• Aizvadītā diennakts: ugunsdzēsēji intensīvi dzēš kūlu; meža ugunsgrēks izcēlies Slīteres Nacionālajā parkā

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Meža ugunsgrēks Slīteres Nacionālajā parkā
    Foto: Publicitātes foto
    Meža ugunsgrēks Slīteres Nacionālajā parkā
    Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 69 izsaukumus – 44 uz ugunsgrēku, tai skaitā 21 kūlas un viena meža ugunsgrēka dzēšanu.

    Šogad dzēsts kopumā 1201 kūlas ugunsgrēks, no kuriem 21 – aizvadītajā diennaktī. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, sausās zāles ugunsgrēku skaits ir samazinājies – pērn 28.aprīlī bija nodzēsti 2429 kūlas ugunsgrēki.

    Pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ pirmdien agrā pēcpusdienā Slīteres Nacionālajā parkā izcēlās meža ugunsgrēks un uguns izplatījusies apmēram viena hektāra platībā. Ar Valsts mežu dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku kopīgiem pūliņiem degšanas platība ir ierobežota.

    “Lai gan mežs ugunsgrēka vietā vēl kādu laiku būs melns un izskatīsies visai bēdīgi, varam būt diezgan droši, ka daba ar ugunsgrēkiem un to sekām tiks galā. Noteikti jāuzsver, ka šajā gadījumā runa nav par saimniecisko mežu, bet gan aizsargājamu dabas teritoriju. Koksnes ieguve šeit nekad nav bijusi plānota, līdz ar to no ekonomiskā viedokļa par finansiāliem zaudējumu šoreiz nav pamata runāt. Atsevišķi  koki, iespējams, ies bojā, taču vairums izdzīvos, jo lielākoties skarta tikai koka miza un tās virskārta. Bojāta arī meža zemsedze, taču paredzams, ka tā atjaunosies tuvākajos pāris gados,” pauž Pārvaldes Kurzemes reģiona administrācijas vadītāja Dace Sāmīte.

    Par ugunsgrēku Pārvaldes Kurzemes reģionālajai administrācijai paziņoja Kolkas pagasta pārvalde ap plkst. 13.00 pēcpusdienā. Ugunsgrēks bija izcēlies Slīteres Nacionālā parka ainavu aizsardzības zonā, apmēram vienu kilometru no Kolkas, tuvu elektrolīnijai. Pārvaldes darbinieki – valsts vides inspektori bija pirmie notikuma vietā un ierobežoja uguni pa perimetru. Drīz ieradās arī Valsts mežu dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecības pārstāvji ar specializēto meža ugunsgrēku dzēšanas tehniku – četrām vienībām, tā noslāpējot atklātu uguni. 

    Kopš pagājušās nedēļas mežos, tajā skaitā arī īpaši aizsargājamās dabas teritorijās ir izsludināts ugunsnedrošais laika posms, tādēļ iedzīvotāji aicināti būt īpaši piesardzīgi un uzmanīgi, rīkojoties ar uguni.

    Līdzšinējie novērojumi liecina, ka ugunsgrēki dabas teritorijās lielākoties izceļas tieši cilvēku neapdomīgas rīcības rezultātā.

    Pirmdien plkst. 22.14 VUGD saņēma izsaukumu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamās mājas pagrabā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu daudzdzīvokļu mājas pagrabā deg sadzīves mantas 2m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies seši iedzīvotāji. Plkst. 23.05 ugunsgrēks tika likvidēts un iedzīvotāji varēja atgriezties mājokļos.

    VUGD aicina neaizkraut daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagrabus un bēniņus ar degtspējīgiem priekšmetiem, kā arī nepieļaut nepiederošu personu iekļūšanu palīgtelpās.

    Plkst. 18.58 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Ventspils novadā, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg pusotrstāva dzīvojamā māja pilnā 200m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies trīs cilvēki. Plkst. 01.01 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts. Dūmu detektori ēkā, kurā notika ugunsnelaime, nebija uzstādīti.

    Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sadzīves mantas, divos gadījumos piededzis ēdiens, trīs gadījumos sodrēji dzīvojamo māju dūmvados, skaidas, vieglās automašīnas riepas disks.

    Vakar Gulbenes novadā ugunsdzēsēji glābēji no Gaujas izcēla vienu bojāgājušu cilvēku un nodeva Valsts policijai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē