• Ārkārtas situācijas jaunie noteikumi

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ārkārtas situācija Latvijā pagarināta līdz 9. jūnijam. Daudzi līdzšinējie ierobežojumi ir atviegloti, bet nākuši klāt jauni. Lūk, kas tagad būtu jāievēro.

    Lai kurp dodies un ko dari, laikus noskaidro, kādi ir attiecīgās vietas apmeklējuma noteikumi, un ievēro tos. 

    1. Pulcēties drīkst ne vairāk kā 25 cilvēki. Tagad gan iekštelpās, gan ārtelpās publiskos un privātos pasākumos (arī sapulcēs, gājienos, piketos un reliģiskajos pasākumos), ievērojot divu metru distanci, atļauts pulcēties līdz 25 cilvēkiem. Ievērojot distancēšanos, iekštelpās atļauts pulcēties ne ilgāk kā trīs stundas, savukārt ārtelpās – neierobežotu laiku.
    2. Jāturpina ievērot 2 metru distance. To var neievērot, ja līdzās ir tikai divi cilvēki. Vairāk nekā divi cilvēki divu metru distanci var neievērot trijos gadījumos: ja veic darba vai dienesta pienākumus vai dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī tad, ja tētis vai mamma satiek nepilngadīgos bērnus un viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā.
    3. Braucieniem privātā automašīnā ierobežojumu nav. Noteiktie pulcēšanās ierobežojumi neattiecas uz privātām automašīnām, un tajās drīkst braukt vairāk nekā divi cilvēki. 
    4. Drīkst doties ciemos un aicināt ciemiņus mājās. Ja iespējams nodrošināt divu metru distanci, ir atļauta ciemošanās līdz 25 cilvēkiem, neaizmirstot, ka katram cilvēkam jābūt vismaz četru kvadrātmetru lielai platībai. Noteikti jānodrošina iespēja nomazgāt vai dezinficēt rokas, ieteicams lietot mutes un deguna aizsegus.

      Taču epidemiologi lūdz nopietni pārdomāt, vai tiešām nepieciešams ciemoties un uzņemt ciemiņus, un aicina nekādā gadījumā to nedarīt, ja ir saslimšanas pazīmes. Tāpat sevišķa piesardzība jāievēro, apciemojot gados vecākus cilvēkus, – tad ciemošanās laikā ieteicams valkāt mutes un deguna aizsegu.
    5. Atļautas arī kāzas un bēres. Bet arī tajās jāievēro divu metru distance, uz ceremoniju nedrīkst pulcēties vairāk par 25 cilvēkiem. Noteikti jāparūpējas par dezinfekcijas līdzekļiem, ieteicams lietot mutes un deguna aizsegus. Jāņem vērā, ka iekštelpās ceremonija var notikt ne ilgāk kā trīs stundas. 
    6. Daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem jāievēro īpaša piesardzība. Piesardzība jāievēro koplietošanas telpās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās – kāpņu telpā, gaitenī, ratiņu telpā, pagrabā, bēniņos, pazemes autostāvvietā, liftā, pagalmā, zaļajā zonā, bērnu rotaļu laukumā, autostāvvietā un citās teritorijās, ko lieto visi mājas iedzīvotāji. Vajadzētu iespējami reti apmeklēt koplietošanas zonas un tajās ievērot divu metru distanci.

      Tāpat vēlams atturēties no lifta izmantošanas. Tomēr, ja izmanto liftu, tajā kopā jābrauc tikai vienas mājsaimniecības iedzīvotājiem. Nav ietiecams apmeklēt bērnu rotaļu laukumus. Daudzdzīvokļu namos dzīvojošajiem nevajadzētu rīkot savos dzīvokļos svinības un citus pasākumus, kurās piedalās cilvēki, kas dzīvo kaut kur citur. Noteikti jāievēro īpaša tīrība: jāmazgā vai jādezinficē rokas pirms un pēc koplietošanas telpu apmeklējuma, šķaudot jāaizsedz mute ar vienreizlietojamu salveti utt. Cik vien iespējams, jācenšas  neaizskart koplietošanas virsmas. Pēc durvju roktura, durvju koda, lifta pogas, gaismas slēdžu u. c. izmantošanas jāatceras par dezinfekcijas līdzekļiem un rūpīgi jānomazgā rokas.

      Sasveicinoties ar kaimiņiem, jāizvairās no rokasspiediena vai apskāvieniem. 
    7. Bērniem labāk palikt mājās. Ja vecākam jādodas uz darbu un bērns ir jaunāks par septiņiem gadiem, viņu drīkst nodot pieskatīšanā vecvecākiem, radiem vai paziņām. Te gan jāņem vērā, ka seniori ir īpaša riska grupa, kas jāsargā no kontaktiem ar iespējamiem vīrusa nēsātājiem.
    8. Ir norises, kas vēl joprojām nenotiek. Pagaidām joprojām pārtrauktas nometnes, sacensības un mēģinājumi kultūrizglītības, sporta un interešu izglītības programmu ietvaros.
    9. Sporta norišu vietās var sportot individuāli. To var darīt, piemēram, stadionos, sporta laukumos, motosporta trasēs, sporta zālēs, fitnesa un trenažieru zālēs, citās telpu un ārtelpu sporta bāzēs un atklātās ūdenstilpēs, rēķinoties ar stingriem nosacījumiem, kas obligāti jāievēro.

      Veselības ministrija cilvēkus, kas vecāki par 65 gadiem, un visus, kam ir hroniskas slimības, aicina nedoties uz sporta norišu vietām, ja tur ir daudz apmeklētāju. Ārtelpu sporta norises vietas nosaka, cik cilvēku tajā var vienlaikus atrasties, lai ievērotu visus nosacījumus. Ja āra trenažierus vai vingrošanas rīkus nav iespējams dezinficēt, tos izmantot nedrīkst. Katrs sportotājs izmanto savu personisko inventāru vai dezinficē to, ja nodod nākamajam sportotājam. Pirms un pēc ārtelpu fiziskajām aktivitātēm netiek izmantotas ģērbtuves un dušas, tur nav koplietošanas dzērienu vai uzkodu vietu.

      Stingri nosacījumi ir arī individuālajai sportošanai iekštelpās. Piemēram, iepriekš noteikti jāpierakstās, jābūt nodrošinātai klientu uzskaitei (vārds, uzvārds, kontaktinformācija), lai varētu apzināt un brīdināt kontaktpersonas, ja izrādītos, ka kāds apmeklētājs saslimis ar Covid-19. Katrā gadījumā jānosaka apmeklētāju skaits vienā telpā, bet tas nekādā ziņā nedrīkst pārsniegt 25 cilvēkus. Jānodrošina divu metru distance ģērb­tuvē un drošība dušā, atgādinot to neizmantot ilgāk par 15 minūtēm. 

      Drīkst notikt bezkontakta treniņi.  Jāievēro vairāki nosacījumi. Piemēram, treniņgrupā vienlaikus pulcējas ne vairāk kā 25 cilvēki un tiek ievērota savstarpēja divu metru distance. Treniņos neiesaistās bērni, kas jaunāki par septiņiem gadiem. Treniņa laiks iekštelpās ir trīs stundas, bet ārtelpās laiks neierobežots. Nodarbību vada sertificēts treneris, un fiziski nepārklājas dažādu treniņgrupu plūsmas, arī garderobēs un sanitārajās telpās. Tiem, kas piedalās treniņos, jāievēro sporta norises vietas pārvaldnieka un trenera norādījumi, kā arī visi fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi. 
    10. Var iet uz baseinu. Baseinā vienlaikus var atrasties tik apmeklētāju, lai katram cilvēkam būtu 12 kvadrātmetru liela ūdens platība. Koplietošanas inventārs individuālajiem treniņiem netiek izmantots, uz peldbaseinu nedrīkst nāk bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, apmeklētājiem nav pieejamas ne saunas, ne pirtis, ne citas atpūtas telpas. 
    11. Bērnudārzi atsāk strādāt. Pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir jānodrošina dežūrgrupu darbība. Katra izglītības iestāde var lemt par mācībām klātienē 5–6 gadus veciem bērniem, lai nodrošinātu sagatavošanos 1. klasei. Vai tās būs pāris nedēļas jūnijā, jūlijā vai augustā, par to var lemt katras pirmsskolas izglītības iestādes dibinātājs. 
    12. Izlaidumi – bez draugiem un vecākiem. Izglītības ie­stāde, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus un nodrošinot tādu skolēnu plūsmu, kas nepārkāpj pulcēšanās un distances ierobežojumus, var organizēt absolvēšanas dokumentu saņemšanu klātienē, bet bez ģimenes locekļu un draugu klātbūtnes. Skola nedrīkst organizēt izlaiduma svinības.
    13. Sabiedriskajā transportā – sejas aizsegs. Sabiedriskajā transportā jālieto mutes un deguna aizsegs, kas var būt lakats, šalle, vienreizlietojama maska, auduma maska, respirators u. tml.  Rīgas pašvaldības policija sabiedriskajā transportā pārbaudīs, kā cilvēki pilda šo prasību. Līdz 22. maijam pārbaudes notiks preventīvi – ja pārkāpumi nebūs klaji vai rupji, tad policisti iespēju robežās izteiks brīdinājumus. Ikvienu gadījumu vērtēs individuāli, nepieciešamības gadījumā var lemt arī par naudas soda piemērošanu. Par prasības neievērošanu piemērojams tāds pats soda mērs kā par jebkuru citu ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpumu, proti, fiziskām personām likumā paredzētais sods ir no 10 līdz 2000 eiro. Plānots, ka policisti daļai pasažieru izsniegs vienreizlietojamu masku, ja viņam tādas nebūs.
    14. Atsāksies starptautiski­e pa­sažieru pārvadājum­i starp Baltijas valstīm. Jau atļauti starptautiskie pasažieru gaisa, jūras, autobusa un dzelzceļa pārvadājumi no un uz Lietuvu un Igauniju. Savukārt starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem uz citiem galamērķiem joprojām nepieciešama satiksmes ministra atļauja. 

     

    Vēl vairāk materiālu par aktuālām tēmām atradīsi jaunākajā IEVAS Padomu Avīzes numurā!

    • Vai pensionārs var saņemt dīkstāves pabalstu.
    • Ārkārtas situācijas jaunie noteikumi – 16 svarīgi fakti par to, kas tagad atļauts un aizliegts.
    • Kādu masku izvēlēties un kā to pareizi nēsāt, lai sevi pasargātu, nevis radītu viltus drošību?
    • Kā rīkoties, ja mežā gadās sastapt lāci.
    • Kas bojā piebraucamā ceļa segumu un kā to pašam salabot.
    • Ko darīt, ja ģimenē ir vācējs.
    • Ja tavā virtuvē ir gāzes balons…
    • Kā dzīvokļa numurs ietekmē atmosfēru mājoklī.
    • Kā lietot un kopt melno keramiku.
    • Kā apsaimniekot polikarbonāta siltumnīcu.
    • Kā pareizi iestādīt puravus un selerijas?
    • Trīs padomi, lai rozes labi ieaugtu un kupli ziedētu.
    • Ko darīt, ja rokas sāp, tirpst un nepāriet...
    • Siļķe uz kartupeļu un ābolu plāceņa, pikantā tomātu zupa, rabarberi krūzīšu kūciņā un citas receptes.
    Ievas Padomu Avīze nr20

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē