadā Veselības indeksā problēmas ar alkohola pārmērīgu lietošanu atzina 5% aptaujāto. Problēma izteiktāka ir vīriešu vidū – skatot tikai kungu sniegtās atbildes, problēmas ar alkohola pārmērīgu lietošanu atzīst 9%, kamēr sieviešu vidū – tikai 2%.

    Visvairāk problēmas ar alkohola lietošanu ir 45 – 54 gadu vecu iedzīvotāju vidū – 11%.

    Citās vecuma grupās pārmērīgu alkohola lietošanu kā atkarību nosaukuši mazāk par 10% aptaujāto. Vismazāk šāda atkarība ir iedzīvotājiem vecumā no 25 līdz 34 gadiem – tikai 3%. 

    Narkologs Edvīns Jaunušāns aicina iedzīvotājus, kas alkohola lietošanu uzskata par labāko stresa noņemšanas veidu, pievērsties lietderīgākām nodarbēm – fiziskām aktivitātēm, kultūras pasākumiem u.c. “Es aicinātu, piemēram, Jāņos vairāk baudīt svētkus un tajos notiekošo, nevis lūkot pēc alkohola. Ja cilvēks ir nodarbināts, viņam neatliek laika dzeršanai,” piebilst speciālists.

    Pārmērīgu alkohola lietošanu kā problēmu atzīst 15% aptaujāto, kuri ieguvuši pamatizglītību, kamēr cilvēku ar augstāko izglītību vidū alkohola lietošanas pārmērību atzīst 2%. Analizējot atbildes pēc respondentu ienākumu līmeņa, visvairāk alkohola lietošanas pārmērību atzīst cilvēki ar zemiem ienākumiem – 7%, bet vismazāk šādu atkarību uzrādījuši cilvēki ar vidēji augstiem ienākumiem – 3%.

    Farmaceite: «Izglītības trūkums neļauj novērtēt iespējamās pārmērīga alkohola lietošanas sekas.»

    Agnese Ritene piekrīt, ka liela nozīme ir cilvēku izpratnei par alkohola lietošanas kaitīgumu ir izglītībai – pirmkārt jau ģimenes ieradumiem un attieksmei pret alkoholu, gan mācību iestādes sniegtajai. “Ja nav paralēlu interešu, kas aizrautu cilvēku, tādēļ viņam šķiet, ka vienīgais izklaides un atpūtas veids ir iedzeršana. Diemžēl, ja vecāki rāda šādu piemēru, bērni to pieņem kā normu un nereti mēdz turpināt. Būtiski ir arī saprast, ka attiecību, darba vai jebkādas citas problēmas ar alkoholu nav iespējams atrisināt norāda farmaceite.

    Neskatoties uz pastāvošajiem stereotipiem, ka alkoholisma problēma ir izteiktāka Latvijas apvidos ārpus pilsētām, Veselības indeksa rezultāti rāda, ka alkohola pārmērīgu lietošanu par problēmu uzskata vienlīdz daudz cilvēku kā Rīgā (6%), tā pilsētās (5%) un laukos (5%).

    Lai svētki neradītu ilgstošas sekas

    “Dažas dienas pirms un arī pēc svētkiem aptiekās allaž palielinās pieprasījums pēc preparātiem, kuri palīdzēs novērst pārmērīgas alkohola lietošanas sekas. Ir cilvēki, kas jau zina, kāds preparāts viņam palīdzēs atžirgt pēc svētkiem, bet ir daudz tādu (īpaši pēc svētkiem), kuri vēršas pie farmaceita ar lūgumu “glābt” no stiprām galvassāpēm, sliktas kopējās pašsajūtas vai nelabuma,” saka farmaceite Agnese Ritene.

    “Ja svētkos esam iesaistīti no sirds un ar interesi, tad aptiekā varbūt vajadzēs tikai plāksteri, sauļošanās krēmu un kādu līdzekli, kas palīdzēs tikt galā ar odu kodumiem.”

    Viņa piekrīt narkologa viedoklim, ka alkohols nav līdzeklis, ar ko risināt ikdienas problēmas. Tāpat arī svētki nav tikai alkohola lietošana – tajos notiek daudz kultūras un izklaides pasākumu dažādām gaumēm. Atliek atrast sev tuvāko un domas par alkoholu tiks novērstas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē