• 7 ieteikumi efektīvam darbam no mājām

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne mazums vietējo uzņēmumu īsteno elastīgu darba grafiku, tostarp ļaujot darbiniekiem arī strādāt no mājām. Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī saistībā ar koronavīrusa izraisītas saslimšanas Covid-19 pandēmiju darbs attālināti no izvēles iespējas kļuvis par nepieciešamību un efektīvu palīglīdzekli vīrusa izplatības ierobežošanā.

    Lai arī mājas apstākļos darbs noristu iespējami efektīvi, sabiedrisko attiecību aģentūra Golin Riga dalās ar vairākiem ieteikumiem darba plānošanā.

    1. 1 Iekārtot kārtīgu darbvietu, kliedējot māju sajūtu
      Mājas saistās ar komfortu un atpūtu, tādēļ, lai spētu efektīvi strādāt, ieteicams iekārtot biroja cienīgu darbvietu. Atrašanās dīvānā vai gultā ar klēpjdatoru izklausās ļoti ērta, taču šāda pieeja traucēs fokusēties darbam, turklāt nebūs ergonomiska.

      Gluži kā birojā, ieteicams darbvietu iekārtot pie galda – apsēžoties krēslā un parūpējoties par pareizu, veselībai nekaitīgu pozu un apgaismojumu.
    2. Arī strādājot no mājām, izvēlēties biroja apģērbu
      Būšana mājās saistās ar ērtām mājas drēbēm vai pat pidžamu, ko, protams, neizvēlamies ģērbt, dodoties uz biroju. Ikdienas biroja apģērbs palīdzēs iejusties darba vidē un būt produktīvākam. Turklāt ārkārtējas situācijas laikā liela daļa ierasto klātienes sapulču var notikt pastarpināti video zvana veidā – arī to laikā ir svarīgi parūpēties par reprezentatīvu vizuālo izskatu.
    3. Saglabāt ierastās darba stundas un rutīnu
      Strādājot attālināti, ieteicams saglabāt ierastās darba stundas un rutīnu, kas palīdzēs būt produktīvākam. Organisms un prāts pierod pie konkrētām darbībām, un ierasto darbību atkārtošana ļaus ķermenim saprast, ka ir darba laiks.

      Tādēļ, ja ir pierasts darba laikā klausīties mūziku uz austiņām, pārraudzīt sociālos medijus kā daļu no ierastajiem darba pienākumiem vai sākt darba dienu agrāk nekā citi kolēģi, ieteicams to pašu darba stilu saglabāt arī darbojoties no mājām. 
    4. Organizēt online sanāksmes
      Ja sanāksmes tiešsaistē, izmantojot video zvana opcijas, līdz šim nav bijušas dienaskārtībā, tagad ir īstais brīdis šādu pieeju likt lietā.

      Pirms kolektīvās sazvanīšanās vienmēr ieteicams pārbaudīt ierīces – video kameru un mikrofonu, vai ir darba kārtībā. Jāatceras, ka virtuālās sapulces vienmēr ir efektīvākas, kad ir iespējams redzēt dalībniekus – tas ļauj ikvienam efektīvi iesaistīties, ne vien dzirdot citus, bet arī nolasot viņu ķermeņa valodu vai mīmiku. Vienmēr ieteicams visus dalībniekus iepriekš informēt par to, ka plānots zvana laikā izmantot video.

      Tāpat online tikšanos aizvadīt iespējami efektīvi palīdzēs aicinājums runātājiem izslēgt mikrofonam skaņu brīdī, kad persona neiesaistās sarunā – apkārtējie trokšņi var traucēt un mazināt diskusijas efektivitāti.
    5. Būt klientiem un kolēģiem pieejamam pēc būtības
      Strādājot attālināti, ir jābūt klientiem un kolēģiem pieejamam, taču ne nepamatoti savienotam. Sazinieties ar  klientiem un kolēģiem, izmantojot dažādas mobilās lietotnes, e-pastu vai tālruni, vienlaikus ļaujot noprast, ka visu laiku nepavadāt pie datora un varat arī nebūt pieejams 24/7.
    6. Ieturēt pārtraukumus
      Darbs no mājām var nozīmēt ierobežotāku darba vidi, turklāt, strādājot vienatnē, bez kolēģu klātbūtnes, varam nemanot nostrādāt pilnu darba laiku, nepieceļoties no datora. Ir būtiski sev atgādināt par paužu nepieciešamību – vismaz reizi stundā piecelties, izstaipīties, noteikti neizlaist pusdienu pauzi.
    7. Saglabāt veselīgu dzīvesveidu
      Strādājot no mājām, svarīgi arī neaizmirst par veselīgu uzturu – patērēt veselīgu pārtiku un uzkodas. Ideālā gadījumā ieteicams arī iestrādāt kādus fiziskos vingrinājumus savā darba rutīnā.

      Ārkārtējā situācija var radīt arī papildu stresu – arī ar to ieteicams tikt galā, izvēloties iedarbīgu pieeju – vai tie būtu vienmērīgas elpošanas vingrinājumi, meditācija vai pastaiga svaigā gaisā. Jāatceras, ka gan birojā, gan mājās koncentrēšanās uz personīgo veselību ir viens no priekšnoteikumiem, kas palīdzēs saglabāt produktivitāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē