• Santa.lv galvenā redaktore Sindija Meluškāne: Par vardarbību ir jārunā skaļi un varmākas jāsauc vārdos

    Aktuāli
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Noliecu galvu Dainas Gāgas- Ēķes un citu sieviešu priekšā, kurām pieticis drosmes un uzdrīkstēšanās publiski runāt par vardarbību ģimenē. Tā ir milzīga problēma tepat līdzās, ko līdzcilvēkiem vieglāk un ērtāk izlikties nemanām. Taču par to ir jārunā, tas jādara skaļi un vainīgie jāsauc vārdos.

    Šī sleja visticamāk nebūtu tapusi, ja sociālajos tīklos nebūtu raisījusies diskusija par žurnāla Privātā Dzīve un portāla Santa.lv izvēlētajiem virsrakstiem. Žurnālā Privātā Dzīve uz vāka:

    Kāpēc Ēķa sieva par vardarbību klusēja 8 gadus? Daina Gāga-Ēķe atklāj patiesību, kāpēc izšķīrās no slavenā saksofonista

    Portālā Santa.lv: Kāpēc Ēķa sieva par vardarbību klusēja vairākus gadus?

    Stāsts ir par Dainu Gāgu-Ēķi, kura reBaltica pētījuma ietvaros par vardarbību ģimenē, piekritusi publiski stāstīt par vardarbību iepriekšējā laulībā. Papildus uzmanību piesaistošs fakts, būdama grafikas dizainere un Latvijas Kultūras koledžas dizaina un modes virziena vadītāja, Daina runā atklāti, ar savu vārdu. Viņas bijušas vīrs, laulībā ar kuru piedzīvota vardarbība, ir saksofonists Artis Gāga, pašreizējais vīrs – režisors un producents Andrejs Ēķis. Tiesa, reBaltica publikācijā un TV sižetā minēts tikai Dainas Gāgas-Ēķes vārds un uzvārds.

    Man jāpiekrīt, ka nebija korekti portālā Santa.lv jau uzreiz virsrakstā neielikt vārdus “iepriekšējā laulībā”. Par to atvainojos! Tas ātri tika ielabots uz: Kāpēc Ēķa sieva par vardarbību iepriekšējā laulībā klusēja vairākus gadus? Tāpat jāpiekrīt, ka pirmā izvēlētā bilde portālā ar vīna glāzi nebija tā veiksmīgākā. Zinu, kāpēc tā tika izraudzīta un tur nebija nolūka radīt nelabvēlīgu iespaidu par stāsta varoni, bet redzot, ka ir cilvēki, kuriem šādas asociācijas raisās, arī tā tika nomainīta. Taču, kāpēc man šķiet svarīgi tomēr minēt arī vīru vārdus? Tāpēc, ka tā ir iespēja šo problēmu izcelt vēl vairāk. Un pilnīgi piekrītu – minot vārdus un uzvārdus, precizitātei ir vēl lielākai nozīme, tāpēc vēlos iebilst, ka arī nenorādot visu iesaistīto pušu vārdus un faktus kā reBaltica rakstā, sabiedrība iegūst ļoti interpretējamu informāciju. Jo īpaši tāpēc, ka gan uzvārds Gāga, gan Ēķis ir sabiedrībā labi zināmi un, nepasakot, kurš Gāga, kurš Ēķis un kurš vīrs, neskaidrība un iemesls baumām ir vēl lielāks.

    Turpretī žurnālā Privātā Dzīve jau uz vāka atspoguļots par kuru vīrieti ir runa. Savukārt rakstā izklāstīts, kas notiek pēc šādas atzīšanās. Kolēģu mērķis bija atbildēt uz jautājumiem, kas sarunās un sociālajos tīklos parādījās pēc šī sižeta – kādēļ viņa par to runā tieši tagad? Ko par šādu izvēli, runāt par pagājušajās attiecībās piedzīvoto, saka Dainas vīrs? Un, vai par to ir kas sakāms arī cilvēkam – bijušajam vīram, par kuru ir šis stāsts?

    Pēc internetā redzētiem komentāriem, var spriest, ka cilvēkiem, kas ar šādu problēmu nav saskārušies, par sievietēm, kas turpina dzīvot vardarbīgās attiecībās, ir ļoti virspusējs iespaids un daudz aizspriedumu. “Viņas pašas ir vainīgas un pašas vainīgas, ka turpina klusēt”, “Pagale viena nedeg”, “Kāpēc viņas vienkārši neaiziet?”. Un diemžēl jāsecina, ka tikpat virspusējs iespaids ir arī daudziem Saeimas deputātiem, jo, kā zināms, Latvijā vēl arvien nav pieņemta Stambulas konvencija. Dainas Gāgas-Ēķes intervija atspoguļo pilnīgi citu ainu – šāda situācija var skart arī gudru, inteliģentu un drosmīgu sievieti. Vardarbība var skart katru no mums. Un viens no veidiem, kā to pārtraukt – neklusēt un nenoklusēt. 

    Daina Gāga – Ēķe ar savu uzdrīkstēšanos ir izdarījusi vairāk kā neskaitāmas sociālās kampaņas, kas klusi stāvējušas uz reklāmu stendiem… 

    Diskusijā, kas raisījās Facebook.lv, man, Privātās Dzīves raksta autorei un redaktoriem tika uzdots jautājums: Vai jūs atbalstāt vardarbību? Nē, mēs neatbalstām vardarbību. Tieši pretēji – mēs gribam pievērst tam papildu sabiedrības uzmanību! Jo galvenais nopelns šīs tēmas aktualizēšanā ir žurnālistiem, kas šo rakstu un sižetu sēriju veido, un cilvēkiem, kas uzdrošinās par to atklāti runāt. Ļoti augstu vērtējams darbs un ieguldījums! Paldies jums par to!

    Un te vietā minēt arī faktu, ka žurnāls Privātā Dzīve jau pirms deviņiem gadiem kopā ar sadarbībā ar krīžu un konsultāciju centru Skalbes un Latvijas slavenībām rīkoja akciju Ziedo pret vardarbību, lai vāktu līdzekļus cietušo atbalsta grupas izveidei.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē