• Agritas Binderes tievēšanas stāsts: Nevaru nosaukt diētu, ko nebūtu izmēģinājusi

    Uzturs un diētas
    Aiva Alksne
    9. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    ​​​​​​​Agrita savā dzīvē izmēģinājusi gandrīz visas savulaik populārās diētas un uzklausījusi ne viena vien uztura speciālista padomus. Bet paliekošu rezultātu sasniedza vien tad, kad – kā pati saka – beidzot izmainīja savu domāšanu.

     

    Agrita Bindere

    – 65 kg 18 mēnešos

    • 41 gads
    • Pilnas slodzes mamma četriem bērniem, darbojas tīkla mārketinga kompānijā, TV šova Ģimene burkā dalībniece
    • Garums: 165 cm
    • Bija: 127 kg
    • Tagad: 62 kg

    «Apprecējos, piedzima bērni, un tā pilnīgi nemanot sevi atstāju otrajā plānā – biju viss cits, tikai ne Sieviete. Pavērsiens notika brīdī, kad no manis aizgāja vīrs. Daudzi ir jautājuši: kāpēc tu pirms tam netievēji? Bet es tievēju! Sēdēju uz griķiem, kefīra, ievēroju Stokholmas diētu, – pat nevaru nosaukt diētu, ko nebūtu izmēģinājusi. Pie uztura speciālistiem gāju biežāk nekā jebkurš cits. Taču svars katrreiz strauji atgriezās. Bet tad, kad vīrs aizgāja, kādā skaistā pirmdienas rītā pamodos un vienkārši sev pateicu: no šīs dienas sākšu sevi vairāk mīlēt, lutināt un par sevi domāt.

    Vispirms no ledusskapja izņēmu visu, kas tievētājiem nav paredzēts, jo apzinājos – citādi atturēties būs grūti. Un tā trīs mēnešu laikā tiku vaļā no 23 kilogramiem. Tiesa, pirmajā mēnesī dzīvoju tikai no kokteilīšiem, kas ir uztura aizvietotāji, un dzēru ļoti daudz ūdens. Vispār neko neēdu – tā bija vieglāk. Pēc tam pamazām pievienoju biezpienu, vistas fileju, dārzeņus, zaļumus. Protams, pirmie kilogrami pazūd visātrāk. Pēc tam jau vajag vairāk pacīnīties.

    Kad mīnusā bija 30 kilogrami, divus mēnešus svars stāvēja uz vietas, un man sākās neliels izmisums. Tad arī sāku domāt par bariatrijas operāciju. Lai gan man no operācijām ļoti bail, nolēmu tomēr aiziet uz konsultāciju un pēc tās sapratu – pamēģināšu. Man nevis nogrieza divas trešdaļas no kuņģa (veselības dēļ tas būtu pārāk riskants variants), bet samazināja barības vadu. Kopš operācijas esmu nometusi vēl 35 kilogramus.

    Taču bariatrijas operācija nav nekāda brīnumnūjiņa, tas ir tikai palīglīdzeklis. Pēc operācijas man sākas jauns dzīves posms, jo vajadzēja vēl rūpīgāk domāt, ko un cik daudz ēdu. Tagad ievēroju stingru režīmu – dienā man ir trīs pamatēdienreizes un divas uzkodu reizes. Nekad neizlaižu brokastis. Vakarā (ne vēlāk kā divas stundas pirms miega) ir jābūt visvieglākajai dienas ēdienreizei, piesātinātai ar olbaltumvielām, savukārt pusdienām jābūt vispilnvērtīgākajām – tajās var iekļaut arī ogļhidrātus (griķi, rīsi, pilngraudu makaroni), bet noteikti salātus un gaļu vai zivi. Uzkodu reizēs starp brokastīm un pusdienām izvēlos kādu augli, starp pusdienām un vakariņām – burkānu, gurķi, papriku, ziedkāpostu. Citreiz apēdu saujiņu mandeļu vai proteīna batoniņu pie kafijas.

    Cukurs mūsu mājā ir tikai ciemiņiem, bet sāls nav vispār, – to labi var aizstāt ar garšvielām.

    Kaut man priekšā mērķis nomest vēl piecus kilogramus, es tāpat Lieldienās apēdu kūkas gabaliņu un vēl šo to, ko ikdienā neēdu. Bet, ja esmu šādi grēkojusi, tad dienas pirmajā pusē un nākamajā dienā stingrāk sekoju līdzi tam, ko ēdu.

    Jārēķinās, ka pirmās trīs nedēļas ir visgrūtākās, – pēc tam jau sāc pieņemt savu jauno dzīvi un nemaz vairs tā negribas nedz ledusskapi virināt, nedz arī saldumus ēst.

    Veiksmīgam sākumam

    Agrita iesaka

    Ja ievērosi šos trīs punktus, atceroties par dārzeņiem un olbaltumvielām uzturā, rezultātu jutīsi jau pirmajās divās nedēļās.

    1. Ik dienu jāizdzer vismaz 2–2,5 litri, neskaitot tēju un kafiju. Uz katru izdzerto kafijas krūzi uzreiz virsū jāuzdzer glāze ūdens.
    2. 10 000 soļu dienā – vismaz! Katru reizi, kad vien ir iespēja piecelties no krēsla un izkustēties, tas jādara! Vakarā jāparedz laiks garākai pastaigai.
    3. Jāatsakās no cukura, sāls, miltu izstrādājumiem un kartupeļiem.

    Ja nedzersi pietiekami daudz ūdens un katru dienu nenostaigāsi noteikto soļu skaitu, rezultātu sasniegsi krietni lēnākā tempā.

    Pirms

    No privātā arhīva

    Pēc

    No privātā arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē