• Citādais darbs no mājām: Kā organizēt darbu mājās?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    29. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ak, cik daudzas no mums kādā brīdī ir sapņojušas: cik labi būtu strādāt no mājām! Nevajadzētu tērēt laiku ceļam un, tiklīdz aizvērts pēdējais dokumentu datorā, varētu ietu ārā un skatīties, kā dārzā zied krokusi. Šobrīd mājās strādā daudzas no mums.

    «Attālinātais darbs nav nekas jauns – daudzi cilvēki arī līdz šim tā darīja, un arī es pati jau četrus gadus strādāju no mājām. Tomēr šajā krīzes situācijā par darbu no mājām sievietei, kurai ir bērni, jārunā pavisam citādi. Tagad vairs nevar teikt: pavadu bērnus uz skolu un sāku normālu darbdienu – pusstundu strādāju, desmit minūtes atpūšos,» uzsver personīgās izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka.

    Darbdiena mājās pašlaik norit pavisam citādi, jo attālināti mācās arī bērni, tāpēc jāspēj līdzsvarot darbu ar pilnīgi atšķirīgo ģimenes ikdienu – bērni vairs nepaēd skolā un bērnudārzā, tāpēc viņiem trīsreiz dienā jāgādā maltītes, viņi vairs neiet uz treniņiem, un uz tiem nevari iet arī pati, tātad jādomā par pašu organizētām sporta aktivitātēm, lai pēc tam, kad atkal atgriezīsimies ierastajā ritmā, mēs vispār spētu izspraukties pa durvīm.

    «Šis ir īsts pārmaiņu laiks, kurā mēs katrs par sevi uzzināsim daudz jauna.»

    Ir tāds populārs sauklis: krīze kā iespēja. Varētu jautāt: kādas gan iespējas var dot krīze, kad bērni pinas pa kājām, darbi deg un stresa pilna cepure?! «Tagad ir laiks, kad katra sev esam priekšniece un pilnā mērā savas dzīves saimniece,» saka Evija Šalte-Novicka. «Nu katrai pašai un ģimenei kopumā jānosaka savs laika režģis – kad strādājam, kad mācāmies, kad ēdam un kad sportojam. Tas nozīmē bezierunu pašdisciplīnu, un tieši šī frāze ir īstā atslēga, pašreizējā situācijā strādājot mājās. Proti, katram jādara tas, kas viņam jādara, un visiem jādara tas, kas jādara kopā. Un bez niķiem, bez – nevaru, negribu, nedarīšu!

    Kā organizēt darbu mājās?

    • Izvērtē darba efektivitāti!

    Krīze arī dod iespēju izvērtēt sava darba efektivitāti. Esot mājās kopā ar ģimeni, iespējams, neizdosies strādāt pilnu astoņu stundu darbdienu. Tātad ir jāspēj savu darbu padarīt tikpat labi, bet iespējami ātrāk. Tas nozīmē iemācīties strādāt jēgpilni.

    Te arī ir krīze kā iespēja – saprast, kuras tavas līdzšinējās darbības ir bijušas liekas, bez kā vari iztikt un kā to pašu var izdarīt īsākā laikā.

    Tā ir lieliska iespēja uzlabot savas profesionālās iemaņas – saprast, kā strādāt efektīvāk, kas vēl jāiemācās un jāapgūst.

     

    • «Mīļie, te es strādāju!»

    Iekārto sev noteiktu darbavietu. Tas tevi disciplinēs, un arī mājiniekiem būs skaidrs – ja mamma sēž pie tā galda, tātad viņa strādā un traucēt nedrīkst. Savukārt, ja strādāsi gan šur, gan tur, radīsies haoss – bērni domās, ka tu dīvānā datorā skaties filmu, tāpēc var droši nākt un prasīt siltu zupu. Nosaki sev stingru darba laiku – no cikiem līdz cikiem tu strādā un kuru darbu pēc kura dari. Iespējams, ir kāds darbiņš, kuru vari izdarīt tad, kad bērni būs aizgājuši gulēt. Esi elastīga un radoša!

    • Saposies kā uz darbu

    Attālinātais darbs nav nekāda pidžamdiena. Tāpēc nepaliec halātā vai ierastajās mājas drēbēs, bet gan apģērbies tā, it kā kuru katru brīdi būtu jātiekas ar klientu vai priekšnieku. Noliec uz galda visu, kas vajadzīgs, – dokumentus, rakstāmpiederumus, ūdeni. Un strādā.

    • Ieviesiet kopīgu kalendāru

    Ļoti labi, ja visi mājinieki var strādāt vienlaikus – cits darbam, cits skolai. Tomēr iespējams, ka tagad, kad mājās mācās arī bērni, kāda viedierīce būs jādala, tāpēc izveidojiet tās izmantošanas kalendāru. Būtībā pašlaik katra ģimene savā ziņā ir kļuvusi par atsevišķu darba kolektīvu, kam jāizveido un jāievēro stingri noteikumi.

    • Multitāskingam – nē!

    Sievietes, kas strādā mājās, mēdz lepoties, ka vienlaikus paspēj gan izvārīt zupu, gan garāmejot salikt veļasmašīnā drēbes, gan apliet puķes.

    Ja tev nav mājās strādāšanas pieredzes – pat nemēģini šādu piemēru atkārtot!

    Tas ir pa spēkam tikai tad, ja jau ilgstoši izkopta sistēma, kā apvienot darbu un mājas soli. Ja tev šādas pieredzes nav, mēģinot būt vienlaikus darbiniece un mājsaimniece, vakarā būsi pārgurusi no šiem multitāskinga mēģinājumiem, un tāpat izrādīsies, ka visi darbi palikuši pusratā. 

    • Laika revīzija

    Ik pēc 15 minūtēm pieraksti, ko tu tajās izdarīji. Šāda paškontrole un laika revīzija noder divējādi. Pirmkārt, tā tu pati sev atzīsties, ka nevis strādāji, bet tikai tēloji strādāšanu, jo patiesībā šķirstīji sociālos tīklus vai kārtējo reizi lasīji komentārus ziņām. Tātad – nestrādāji.

    Otrkārt, padarītā reģistrs noder arī tam, lai tev būtu acīmredzama atskaite par dienā padarīto. Tu taču zini, ka ir vakari, kad šķiet: visu dienu nostrādāju, bet neko neizdarīju. Kad ieskatīsies atskaitē, sapratīsi, ko patiesībā esi izdarījusi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē