• Infektologs: Covid-19 vakcīnas publiski nebūs pieejamas ātrāk kā pēc gada

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    3. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 vakcīnas publiski nebūs pieejamas ātrāk kā pēc gada, aģentūrai LETA pastāstīja Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

    Viņš skaidroja, ka kopumā jau ir 20 vakcīnu kandidāti.

    Vaicāts, kura varētu tikt izstrādāta visātrāk, Dumpis prognozēja, ka varētu būt divas vakcīnas ASV, viena Austrālijā un viena Lielbritānijā, kas patlaban ir vistuvāk. Iespējams, ka arī Ķīna varētu ātri progresēt un atrast vakcīnu, bet eksperts uzreiz piebilda, ka šo jautājumu ir grūti komentēt.

    Daļa summas no šodien valdības sēdē piešķirtajiem 2,66 miljoniem eiro Veselības ministrijai tiks novirzīti nepieciešamo medikamentu iegādei.

    Eksperts skaidro, ka šo zāļu vidū ir antibiotikas, tostarp arī doksiciklīns, oksacilīns, imipenēms un cilastatīns, kā arī amoksicilīns.

    Pēc infektologa paustā, uz vīrusiem antibiotikas nedarbojas, bet vīrusu slimības mēdz komplicēties ar bakteriālām infekcijām, kuras ārstē ar antibiotikām. Attiecībā uz antibiotikām, sevišķi nozīmīgas tās būs tiem pacientiem, kas ārstē pneimonijas slimnīcā.

    Infektologs uzsver, ka ir būtiski, lai antibiotikas būtu pieejamas vajadzīgā daudzumā, jo pasaulē pastāv bažas par paaugstinātu pieprasījumu un ražošanas jaudām.

    Tomēr eksperts skaidro, ka šie medikamenti nav domāti profilaktiskai lietošanai.

    «Noteikti parastiem cilvēkiem nevajadzētu mēģināt šīs antibiotikas iegādāties, jo tas pilnīgi neko nedos,» uzsvēra infektologs.

    Kā ziņots, Latvijā pirmdien tika apstiprināta pirmā saslimšana ar Covid-19. Sieviete, kura ir rīdziniece, sestdien, 29.februārī, ielidojusi no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā.

    Taču jau šodien saslimusī sieviete izlaista no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) un devusies ārstēties mājās, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

    Sievietei slimības simptomi izpaudušies viegli, turklāt atkārtotā Covid-19 analīze nebija pozitīva. Viņai sniegtas rekomendācijas gan par ārstēšanos, gan pašizolāciju uz 14 dienām. Tāpat sievietei jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Kopā ar sievieti mājās dosies arī viņas meita, kurai gan nebija konstatēta Covid-19 infekcija.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē