• Covid-19 izplatības dēļ stingrākus drošības pasākumus plānots ieviest vairākos novados, kā arī izglītības un sporta jomās

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    24. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Covid-19 izplatības dēļ šodien plāno lemt par stingrākiem drošības pasākumiem vairākos Latvijas novados, kā arī rosinās noteikt stingrākus ierobežojumus izglītības un sporta jomās, preses konferencē atklāja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

    Pēc epidemiologu novērojumiem krietni plašāka Covid-19 izplatība ir atsevišķās pašvaldībās. Tāpēc valdība plāno lemt, ka administratīvajās teritorijās, kurās iepriekšējā nedēļā 14 dienu kumulatīvās saslimstības uz 100 000 iedzīvotājiem rādītājs divkārtīgi pārsniegs valsts vidējo rādītāju, būs noteikt stingrāki drošības pasākumi, nekā valstī kopumā. Stingrāki drošības ierobežojumi attiektos uz Daugavpili, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novadiem. Stingrāki ierobežojumi plānoti no ceturtdienas, lai dotu iespēju pašvaldībām sagatavoties to ieviešanai.

    Pašlaik vidējais saslimstības rādītājs valstī ir 253,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Varakļānu novadā tas sasniedz 1439,8, Aknīstes novadā 1404,5, bet Krāslavas novadā – 755,9 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Daugavpilī rādītājs ir 688,8, Baldones novadā 658,4, bet Salacgrīvas novadā 830,1 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

    Plānots, ka no 26. novembra Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados 5.-12.klašu skolēni mācās attālināti, kā arī nenotiek praktiskās mācības klātienē profesionālajās izglītības iestādēs un augstskolās, ka arī pieaugušajiem dažādos kursos un profesionālās pilnveides kursos. Līdz šim šajās pašvaldībās, tāpat kā citviet Latvijā, attālināti mācījās 7.-12.klašu audzēkņi. Nestrādās arī muzeji un citas kultūrvietas. Bibliotēkas varēs izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

    Tapāt šajās administratīvajās teritorijās netiks sniegti friziera pakalpojumi. Līviņa atgādināja, ka friziera pakalpojumi līdz šim bijuši vienīgie skaistumkopšanas nozarē, kas vēl bija atļauti, taču, lai mazinātu cilvēku kontaktēšanās iespējas, šajās pašvaldībās tos ierosināts aizliegt.

     

    Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados nedarbosies gadatirgi, jo, pēc Līviņas paustā, arī tajos speciālisti saskata riskus.

    Nenotiks amatieru sporta treniņi iekštelpās, nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas.

    Tiks noteikts arī, ka pilsētas sabiedriskajā transportā jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, jo autobusos ir grūti ievērot divu metru distanci.

    Bet veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka šajās vietās atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra.

    Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzina, ka pašvaldības jau līdz šim ir iesaistījušās Covid-19 izplatības ierobežošanā, un vietējās varas ir ieinteresētas situācijas stabilizēšanā. Vienlaikus viņa atzina, ka gadījumā, ja nepieciešamība apmeklēt šīs pašvaldības citiem nav akūta, braucienu labāk atlikt.

    Plānots, ka turpmāk Slimību profilakses un kontroles centrs katru otrdienu savā mājaslapā publicēs jaunākos saslimstības rādītājus pašvaldībās, savukārt stingrākas prasības vietās, kur rādītājs divkārtīgi pārsniegs valsts vidējo rādītāju, būs jāievēro no konkrētās nedēļas ceturtdienas.

    Veselības ministrija rosina Covid-19 dēļ noteikt stingrākus ierobežojumus arī izglītības un sporta jomās. 

    Paredzēts noteikt, ka 1. līdz 6.klašu skolēniem, ja izglītības iestāde lemj mācību procesu organizēt klātienē, uz vienu skolēnu būs jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no klases telpas platības. Vienlaikus skolotājiem gan stundu laikā, gan ārpus tām būs lietoto sejas aizsargmaska. Ja šādas prasības nebūs iespējams nodrošināt, tad konkrētās skolas skolēni mācīsies attālināti.

    Savukārt pieaugušo izglītībā, kā arī augstskolās un profesionālajā izglītībā praktiskās nodarbības, kuras nav iespējams veikt attālināti, drīkstētu notikt tikai desmit cilvēku grupā, ievērojot arī citus piesardzības pasākumus, tostarp divu metru distanci.

    Stingrākas prasības paredzēts noteikt arī sporta klubiem, kur iekštelpās sportot joprojām drīkstēs tikai individuāli vai viens pret vienu ar treneri. Būs jānodrošina ne tikai divu metru distance, bet vienai personai būs jāatvēl vismaz 15 kvadrātmetri no telpu platības un telpu piepildījums nedrīkstēs pārsniegt 20% no telpas infrastruktūras pieļautā maksimālā cilvēku skaita.

    Minēto pasākumu rezultātā tiks samazinātas iespējas cilvēkiem drūzmēties. «Mēs saņemam signālus, ka sportošanas vietas ir gana pilnas ar cilvēkiem, arī individuāli sportojot,» skaidroja ministrijas pārstāve.

    Tāpat tiek rosināts noteikt, ka pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, varēs nodrošināt attālināti, savukārt amatieru kolektīvu mēģinājumi drīkstēs notikt līdz plkst.22.

    Jau ziņots, ka patlaban līdz 6.decembrim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija. Šodien veselības ministre Ilze Viņķele atklāja, ka ārkārtējo situāciju Latvijā ir plānots pagarināt.

    Neskatoties uz to, ka situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā ir stabilizējusies, paredzams, ka vēl četras nedēļas būs augsts stacionēto Covid-19 slimnieku skaits, skaidroja ministre. «Jārēķinās, ka ārkārtējās situācija tiks pagarināta, un 6. decembrī tā nebeigsies,» atzina ministre.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē