• Izglītības iestāžu ēdinātāji valdībai lūgs sniegt atbalstu izsludinātā ārkārtējā stāvokļa laikā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    16. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uzņēmumi, kuri nodrošina ēdināšanas mācību iestādēs, vērsīsiet pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa un valdības ar aicinājumu sniegt atbalstu sakarā ar ārkārtas situāciju un mācību iestāžu slēgšanu, aģentūru LETA informēja Baltics Restaurants valdes loceklis Guntis Bredovskis.

    «Ja ēdināšanas uzņēmumi nesaņems reālu valsts atbalstu, beidzoties ārkārtas situācijai, mācību iestādēs visticamāk ilgāku laiku nebūs iespējams organizēt ēdināšanu, jo gluži vienkārši mēs visi būsim bankrotējuši,» norāda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas valdes locekle Silvija Miniča. Visus tos līdzekļus, kas valsts un pašvaldību budžetos bija plānoti izglītojamo ēdināšanai, patlaban vajadzētu novirzīt izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu glābšanai, uzskata asociācijas vadītāja.

    Patlaban visiem izglītības iestāžu ēdinātājiem uzņēmējdarbība ir apturēta par 80 līdz pat 100%.

    Uzņēmumi veic pārstrukturizēšanu, pārtrauc sadarbību ar piegādātājiem un uzsaka darbu saviem darbiniekiem.

    Bredovskis informēja, ka Baltic Restaurants darbība patlaban ir apturēta par 80% un tas tiek darīts ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā. «Darba dienas tagad pavadām rakstot vēstules telpu īpašniekiem, lūdzot atcelt nomas maksu uz ārkārtas situācijas laiku, uzsakot sadarbību ar piegādātājiem, un, kas ir vissmagākais, risinot jautājumu par darbinieku skaitu. Pie apstākļiem ka uzņēmuma darbība par 80% ir apturēta, bet atlikušajos 20% kas vēl funkcionē, apmeklētāju skaits ir krities par pusi un vairāk, vairs nav iespējams segt ar uzņēmuma darbību saistītās izmaksas. Piemēram piektdien, 13. martā bērnudārzos kurus apmeklē 200 bērni, ēda tikai 50, bet mazajos bērnudārzos vien 8–10 bērni,» stāsta Bredovskis.

    Viņuprāt, nodokļu atlaides un kompensācijas par darbinieku atalgojuma izmaksām var reāli palīdzēt uzņēmumiem nebankrotēt un vismaz daļēji saglabāt arī darba vietas. Tas, savukārt, nozīmētu, ka, beidzoties ārkārtas situācijai un atsākoties mācībām šie uzņēmumi arī spētu nodrošināt ēdināšanu mācību iestādēs.

    Bredovskis kā piemēru minēja Igauniju, kur uzņēmums nodrošina ēdināšanu 10 pašvaldībās, jo to vadītāji apliecinājuši, ka gatavi kompensēt darbinieku atalgojuma izmaksas par šīm divām dīkstāves nedēļām.

    «Situācija ir kritiska, jo darba algu un fiksētās izmaksas sasniedz vairāk kā 50% no visiem uzņēmuma izdevumiem, un pie nulles ieņēmumiem tik un tā šīs izmaksas jāturpina maksāt pilnā apmērā. Šeit nevienam nevajadzētu šaubīties, pēc pavisam neilga laika uzņēmumi nebūs spējīgi darboties,» norāda SIA Žaks-2 valdes priekšsēdētāja Žanna Žukele.

    Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija šodien nosūtīs vēstuli Ministru prezidentam, kā arī visām Saeimas frakcijām ar aicinājumu sniegt atbalstu uzņēmumiem, kas nodrošina ēdināšanu skolās un citās izglītības iestādēs.

    Nozares uzņēmumi lūdz valdībai glābt nozari, sniedzot šādu atbalstu, proti, atlikt nodokļu nomaksu līdz jūnijam un atļaut tos nomaksāt šī gada laikā, apmaksāt darbinieku dīkstāvi ne mazāk kā bezdarbnieka pabalsta aprēķinu līmenī, šajā periodā apmaksāt visas slimības lapas, ar likumu noteikt, ka par šo periodu tiek atcelta izglītības iestāžu telpu inventāra noma, komunālie maksājumi, nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, noteikt, lai piegādātāji un ražotāji nepamatoti nepaceļ cenas un tos līdzekļus, kuri valsts un pašvaldību budžetos bija paredzēta izglītojamo ēdināšanai, 100% tieši novirzīt izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu glābšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē