• Aptauja: ģimenēs skolas lietas pērk pēdējā brīdī un jauno mācību gadu atzīmē ar gardumiem

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gandrīz puse Latvijas ģimeņu, kurās aug skolēni, pirkumu pirms jaunā mācību gada atliek uz pēdējo brīdi, toties iepirkties dodas kopā, bet Zinību dienu atzīmē ar gardumiem, liecina tirgotāju veikta aptauja.

    Populārākie pirkumi, sagaidot 1. septembri, ir apģērbs ikdienai un sportam, kancelejas preces un somas.

    Sākoties ikgadējām skolas gaitām, kā vislielāko prioritāti vecāki min apģērba un apavu iegādi skolas ikdienas gaitām (71%). Svarīgāko pirkumu augšgalā ir arī kancelejas preces (52%), sporta apģērbs un apavi (40%) un skolas soma (25%). Salīdzinoši retāk šajā laikā tiek pirktas mēbeles, piemēram, rakstāmgalds (11%), un dažādi gadžeti (mobilais tālrunis – 10%, dators – 8%).

    Kancelejas preču iegāde īpaši aktuāla ir vecākiem, kuru bērni mācās vispārizglītojošās skolās (84%). Sporta apģērbu un apavu iegāde vissvarīgākā ir ģimenēm, kurās aug sākumskolas (61%) un pamatskolas vecuma bērni (58%), bet skolas somas iegādes svarīgumu izceļ pamatskolnieku vecāki (41%). Pirmais rakstāmgalds (23%) un pirmais mobilais tālrunis (19%) izteikti biežāk ir atrodams sākumskolas vecāku aktuālo pirkumu sarakstā.

    Savukārt dāvanu karte ir lielisks risinājums, lai jaunā mācību gada sākumā atbalstītu studentus – to svarīgo pirkumu sarakstā ierindo 13% studentu vecāku.

    Tikai 15%, galvenokārt sākumskolas audzēkņu vecāki (42%), pirms skolas iegādājas vien apavus un dažādus aksesuārus, jo skolas apģērba jautājumu risina skolas forma. Sākot no pamatskolas vecuma, skolas formas aktualitāte strauji zūd, atvieglojot skolai paredzētā apģērba izvēli vairs tikai 9%-15% vecāku.

    Kad un kādā kompānijā pērk skolas apģērbu

    Izteikts vairums jeb 40% vecāku apģērba iegādi sava bērna ikdienas gaitām atliek uz pēdējo brīdi, kad jaunais mācību gads jau klauvē pie durvīm. Šādi visbiežāk rīkojas pamatskolnieku (57%), viduskkolnieku (53%) in sākumskolnieku (50%) vecāki. 

    Bet analizējot, kādā kompānijā notiek iepirkšanās process pirms skolas, secināms, ka Latvijas ģimenēs lielākoties (72%) vecāki iepērkas kopā ar bērniem, ļaujot izvēlēties tīkamākās un maciņam atbilstošākās lietas. Taču ir arī izņēmumi. Piemēram, ja ģimenē aug bērnudārznieks, tad visbiežāk  (47%) viņa vecāki dodas uz veikalu, atstājot bērnu mājās.

    Savukārt, ja ģimenē aug vidusskolnieks (83%) vai students (87%), mājās paliek vecāki, jo šajā vecumā jaunieši ir jau gana pieauguši un patstāvīgi, lai varētu iepirkties bez pieaugušo klātbūtnes.  

    Zinību dienas svinēšanas tradīcijas

    Ļoti daudzās Latvijas ģimenēs (75%), kurās aug bērnudārza, skolas vai augstskolas vecuma bērni, ir kāda īpaša tradīcija pirmās skolas dienas ikgadējai atzīmēšanai. Visbiežāk pirmā skolas diena tiek sagaidīta, palutinot skolnieku ar kādu veikalā iegādātu gardumu (46%). Izplatīta svinēšanas forma ir arī kopīga maltīte mājās (32%) vai kādā restorānā, kafejnīcā (30%).

    Ar kopīgām maltītēm kopā būšanu visbiežāk izbauda ģimenes, kurās aug sākumskolas vecuma bērni. Vēlāk, pamatskolas vecuma posmā, kopīga maltīte jau aktīvāk tiek aizstāta veikalā iegādāta garduma baudīšanu (54%).

    Aptauju veica T/c Domina Shopping sadarbībā ar OMG Snapshots, šī gada augustā aptaujājot Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem, tai skaitā ģimenes ar bērniem, kuri apmeklē bērnudārzu, skolu vai augstskolu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē