• Ēka Zolitūdes traģēdijas vietā tomēr tiks labiekārtota dzīvošanai

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    3. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Rīgas dome un biedrība Zolitūde 21.11. vienojušies par Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā nama nākotni, paredzot, ka tā tomēr tiks labiekārtota dzīvošanai, stāsta biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova (S).

    Rīgas dome un igauņu uzņēmums SIA Prana property bija iecerējis izbeigt kopīpašuma tiesības īpašumam Zolitūdē, Priedaines ielā 20, kur 2013.gada novembrī sagruva lielveikals Maxima. Lai gan šo priekšlikumu jūlijā atbalstīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja, traģēdijā cietušo biedrība Zolitūde 21.11. pret to iebilda, norādot, ka īpašumtiesību izbeidzamas tikai tad, ja pašvaldībai nav iespēju namu atpirkt vai atsavināt sabiedrības vajadzībām.

    Pēc Ločmeles-Luņovas teiktā, biedrība septembra vidū tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu (GKR), lai pārrunātu radušos situāciju. 

    Burovs esot paskaidrojis, ka uzņēmēji ir gatavi namu pārdot ne lētāk kā par diviem līdz trim miljoniem eiro, taču pašvaldības ieskatā, ierobežotu līdzekļu situācijā, nebūtu lietderīgi par tādu summu atpirkt ēku, kura tiktu nojaukta.

    «Valde ir piekritusi, ka virzāmies uz kompromisa variantu un īstenojam kopīpašuma tiesību izbeigšanu,» apstiprināja Ločmele-Luņova.

    Pēc viņas teiktā, lielākā daļa pazemes stāvvietas tiks nojaukta un tiks uzbūvēt jauna atbalstoša siena. Igauņu uzņēmums esot apņēmies neizvietot šajā ēkā nekādas komerctelpas, kā arī sola saskaņot nama vizuālo izskatu ar piemiņas vietas vizuālo izskatu. Tāpat biedrības pārstāvjiem esot solīts garantēt ēkas drošību.

    Burovs arī esot solījis, ka biedrība tiks aktīvi iesaistīta visos procesos, proti, piedalīsies metu konkursa tehniskās specifikācijas izstrādē, kā arī konkursā iesniegto ideju izvērtēšanā. Metu konkurss varētu tikt izsludināts nākamgad.

    Kopīpašuma tiesību izbeigšanu atbalstījusi arī Rīgas dome un tās lēmums paredz, ka abas puses turpmāk būs atbildīgas par savu īpašuma daļu. Nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. 

    Rīgas pašvaldībai tagad piederēs 5782 kvadrātmetri un pazemes autostāvvietas daļa, bet Prana property - 4494 kvadrātmetri, kur atrodas dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta.

    Vēl 357 kvadrātmetrus liels zemesgabals paliks Rīgas pilsētas pašvaldības atsevišķā īpašumā, atklājot tam jaunu zemesgrāmatas nodalījumu.

    Pēc īpašuma sadales, Prana property savā īpašumā apņemas nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt dome par saviem līdzekļiem nodrošinās pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

    Kā ziņots, abas puses ilgstoši centās vienoties par teritorijas iekārtošanu. Prana property tur vēlējās attīstīt dzīvojamo namu, pirmajos stāvos paredzot iespēju arī komercdarbībai, kā arī labiekārtotu parku ar piemiņas vietu. Savukārt dome vēlējās iekārtot memoriālu bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

    Dome piedāvāja īpašumu atpirkt, taču tikai par zemes vērtību, kam uzņēmēji nepiekrita. 

    Kā kompromisu ar uzņēmējiem dome panākusi vienošanos, ka ēkas pirmajos divos stāvos nenotiks nekāda veida komercdarbība un tur tiks ierīkotas stāvvietas. Pārējos stāvos ierīkos dzīvojamās platības.

    Nams Priedaines ielā 20 pieder Prana Property, kas ir meitasuzņēmums Igaunijas Coop Pank (iepriekš Eesti Krediidipank). Pirms tam nams piederēja SIA Homburg Zolitude, kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam – gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka Eesti Krediidipank, kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs.

    2013.gada 21.novembrī iegrūstot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē