• Citādais darbs no mājām: Rīki efektīvai attālinātai strādāšanai

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Situācijā, kādu diktē šā brīža notikumi ar ierobežotajām iespējām klātienē rīkot sapulces, apspriedes, pat vienkāršu sarunu ar kolēģi, talkā nāk atālinātās saziņas iespējas un aplikācijas.

    Esam apkopojuši ērtākās platformas, kas var atvieglot un padarīt efektīvāku jūsu darba dienu!

    Sarakstei

    • Google Docs, ONEoffice, Dropbox. Ērtas platformas darbam ar dokumentiem. Protams, neviens nav atcēlis iespēju dokumentus sūtīt un pārsūtīt e-pasta vēstulēs, tomēr daudz ērtāk tos ir glabāt, kā saka, mākonī. Tad ir ērtāk piekļūt pašam saviem dokumentiem – tos bez pārsūtīšanas var atvērt gan datorā, gan telefonā. Savukārt dokumentu kopīgošana ļauj ar tiem ērti strādāt visiem procesā iesaistītajiem.
    • WhatsApp. Lai vienlaikus vienu un to pašu informāciju nodotu visiem iesaistītajiem un apmainītos viedokļiem, lieti noder grupu sarakstes – atsevišķas nodaļas vai kolektīva izveidota WhatsApp grupa. Dažkārt varbūt šķiet, ka šīs sarakstes aizņem daudz laika, tomēr tas vairāk attiecināms nevis uz lasīšanu, bet rakstīšanu.

      Tāpēc, pirms grasies kaut ko rakstīt, noskaiti līdz desmit – varbūt tev nav obligāti jāraksta visi šie OK, Paldies!, Jauku dienu! Kur nu vēl jāieslīgst garā un plašā izklāstā par kaut ko patiesībā mazsvarīgu. Ja jāziņo kaut kas garāks, izmanto balss ziņu – ierunā, to, kas jāpasaka, un nosūti. Iespējams, gara teksta vai apraksta vietā ērtāk nosūtīt fotogrāfiju vai video, nevis garu tekstu.

    Videokonferencēm

    Pašlaik daudziem lielākais izaicinājums ir ne jau apmaiņa ar dokumentiem, bet videokonferences – saziņa video režīmā. Lai vienlaikus sazinātos ne vairāk kā četri cilvēki, pietiks ar WatsApp grupas videozvanu, bet nopietnākai saziņai jāizmanto kāds cits rīks.

     

    Pirms maksāt par kādu attālinātās strādāšanas rīku, vispirms noteikti izmanto tā bezmaksas izmēģinājuma versiju, lai saprastu, kurš der vislabāk.

    Pamatfunkcijas visām ir līdzīgas, atšķiras tikai nianses, kas ir svarīgas lieliem uzņēmumiem.

    • Skype. Audiozvaniem un videozvaniem pietiks ar bezmaksas versiju. Savukārt ja vēlies labāku sakaru kvalitāti un papildus servisus, izmanto Skype Professional, kas ir maksas produkts.
    • Zoom Cloud meetings, Cisco Webex. Ērtas, populāras un kvalitatīvas platformas, kurās var vienlaikus gan tikties videokonferencē, gan strādāt ar dokumentiem, organizēt seminārus un pat konferences līdz pat tūkstotim cilvēku, kopradīt dokumentus un apspriest tos, pārsūtīt kolēģiem utt.

      Zoom pamatversija pieejama bez maksas, bet tai ir zināmi ierobežojumi. Ja saziņa notiek tikai starp diviem cilvēkiem, sesijas laiks nav ierobežots – darbojieties kaut visu dienu. Savukārt tad, ja sesijā piedalās vairāk par diviem cilvēkiem, tās ilgums var būt tikai 40 minūtes, un tad tā jāsāk no jauna, kas nav ērti. Te nu ir izvēle: rīkot videotikšanos tik organizēti, lai pa 40 minūtēm viss ir skaidrs, vai arī iegādāties maksas versiju.

      Cisco Webex lieti noder videozvaniem tad, ja ar kādu cilvēku jāsazinās tikai vienreiz, viņš nav obligāti jāiekļauj savu kontaktu sarakstā.

    4 padomi videokonferencēm

    1. Kvalitatīvākas sarunas izdodas, ja katrs runātājs izmanto austiņas ar austiņu mikrofonu. Ja videokonferencē piedalās vairāk nekā četri cilvēki, katram savu mikrofonu labāk izslēgt, lai neradītu liekus fona trokšņus. Kurš grib runāt, tas paceļ roku, un tikai tad ieslēdz mikrofonu. Tāpat vēlmi runāt var izteikt arī čatā.
    2. Laba videokonference galvenokārt atkarīga no loģiska un strukturēta sarunas vadītāja, kurš nosaka sarunas mērķi, plānu un noteikumus. Videokonferencei jānosaka ne vien sākums, bet arī beigas, lai katrs var plānot savu darbdienu.
    3. Ja skatīsies savas viedierīces kamerā, konferences dalībniekiem būs sajūta, ka skaties viņiem acīs. Savukārt ja runājot skatīsies ekrānā, pārējiem liksies, ka skaties uz leju. Stacionārajam datoram kameru novieto ekrāna augšpusē, nevis lejā.
    4. Padomā, kas atrodas tev aiz muguras – vai tiešām sarunas dalībniekiem jāredz visa tava istaba. Arī pavisam tukša siena nebūs interesanta – varbūt tev fonā var būt kaut kas, kas raksturo tevi vai tavu attieksmi pret dzīvi.

     

    Neaizmirsti par drošību!

    Katrs jauns rīks saistās arī ar zināmiem drošības izaicinājumiem, tādēļ jāizmanto drošas lietotnes, rūpīgi sekojot tam, kādas lietotāja tiesības piešķir saistītajiem lietotājiem, kā arī jāizveido drošas paroles utt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē