• Cīņa par Parīzes Dievmātes katedrāli. Desmitgades ugunsgrēks Francijā (VIDEO)

    Ugunsgrēks Parīzē
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    15. aprīlī Francijas galvaspilsētā aizdegās viena no slavenākajām celtnēm pasaules vēsturē – Parīzes Dievmātes katedrāle. Jaunākās ziņas liecina, ka 12. gadsimtā celto ēku izdevies glābt, tāpat kā lielāko daļu reliģisko un mākslas priekšmetu.

    Pēc sākotnējās informācijas, ugunsgrēks izcēlās restaurācijas darbu vietā, kas norit katedrālē. Liesmas ātri apņēma celtnes jumtu, viens no pirmajiem cieta dekoratīvais tornis, kura nogāšanās bija viens no visvairāk translētajiem un fotografētajiem ugunsgrēka brīžiem. Pēc katedrāles pārstāvju teiktā, stipri cietušas un faktiski iznīcinātas ir koka interjera daļas.

     

    Francijas ugunsdzēsības dienesta vadītājs Žans-Klods Galē pirmdien vēlu vakarā medijiem atklāja, ka katedrāles galvenā celtne ir “glābta un kopumā nosargāta”, briesmas nedraud arī centrālās fasādes zvanu torņiem.

    Glābšanas darbos tika iesaistīti vairāk nekā 400 ugunsdzēsēju, bet viņu darbā un uguns postošajā dejā aiz policijas drošības zonas noskatījās tūkstošiem cilvēku, kas vienā brīdī vienojās kopīgā Ave Maria dziedājumā un lūgšanā par cietušo katedrāli. Aģentūra Reuters ziņo, ka glābšanas darbos liesmās ir cietis viens ugunsdzēsējs.

     
    Pateicoties tam, ka Parīzes Dievmātes katedrālē norit restaurācija, liela daļa no bronzas skulptūrām un mākslas priekšmetiem bija demontēti, līdz ar to paglābās no uguns, ziņo Al Jazeera.
     
    Viens no pirmajiem, kas atsaucās uz postošo traģēdiju, bija slavenās Holivudas aktrises Selmas Hajekas vīrs, franču miljardieris Fransuā-Anrī Pino, kurš katedrāles atjaunošanas darbiem gatavs ziedot 113 miljonus dolāru.
     
    Atbalstu Francijas tautai un Parīzei sociālajos tīklos pauda arī Latvijas politiķi, ieskaitot valsts prezidentu Raimondu Vējoni, savukārt Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs sazinājies ar Francijas vēstnieci Latvijā un piedāvājis mūsu valsts palīdzību.
     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē