• Anti age arī matiem? Protams!

    Skaistumkopšana
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ikdienā vairāk uzmanības veltām ādas kopšanai, taču piemirstam, ka noveco arī mati. Speciālisti norāda: lai arī matu novecošanas process ir neatgriezenisks, to tomēr iespējams aizkavēt. KonsultēLāsma Lapiņa, iekšķīgo slimību un matu veselības speciāliste klīnikā Premium Medical un LAURA JAUNDZEMA-ZLIDNE, Hairtalk Baltic pārstāve, matu pieaudzēšanas trenere.

    Vienīgā dzīvā mata daļa – mata folikuls – atrodas ādā un satur vienas no ātrāk augošajām šūnām cilvēka organismā. Pats mats ir veidots no olbaltumvielas keratīna, un no ārpuses, līdzīgi kā jumta dakstiņi, to sedz mata stiebra ārējo slāni veidojošās aizsargplātnītnes. 

    Mata stiebrs būtībā ir nedzīvs, un tā kvalitāti ietekmē gan vides faktori, piemēram, vides piesārņojums, ultravioletais starojums, ķīmiskās vielas (krāsas, balinātāji) un karstums (veidošanas ierīces), gan organismā noritošie procesi – ar mata novecošanu saistītās bioķīmiskās, mikroskopiskās un hormonālās izmaiņas.

    Problēma Nr.1
    Mati sāk sirmot

    Matu sirmošanas biežākais cēlonis ir ģenētiska pārmantojamība, tomēr to ietekmē arī stress, neveselīgs vai nepietiekams uzturs, kaitīgie ieradumi, miega trūkums, mazkustīgs dzīvesveids un slimības. Minētie iemesli, gadiem ejot, samazina melanocītu daudzumu matos, taču melanīns ir matu stiebru galvenais krāsotājs. 

    Ja sirmu matu aplūko mikroskopā, redzams, ka tas ir bezkrāsains, gandrīz kā veidots no stikla.

    Viena no teorijām, kas skaidro melanīna iztrūkuma rašanos šūnās, ir oksidatīvā stresa radītās pārmaiņas – brīvie radikāļi bojā pigmentu producējošās šūnas. Tādēļ, speciālistuprāt, te ir svarīga matu kosmētika ar antioksidantiem un antioksidantu lietošana uzturā.

    Diemžēl zāles pret matu nosirmošanu vēl nav atrastas – ja sirmie mati rada diskomfortu, tos atliek krāsot, tikai jāatceras, ka pēc krāsošanas mati kļūst trausli, tādēļ tie obligāti jāpabaro ar atbilstošām maskām, kondicionieriem un speciāliem serumiem.

    Problēma Nr.2
    Matu kļūst mazāk

    Sievietes pēc 40 gadu vecuma nereti pamana matu blīvuma un struktūras izmaiņas. Samazinās folikulu šūnu aktivitāte, pasliktinās skalpa asinsapgāde, un matiņiem netiek nodrošināts pietiekami daudz uzturvielu. Novērojama, piemēram, pūku matu veidošanās iepriekšējo stingro matu stiebru vietā.

    Palielinās izkrītošo matu skaits – iepriekš diennakts laikā normāli zaudēto aptuveni 100 matu vietā var izkrist lielāks matu skaits.

    Tā kā šūnu aktivitāte, organismam novecojot, samazinās, matiņu augšana kļūst lēnāka un matu folikuli atpūtas fāzē pavada ilgāku laiku nekā augšanas fāzē. Arī šai problēmai aptiekās ir iegādājami dažādi produkti, kas veicina šūnu aktivitāti, tā aktivizējot matiņu augšanu.

    Tomēr matu pastiprinātu krišanu var izraisīt ne vien novecošanas process, bet arī dažādas organisma un galvas ādas slimības, tādēļ, ja šķiet, ka mati izkrīt pārāk intensīvi vai novērojamas skalpa ādas un matu struktūras izmaiņas, pareizāk būtu konsultēties ar ārstu.

    Problēma Nr.3
    Mati kļūst trauslāki

    Ja ikdienā matus pakļauj biežai ieveidošanai, tiek bojāta to struktūra. Karstuma iedarbība samazina matu struktūru veidojošā keratīna producēšanu folikula šūnās – mati kļūst trauslāki un zaudē elasticitāti. Arī mata stiebru pārklājošā kutikula kļūst trauslāka un vairs nepasargā to kā iepriekš.

    Smalku matu īpašnieces šo problēmu jūt daudz izteiktāk, tādēļ ļoti rūpīgi jāizvēlas atbilstoša matu kopšanai paredzētā kosmētika.

    Tomēr jāatceras: tā kā izaugušais mata stiebrs ir nedzīvs un nespēj pats atjaunoties, kopjošais efekts saglabājas tikai tik ilgi, kamēr tiek izmantota kosmētika; tiklīdz tās lietošanu pārtrauc, iepriekšējās problēmas atgriežas.

    Problēma Nr.4
    Mati kļūst sausāki

    Jaunībā tauku dziedzeri aktīvi darbojas, lai mitrinātu galvas ādu un matu stiebrus, bet novecojot šī funkcija izsīkst. Izmantojot fēnu, padarām matus vēl sausākus, turklāt liels karstums var izraisīt skalpa ādas kairinājumu.

    Līdzīgi, ja mati tiek bieži mazgāti, – no ādas un matiem tiek nomazgāts tauciņu dabiskais aizsargslānis. Tādēļ būtu ieteicams izvairīties no agresīvas matu veidošanas ar augstas temperatūras ierīcēm, kā arī regulāri pabarot tos ar pārklājošiem kosmētiskajiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir augu valsts eļļas, piemēram, līdzeklis, kas paredzēts matu aizsardzībai pret karstumu.

    Problēma Nr.5 
    Matu struktūras izmaiņas

    Proteīnu samazinātās producēšanas un hormonālā fona izmaiņu dēļ dažkārt novērojamas arī matu struktūras izmaiņas – cirtaini mati var kļūt taisni un taisni mati var kļūt cirtaini.

    Diemžēl nav iespējams atgūt matu iepriekšējo struktūru, bet ir iespējams ar dažādu procedūru un kosmētisko līdzekļu palīdzību veicināt matiņu veselīgāku augšanu, padarot tos pakļāvīgākus un vizuāli sakoptākus. 

    Matu anti age pamatlikumi

    Pirmais un vissvarīgākais ir veselīgs, sabalansēts uzturs. Jāizvairās no stingrām, produktus izslēdzošām, kā arī mazkaloriju diētām. Uzturā jādod priekšroka olbaltumvielām, mikroelementiem un vitamīniem bagātiem produktiem.

    Sezonās, kad augļu un dārzeņu izvēle samazinās, papildus kursu veidā var lietot aptiekās nopērkamus uztura bagātinātājus matu augšanas veicināšanai, taču tie nekādā gadījumā nedrīkst aizvietot ēdienreizes. Lai novērotu efektu, tie jālieto nepārtraukti vismaz trīs mēnešus. 

    Pēc iespējas jāizvairās no agresīvas matu veidošanas, kā arī balinātāju saturošām matu krāsām.

    Matu kopšanai jāizvēlas līdzekļi, kuru sastāvā ir matu struktūru uzlabojoši proteīni, piemēram, keratīns.

    Matu mazgāšanai vēlams izvēlēties šampūnus, kas ir maigi un satur pēc iespējas mazāk ķīmisku virsmaktīvo (putojošo) vielu. Reizi nedēļā matiņi ir jāpabaro ar atbilstošu masku, serumu un pārējās reizēs noteikti jālieto kondicionieris. Ņem vērā: ja izvēlētās matu kosmētikas iedarbība ir pārāk intensīva, var novērot, ka pēc lietošanas mati pieplok pie skalpa un ātrāk nekā parasti kļūst netīri. 

    Profesionāla palīdzība

    Ja nav pārliecības, kas tieši matiem vajadzīgs – radušās matu struktūras izmaiņas vai tie pastiprināti izkrīt –, labāk vērsties pie matu veselības speciālista (trihologa), kurš veiks atbilstošu izmeklēšanu, kā arī ieteiks individuālu terapijas plānu.

    Var piedāvāt dažādas procedūras, piemēram, mezoterapiju (vitamīnu kompleksu injicēšana skalpa ādā), autologā seruma injekcijas (PRP, I-PRF), dažādas fizikālās terapijas metodes, piemēram, lāzerterapiju u. c.

    Laužam mītus par matu pieaudzē­šanu!

    Pirms gadiem desmit matu pieaudzēšana asociējās ar pārspīlēti gariem, ne pārāk labas kvalitātes matiem, to veica ar matiem kaitīgajām kapsulām, tagad šī nozare attīstījusies milzu soļiem, piedāvājot maksimāli dabisku efektu un saudzīgas pieaudzēšanas metodes.

    Šodien kvalitatīvi pieaudzētus matus pat profesionālim uz aci atšķirt no dabiskajiem nav iespējams. 

    Ja matu rota kļuvusi plāna, matu pieaudzēšana ir faktiski vienīgā metode, kas palīdzēs atgūt jauneklīgu izskatu. Tiem nebūt nav jābūt gariem, iespējams pieaudzēt dažādu garumu matus, kas vislabāk piestāv gan sejas formai, gan auguma aprisēm.

    Progresīvākā un matiem saudzīgākā ir nevis matu pieaudzēšana, bet šķipsnu pielīmēšana ar tā sauktajām lentītēm, ar kuru iespējams panākt visvienmērīgāko efektu, turklāt tā prasa mazāk laika.

    Pasaulē ir iespējams izvēlēties starp vairākiem labiem matu pielīmēšanas zīmoliem, pie mums izvēle mazā tirgus dēļ ir šaura. Nu jau kādu laiku arī Latvijā ir matu pielīmēšanas metodes izgudrotājs – vācu zīmols Hairtalk, kas piedāvā risinājumus dažādu smagumu matu problēmu risināšanā (tostarp arī onkoloģijā). Mati tiek pielīmēti pie dabiskajiem ar neuzkrītošām, plānām, galvas ādu imitējošām lentītēm, kas ir elpojošas un nekaitīgas. 

    Runājot par pieaudzējamo (dabisko) matu kvalitāti un kalpošanas ilgumu, jāzina, ka lielākā daļa pasaules tirgū esošo matu nāk no Indijas un Āzijas, taču svarīgākais, kas nosaka to kvalitāti, ir to atlase un apstrādes posmi, ko veic ražotāji. Piemēram, zemākas kvalitātes ražotāji matus apstrādā ar silikonu – sākotnēji tie ir spīdīgi un gludi, taču jau pēc pāris mazgāšanas reizēm līdzinās pakulām…

    Augsta ranga zīmolu pieaudzētos matus nav iespējams atšķirt no īstajiem matiem, tie vienmērīgi saplūst. Pieliekot kaut nedaudz šķipsnu, iespējams ne tikai palielināt matu apjomu, bet arī spēlēties ar toni un iegūt matu garumu. Pēc apmēram mēneša, kad mati ir atauguši, tos noņem un atkārtoti pielīmē tuvu galvas ādai.

    Tiesa, matu pieaudzēšana neatceļ galveno noteikumu – rūpēties par matiem, tos kopt un saudzēt –, taču tā dod iespēju justies skaistai un pilnvērtīgai jau šodien. Matu pieaudzēšana palīdz arī pārciest matu ataudzēšanu, piemēram, gadījumos kad tie nogriezti neveiksmīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē