• 25 svarīgi jautājumi par čeku loteriju

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    11. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirmo reizi Latvijā notiek čeku loterija. Tajā piedaloties, ikviens no mums savu pirkumu vismaz piecu eiro vērtībā katru mēnesi varēs pārvērst 100, 5000 un 10 000 eiro laimestā, un loterijas mērķis ir izskaust ēnu ekonomiku, kuras līmenis Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā. Kas vēl jāzina par šo pasākumu?
    • Kāpēc valsts organizē šādu loteriju? 

    Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un nodokļu saistību labprātīgu izpildi, mazināt krāpšanu nodokļu iekasēšanas jomā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Valsts ieņēmumu dienests cer, ka šī loterija mainīs arī iedzīvotāju paradumus: cilvēki par saņemtajām precēm un pakalpojumiem pieprasīs čekus, ja pārdevējs nepildīs savu pienākumu un to neizsniegs.

    • Kad sākas čeku loterija? 

    Čeku loterija sākusies kopš 1. jūlijā. Čeku loterijas likumā teikts, ka Valsts ieņēmumu dienests to organizēs katru mēnesi.

    • Ko varēs laimēt, piedaloties loterijā? 

    Naudas balvas ir patiešām iespaidīgas. Ik mēnesi izlozē varēs laimēt naudas balvas – vienu laimestu 10 000 eiro vērtībā, trīs laimestus 5000 eiro vērtībā un piecdesmit laimestus 100 eiro vērtībā.

    Savukārt gada izlozē varēs laimēt vienu laimestu 20 000 eiro vērtībā, četrus laimestus 10 000 eiro vērtībā un piecus laimestus 2000 eiro vērtībā.

    • Vai no laimesta būs jāmaksā nodoklis? 

    Čeku loterijā saņemtie laimesti netiks aplikti ar iedzīvotāju ienākumu nodokli.

    • Kas var piedalīties loterijā? 

    Čeku loterijā var piedalīties pilnīgi visi Latvijas iedzīvotāji (izņemot Valsts Ieņēmumu dienesta darbiniekus un amatpersonas, kā arī čeku loterijas izstrādātāja SIA Mobilly pārstāvjus).

    • Kas jādara, lai piedalītos loterijā? 

    Mājaslapā cekuloterija.lv jāpiereģistrē savi čeki, kvītis vai biļetes, kas ir saņemtas par Latvijā veiktu pirkumu vai pakalpojumu vismaz piecu eiro vērtībā. Vienīgais noteikums, lai maksājumu apliecinošo dokumentu vismaz piecu eiro vērtībā tiešām būtu izsniedzis Latvijā reģistrēts komersants un uz tā būtu norādīta visa informācija, kas jānorāda, lai piedalītos loterijā.  

    • Kā piereģistrēt čeku loterijai? 

    Mājas lapā cekuloterija.lv augšējā labā stūrī ir jāuzklikšķina Reģistrācija un attiecīgi jāizvēlas viena no sadaļām – čeks, kvīts vai biļete. Jāaizpilda visi lauki, kas tiek prasīti. Ja tiek reģistrēts, piemēram, čeks, tad būs jānorāda gan kases aparāta numurs un čeka numurs, gan čeka izsniegšanas datums un pirkuma summa.

    Pirms reģistrēt savu maksājumu apliecinošo dokumentu, vienmēr vērts pārbaudīt, vai izvēlētais dokuments tiešām ir čeks, kvīts vai biļete! Lai pirkumu apliecinošu dokumentu varētu uzskatīt par čeku vai kvīti, uz tā obligāti ir jābūt visai loterijas reģistrācijas formā prasītajai informācijai.

    Dažreiz nepieciešamā informācija ir sarežģītāk atrodama, taču, uzklikšķinot turpat blakus mājaslapā simbolu «i», iespējams aplūkot visbiežāk čekos izmantotos apzīmējumus. Tāpat arī uz biļetes reizēm var nebūt norādīts pasākuma norises datums. Šādā gadījumā šo biļešu reģistrācijas formas lauku vajag atstāt tukšu vai norādīt datumu, kad pasākums apmeklēts.

    • Ko darīt, ja, reģistrējot čeku, kaut ko gadās norādīt nepareizi? 

    Droši var datus ievadīt vēlreiz. Visi dati tiks pārbaudīti īsi pirms izlozes, un nepareizi ievadītie izlozē piedalīties nevarēs.

    • Ja čeku būs daudz, kā zināt, kurš jau ir un kurš vēl nav reģistrēts? 

    Sistēma atpazīs ievadītos datus un informēs, ka šāds čeks, kvīts vai biļete jau ir reģistrēti. Papildu drošībai pēc čeka, kvīts vai biļetes iesniegšanas dalībai loterijā ir iespējams saņemt konkrētā dokumenta reģistrācijas apstiprinājumu SMS vai e-pasta ziņā, kā arī lejupielādēt to PDF formātā.

    • Kā saprast, ka maksājumu apliecinošs dokuments ir čeks, kvīts vai biļete
    1. Čeku pazīt ir visvieglāk. Tas tiek izdrukāts no kases aparāta, un uz tā ir norādīts kases aparāta numurs.
    2. Kvīts ir dokuments, kurā informāciju visbiežāk tirgotājs ieraksta ar roku. Piemēram, kvītis par sniegto pakalpojumu bieži mēdz izrakstīt privātprakses ārsti, psihoterapeiti, astrologi, lauku sētas saimnieki par ekskursiju utt. Uz kvīts jābūt uzdrukātam sērijas numuram, piemēram: AB 1234.
    3. Biļeti atpazīt būs vissarežģītāk, jo tās, ko cilvēki ikdienā sauc par biļetēm, bieži vien ir tikai ieejas kartes. Piemēram, dokuments, kuru uzrāda pie ieejas koncertā, kinoteātrī vai pasākumā, visticamāk, ir tikai ieejas karte un dalībai loterijā nav derīga. Loterijai nepieciešams reģistrēt čeku, kuru saņem, iegādājoties ieejas karti. Tas visbiežāk attiecināms uz pirkumu, piemēram, Biļešu paradīzes, Biļešu servisa kasēs, pērkot biļetes uz koncertiem, teātriem, tāpat arī pērkot biļetes uz kino, cilvēks saņem gan ieejas karti, gan čeku par pirkumu.
    • Vai loterijā varu iesniegt arī čekus, piemēram, no jūnija un vēl senākus?

    Tā kā loterija sākas jūlijā, reģistrēt drīkst tikai tos čekus, kas izsniegti jūlijā. Katru mēnesi varēs iesniegt tikai attiecīgajā mēnesī saņemtos čekus – šomēnes jāiesniedz čeki tikai ar jūlija datumu, augustā būs jāiesniedz ar augusta datumu utt.

    • Ko darīt, ja pēkšņi atrodas kāds noklīdis jūlija čeks, bet ir jau pirmais augusts?

    Aktuālā mēneša čekus loterijai iespējams reģistrēt līdz pat nākamā mēneša piektā datuma pusnaktij. Piemēram, ja čeks, kvīts vai biļete ir izsniegta no 1. jūlija līdz 31. jūlijam, to vēl ir iespējams reģistrēt čeku loterijai līdz 5. augustam.

    • Ja čeks ir paguvis izbalēt, ko tad?

    Izbalējušus čekus loterijai reģistrēt nav iespējams. Kolīdz cilvēks atnāk mājās no veikala ar iepirkuma maisu, tā var vērt vaļā mājaslapu cekuloterija.lv un veikalā izsniegto čeku tūliņ pat piereģistrēt, pēc tam glabāt to tumšā vietā.

    • Vai katrs čeks loterijā piedalās tikai vienu reizi?

    Piedalīties čeku loterijā var ar neierobežotu čeku skaitu, bet katrs iesniegtais čeks, kvīts vai biļete loterijā piedalās tikai vienu reizi – attiecīgā mēneša izlozē, kur noteiks 54 mēneša laimētājus un izlozēs čekus, kas piedalīsies gada balvu loterijā.

    • Vai tiešām būs jāglabā pilnīgi visi čeki, kas gada laikā saņemti, lai varētu piedalīties gada balvas izlozē?

    Starp visiem reģistrētajiem, bet mēneša izlozē nevinnējušajiem čekiem, katru mēnesi tiks izlozēti desmit, kurus tālāk virzīs lielajai gada balvai. Ja cilvēks neatrod savu čeka numuru ne mēneša laimētāju, ne gada izlozes sarakstā, iepriekšējā mēneša čekus droši var izmest.

    • Kad būs zināmi jūlija čeku uzvarētāji?

    Jūlija čeku loterijas mēneša izloze plānota 11. augustā.

    • Kā noteiks laimētājus?

    Čeku loterijas izloze norisināsies automātiski vienu reizi mēnesī, un laimētāji tiks noteikti, programmatūrai ģenerējot skaitļus un to secību pēc nejaušības principa.

    • Kā izmaksās naudas balvas?

    Naudas balvas izmaksās, izmantojot tikai un vienīgi bezskaidras naudas norēķinus, proti,  pārskaitot uz bankas kontu, ko čeka īpašnieks būs norādījis. 

    • Ko darīt, ja čeks pazūd?

    Visi čeki, kvītis un biļetes, kas tiek reģistrēti dalībai čeku loterijā, noteikti ir jāsaglabā. Čeka oriģināls būs jāiesniedz, piesakoties laimesta saņemšanai Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā vai klātienē Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centros visā Latvijā. Laimesta saņemšanas brīdī uzrādīt čeku, kvīti vai biļeti vairs nebūs nepieciešams.

    • Kā es zināšu, ka esmu laimējis loterijā?

    Ikmēneša izlozes uzvarētāji, kā arī konkrētajā mēnesī gada loterijai izvirzītie dalībnieki tiks paziņoti nākamā mēneša otrās nedēļas svētdienā, TV3 raidījuma Superbingo laikā. Tajā pašā dienā plkst. 12 loterijas rezultāti būs publicēti arī mājaslapā cekuloterija.lv un latloto.lv. Visi laimētāji jau izlozes dienā saņems informatīvu SMS par laimestu, kā arī informāciju, kur meklēt norādes laimesta saņemšanai. SMS tiks nosūtīts uz to mobilā tālruņa numuru, kuru cilvēks būs norādījis, reģistrējoties čeku loterijai. Savukārt par gada izlozē laimējušajiem čekiem informācija būs pieejama nākamā gada februāra trešās nedēļas svētdienā.

    • Vai var laimēt visas balvas – gan mēneša, gan gada, gan papildus piešķirtās?

    Čeks, kvīts vai biļete, kas laimējusi ikmēneša naudas balvu, varēs piedalīties arī papildu balvu izlozē. Savukārt ikmēneša loterijas naudas balvu un/vai papildu balvu laimētāji nevarēs pretendēt uz dalību čeku loterijas gada balvu izlozē. Gada balvu izlozei tiks virzīti tikai ikmēneša izlozē nelaimējušie čeki.

    • Kāda ir kārtība, lai balvas saņemtu?

    Čeku loterijas mēneša izlozes laimētājiem 30 dienu laikā no mēneša izlozes rezultātu publicēšanas dienas būs jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā, vai nu izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu un iesniedzot tajā laimējušo čeku skenētā veidā, vai arī ierodoties (pats vai ar aizgādni, vai savu likumisko pārstāvi) Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centros visā Latvijā un uzrādot laimējušā čeka oriģinālu un personu apliecinošu dokumentu.

    Ikmēneša izlozes naudas balvu izmaksās 30 dienu laikā no dienas, kad pieteikums saņemts Valsts ieņēmumu dienestā.

    Tiem, kas būs izvirzīti dalībai čeku loterijas gada izlozē, sava dalība tajā būs jāapstiprina 14 dienu laikā no mēneša izlozes rezultātu publicēšanas dienas, informējot par to Valsts ieņēmumu dienestu, vai nu izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu un iesniedzot tajā gada izlozei virzīto čeku skenētā veidā, vai arī ierodoties (pats vai ar aizgādni, vai savu likumisko pārstāvi) Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centros visā Latvijā un uzrādot laimējušā čeka oriģinālu un personu apliecinošu dokumentu.

    Šie cilvēki jau izvirzīšanas dienā saņems informatīvu SMS ar norādi, kā apstiprināt savu dalību gada izlozē. Dalības apstiprināšana ir obligāta! Ja dalība netiks apstiprināta, izlozē piedalīties nevarēs.

    Gada izlozes gadījumā naudas balvu izmaksā 30 dienu laikā no dienas, kad publicēts laimētāja vārds, uzvārds, reģistrācijas veidlapā norādītā mobilā tālruņa numura pēdējie četri cipari, reģistrētā čeka numurs un datums, vai no dienas, kad publicēti laimētāja reģistrācijas veidlapā norādītā mobilā tālruņa numura pēdējie četri cipari, reģistrētā čeka numurs un datums.

    • Vai ir iespējams arī zaudēt tiesības saņemt balvu?

    Laimētājs, kas noteiktajā termiņā neierodas Valsts ieņēmumu dienestā, zaudē tiesības saņemt naudas balvu un papildu balvu. Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs naudas balvu neizmaksāt un papildu balvu nepiešķirt arī tad, ja laimējušais čeks neatbilst Čeku loterijas likuma prasībām. Tāpat gadījumā, ja čeks, kvīts vai biļete būs pazuduši, balvu saņemt nebūs iespējams, tādēļ ieteicams rūpīgi glabāt čeku loterijai reģistrētos maksājuma dokumentus.

    • Kādi dati jānorāda, piesakoties naudas balvas saņemšanai?

    Piesakoties naudas balvas saņemšanai, laimētājs iesniegumā norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, mobilā tālruņa numuru un savu bankas konta numuru.

    • Kāpēc cilvēkam, kurš laimējis, ir jāpiesakās laimestam un piedevām vēl – jāievēro termiņš?

    Tas nav saistīts ar to, ka Valsts ieņēmuma dienests nevēlētos kādam izmaksāt laimestu. Šāda kārtība ir tāpēc, ka laimesti tiek maksāti no valsts budžeta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē