• Ietekmīgākā pusaudze pasaulē — zviedru meitene Grēta

    Aktuāli
    Tīna Sidoroviča
    Tīna Sidoroviča
    25. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā vietā, lai gatavotos pamatskolas izlaidumam, devītklasniece no Zviedrijas GRĒTA TŪNBERGA piektdienās uz skolu neiet. Viņa basto stundas, lai pievērstu pasaules uzmanību tam, kas notiek ar klimatu. Un Grētai tas izdodas!

    Pusaudze Grēta guvusi tādus atzinības titulus kā Gada sieviete Zviedrijā, uzrunājusi dažādu valstu politiķus – likumu lēmējus – parlamentos, tikusies ar pāvestu un galu galā pat izvirzīta par kandidāti Nobela Miera prēmijai! Jā, un tas viss notiek mūsdienās ar meiteni, kurai ir tikai 16 gadu. Bet vai viņa ir tik parasta meitene?

    Es palieku uz zemes

    Aptuveni pirms mēneša mana 12 gadus vecā meita pārsūtīja man attēlu ar milzīgu vali, kura vēderā atrasti plastmasas kalni. Pirms dažām dienām viņa pavaicāja, vai drīkst dalīties ar savu vārdu un telefona numuru, jo tiekot aicināta iesaistīties jauniešu virtuālās saziņas grupā cīņai pret plastmasu. Savukārt mana vīra audzēkņi skolā, kur viņš strādā par pasniedzēju, paši nodibinājuši vides klubiņu, kurā apspriež un cenšas ieviest savā ikdienā bezatkritumu dzīvesveidu.

    Es, protams, nezinu, vai to visu ietekmējusi Grēta Tūnberga no Zviedrijas, tomēr viens gan ir skaidrs: būdama pusaudze, viņa runā mūsdienu jauniešiem saprotamā valodā ne tikai tiešā, bet arī pārnestā nozīmē. Izveidodama akciju sociālajos tīklos ar nosaukumu #espaliekuuzzemes, viņa vēlas pievērst uzmanību lidojumu radīto gāzu izplūdes problēmai. Starp citu, meitenes mamma šī iemesla dēļ atteikusies no starptautiskas karjeras – visa ģimene paliek uz zemes un atsakās lidot arī darba darīšanās. Arī Rīgā notikušas akcijas ar nosaukumu #piektdienasnākotnei, kas ir Grētas iedibināts skolas streiks piektdienās.

    Pasaules Dabas fonds viņai pasniedza balvu nominācijā Gada jauniešu vides varonis

    No Bērnu klimata balvas Grēta atteicās, kad uzzināja, ka finālistiem no attālākām Zviedrijas vietām paredzēts galvaspilsētā ierasties ar lidmašīnu…

    Skaidrības labad jāpiebilst, ka Grētas mamma un tētis neatbalsta to, ka meita kavē skolu, jo, tāpat kā lielākā daļa vecāku visā pasaulē, uzskata, ka bērniem jāmācās, nevis jāglābj pasaule. Grētas cīņa par klimatu sākās arī kā nepakļaušanās vecākiem, jo 2018. gada augustā (mācību gads Zviedrijā sākas 20. augustā) viņa devās nevis uz skolu, bet gan uz valsts parlamenta ēku – Riksdāgu – Stokholmā. Tur viņa ieradās un uz trepītēm sēdēja 15 dienas pēc kārtas – līdz Zviedrijas parlamenta vēlēšanām. Pēc tam Grēta piekrita kompromisam – nu viņa tur sēž tikai piektdienās.

    Taču nu jau pasaulslavenā meitene sastopama arī citās Eiropas valstīs, kur piedalās demonstrācijās, gājienos, piketos, lai pievērstu valsts vadītāju un likumu lēmēju uzmanību tam, kas notiek ar klimatu.

    Mamma – Eirovīzijā, tētis – aktieris

    Grēta dzīvo kopā ar vecākiem un jaunāko māsu Beātu pavisam netālu no Stokholmas centra – Solnas pašvaldībā. Ne tikai viņas abi vecāki, bet arī vecvecāki no tēva puses ir skatuves mākslinieki, savukārt mammas vectēvs ir bijis mācītājs. Meitenes mamma ir operdziedātāja Sāra Magdalēna Ērnmane, dzimusi Upsālā 1970. gadā. Ar skatuves vārdu Malēna Ērnmane viņa kā mecosoprāns ir zināma ne vien savās mājās – Zviedrijā, bet arī uz operas skatuvēm Berlīnē, Vīnē, Amsterdamā… Protams, Grētas mammas slavas stunda visaugstāko vilni sita, kad ar dziesmu La Voix 2009. gadā viņa pārstāvēja Zviedriju Maskavā, kāpjot uz Eirovīzijas skatuves.

    Grētas tētis Svante Tūnbergs ir aktieru Ūlofa Tūnberga un Mūnas Anderones dēls un šogad svinēs pusgadsimta jubileju. Viņš ir ne tikai aktieris, kura lomas gan uz teātra skatuvēm, gan filmās un televīzijas seriālos ir zināmas Zviedrijas skatītājam, bet arī producents un rakstnieks. Tomēr Svantes pamatnodarbošanās ir būt par savas sievas producentu, rīkojot dažādus koncertus un turnejas.

    Visu rakstu par Grētu Tūnbergu lasi 21. jūnija žurnālā  Ievas Stāsti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē