• AAE vēstniece Hanana Al Alīli: Sieviešu iespēju stiprināšana ir nopietns solis ceļā uz dzimumu līdzsvaru visā pasaulē

    Viedokļraksts
    Viņas Ekselence Hanana Al Alīli
    29. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Viņas Ekselence Hanana Al Halīli
    Foto: Publicitātes foto
    Viņas Ekselence Hanana Al Halīli
    Tuvojoties gada nogalei ir pienācis laiks pārdomāt šo, izaicinājumu pilno, mēnešu sasniegumus. Kā pirmā un vienīgā pastāvīgā Arābu valstu vēstniece Latvijā, es ar lepnumu uzsveru līdzības starp mūsu draudzīgajām valstīm sieviešu līdzdalības ziņā.

    Tā kā AAE gatavojas Zelta jubilejas svinībām 2021. gadā, ir svarīgi atzīmēt, ka pēdējos 50 gados sieviešu loma AAE progresā saglabā savas līdera pozīcijas. Emirātu sievietes turpina demonstrēt, ka nekas nav neiespējams.

    Sievietes AAE ir pastāvīgi veicinājušas savas valsts labklājību un attīstību, vienlaikus laužot neskaitāmus stereotipus par arābu pasauli. AAE joprojām ir visaugstākais sieviešu līdzdalības līmenis dažādās nozarēs. Balstoties uz Pasaules ekonomikas foruma (PEF) ziņojumu par dzimumu līdztiesību 2020. gadā, AAE algu vienlīdzībā par līdzīgu darbu ieņem 10. vietu. Turklāt, 2020. gadā PEF ierindo AAE kā pirmo pasaulē lasītprasmes un pamatizglītības pieejamībā. Tikai atbalstot jaunu meiteņu izglītošanu, mēs varam izaudzināt paaudzi, kurā pastāv sieviešu līdztiesība.

    AAE augsti novērtē sieviešu lomu sabiedrībā jau gadu desmitiem. Vadošā Sieviešu savienība, kuru izveidoja Viņas Augstība Šeiha Fatima Bint Mubaraka Al Ketbi, tika dibināta vien četrus gadus pēc tam, kad Emirāti tika apvienoti vienā nācijā. AAE sieviešu dienā, 28. augustā, ik gadu tiek svinēti Viņas Augstība Šeihas Fatimas Bint Mubarakas Al Ketbi un visu Emirātu sieviešu centieni.

    Par galveno valsts prioritāti AAE ir izvirzījusi sieviešu iespēju veicinašanu kā Emirātos, tā ārvalstīs.

    AAE vēstniecības visā pasaulē īsteno vairākas iniciatīvas un AAE vēstniecība Rīgā nav izņēmums un ir aktīvi iesaistījusies sieviešu iespēju stiprināšanā Latvijā. AAE vēstniecība ir nodibinājusi ciešas partnerattiecības un pastāvīgu sadarbību ar centru MARTA, vienīgo sieviešu tiesību organizāciju Latvijā, kas sniedz profesionālus sociālos, juridiskos un psiholoģiskos pakalpojumus pieaugušajiem, kuri ir cietuši no vardarbības un cilvēku tirdzniecības, vienlaikus piedāvājot palīdzību arī citām neaizsargātām sievietēm un bērniem. MARTA strādā arī pie vardarbības mazināšanas jauniešu vidū, izmantojot dažādas programmas.

    Turklāt AAE vēstniecība Rīgā aktīvi iesaistās arī Starptautiskā Rīgas sieviešu kluba rīkotajās aktivitātēs, tostarp ikgadējā Ziemassvētku tirdziņā un dažādās labdarības akcijās.

    Jāuzsver, ka sieviešu iespēju stiprināšana ir nopietns solis ceļā uz dzimumu līdzsvara sasniegšanu visā pasaulē. Tādejādi gan AAE, gan Latvija veic nozīmīgu progresu šajā jomā.

    Mūsu abu valstu kopīgā izpratne par sieviešu iespēju palielināšanu man ir palīdzējusi izcelt AAE sasniegumus šajā jomā.

    Ir vērts atgādināt, ka Latvijai jau ir bijusi sieviete prezidente un arī premjerministre, un pašreizējā parlamenta priekšsēdētāja ir atkārtoti ievēlēta. Laikā no 2015. līdz 2019. gadam AAE parlamenta priekšsēdētāja bija sieviete, padarot viņu par pirmo sievieti parlamenta priekšsēdētāju arābu pasaulē. AAE progresīvo tehnoloģiju valsts ministre Viņas Ekselence Sāra Al Amiri šogad ir iekļauta BBC sarakstā ar 100 iedvesmojošām un ietekmīgām sievietēm par viņas nopelniem veiksmīgi vadot Emirātu Marsa Misiju un AAE Kosmosa aģentūru. Gan AAE, gan Latvijā ir sievietes augstos amatos valsts pārvaldē, un AAE lepojas ar 50% sieviešu dalību valsts Federālajā Nacionālajā padomē.

    Atsaucoties uz iepriekš minēto, es ar gandarījumu raugos uz nākamo AAE piecdesmitgadi un lepojos līdzdarboties mūsu uzsāktajā ceļā. Esmu arī pagodināta, ka savas kadences ietvaros man bija iespēja piedzīvot Latvijas 100. dzimšanas dienu. Šie ir mūsu valstu ļoti nozīmīgi sasniegumi, kurus iespējams gūt tikai vīriešu un sieviešu kopīgā darbā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē