• 4. maijs — Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    1918. gada 18. novembris un 1990. gada 4. maijs ir divi nozīmīgākie datumi Latvijas valsts vēsturē. Šodien aprit 29 gadi, kopš Latvijas PSR Augstākā padome ar 138 deputātu balsīm pieņēma deklarāciju «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu».

    1990. gada 4. maijā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu», ar kuru atjaunoja 1922.gadā pieņemto Satversmi. Savukārt 1940. gada 17. jūnijā notikušo PSRS armijas ienākšanu Latvijā deklarācija pasludināja par starptautisku noziegumu, kas vardarbīgi pārtrauca Latvijas valsts eksistenci. Ar šo lēmumu AP atjaunoja Latviju kā neatkarīgu, demokrātisku valsti un noteica valsts varas «de facto» atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5. Saeimas sasaukšanu. 

    Kopš tās dienas 4. maijs Latvijā ir noteikts par svētku dienu, kurā ar īpašu svētku programmu atzīmē šo valsts vēsturē tik svarīgo dienu.

    Plaši svētku pasākumi arī šogad paredzēti Rīgā, pie Brīvības pieminekļa. 4. maijā pl. 14 tur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, kam sekos Latvijas novadu koru koncerts Stūru stūriem tēvu zeme, bet vakarā, pl. 20 sāksies koncerts Dziesmotā rezolūcija, kurā uzstāsies Ieva Akuratere, Anta Eņģele, Sniedze Prauliņa, Haralds Sīmanis, Kārlis Kazāks, Goran Gora, Edgars Šubrovskis un citi mūziķi.

    Svinīgie svētku pasākumi būs arī citur Rīgā – Rātslaukumā, Ziedoņdārzā, Vērmanes dārzā, LU Lielajā aulā, Rīgas kultūras centrā Iļģuciems un citur.

    Visu pasākumu programmu iespējams apskatīt svētku mājas lapā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē