• 8 mājās veicami rituāli savas labsajūtas radīšanai

    Labsajūta
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    21. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Labs mājas rituāls ir līdzvērtīgs kosmētiskajai procedūrai skaistumkopšanas salonā. Tikai – parasti jau tiem pietrūkst laika. Varbūt tagad beidzot varam ieviest savā dzīvē dažus noderīgus rituālus, kas noteikti nāks par labu izskatam un labsajūtai.

     

    1. Sausā birstēšanās
      No rīta pirms dušas 3–5 minūtes rīvē ķermeņa ādu ar sausu birstīti, masāžas cimdiņu, sūkli vai dvieli. Ideāli būtu tā iesākt katru dienu. Sausā birstēšanās skar visus nervu galiņus ādā, sasilda ādu, aktivizē asinsriti, uzlabo limfātisko atteci, vielmaiņas norises, attīrīšanos. Visi procesi ķermenī kļūst ātrāki, labvēlīgi ietekmējot ādas elastību un tonusu.

      Īpaši cītīgi norīvē zonas, kur uzkrājušies tauku polsterīši, ir celulīts vai atslābusi āda. Viegls ādas sārtums signalizē, ka konkrētajā zonā uzlabojusies asinscirkulācija, un tā ir zīme par atjaunotni. Reizi nedēļā apvieno sauso nobirstēšanu ar ķermeņa ādas skrubēšanu.

    2. Aktivizē enerģiju ar kontrastdušu!
      Kad ķermeņa āda pēc birstēšanās kļuvusi sasildīta, izbaudi kontrastdušu. Ziemā labāk sākt ar siltu ūdeni, tad turpināt ar aukstu, pabeigt ar siltu. Atkārto vismaz trīs reizes. Auksto ūdeni noteikti ir vieglāk sākt liet virzienā no kājām uz augšu. Kamēr āda pierod, var sākt ar remdenu ūdeni un tad pāriet uz vēsāku.

      Sākumā varbūt ir grūti saņemties, bet sajūtas pēc kontrastdušas būs lieliskas – labsajūtā staros ne tikai āda, bet arī acis, jo jūtami uzlabojas garastāvoklis.

    3. Mierinājuma vanna ādas maigumam
      Reizi vai divas nedēļā sarūpē sev mierinājuma vannu. Sausai, jutīgai, sakairinātai vai apsārtušai ādai noderīga būs auzu vanna. Glāzi auzu pārslu (labāk pilngraudu) smalki samal vai sablendē, samaisi ar siltu ūdeni (vari pievienot arī saldo krējumu) un, turot zem tekošas ūdens strūklas, ielej vannā. Baudi peldi 15–20 minūtes, apslauki arī seju, matus un galvas ādu. Izkāpjot no vannas, vieglītēm nosusini ādu. Ja āda ir ļoti sausa, auzu vannā vari iet biežāk nekā divas reizes nedēļā. Tāda vanna arī labi palīdz pret stresu un bezmiegu.

      Ja āda nav sausa un jutīga, vari izvēlēties vannu ar pienu un medu. Samaisi divas glāzes piena ar ceturtdaļglāzi medus un pievieno siltam (bet ne karstam!) vannas ūdenim. Ziemīgākai noskaņai uzkarsē pienā Austrumu garšvielas – vaniļu, krustnagliņas, anīsa zvaigznes vai kanēli.   

    4. Atjaunojoša kūre matiem
      Reizi nedēļā vai divās matos ieklāj nedaudz siltas kokosriekstu vai argāneļļas, iemasē to arī galvas ādā, tad aptin ap galvu dvielīti vai lakatiņu un ļauj matiem vismaz pāris stundu (vai visu nakti) izbaudīt eļļas kūri. Eļļa pabaros matus un labvēlīgi ietekmēs galvas ādu.
      Ja ir taukaina, niezoša galvas āda vai blaugznas, lai stiprinātu matu saknes, skalo matus ar nātres drogu novārījumu. Lai veicinātu matu augšanu, noderīgs būs rozmarīna novārījums, bet sausai, jutīgai galvas ādai der kumelīšu vai liepziedu novārījums. Visērtāk ir ieliet novārījumu pudelē ar smidzinātāju un vairākas reizes dienā izsmidzināt pie matu saknēm vai ierīvēt galvas ādā.

    5. Maska sausām rokām un pēdām
      Ēdamkaroti medus samaisi ar ēdamkaroti olīveļļas un piepilini drusciņu citrona sulas, uzklāj uz rokām un/vai pēdām. Uzvelc cimdiņus vai zeķītes (lai ilgāk noturētu siltumu, vari aptīt vēl ar plēvi). Pēc 20 minūtēm to, kas nav iesūcies, noskalo vai noslauki ar mitru dvielīti. 

    6. Palutini kājas!
      Ja vakarā kājās jūti smagumu, palīdzēs skuju novārījuma vanniņas. Vanno pēdas 15–20 minūtes, tad nosusini un iemasē pēdās barojošu krēmu vai gī sviestu, tad uzvelc zeķītes, lai uzturētu siltuma sajūtu.

      Ja nepieciešams enerģijas dopings, samaisi divas ēdamkarotes maltās kafijas (der arī kafijas biezumi) ar ēdamkaroti sāls, tējkaroti malta kanēļa, ēdamkaroti auzu pārslu, ēdamkaroti medus un pievieno augu eļļu, lai veidotos pabieza masa. Iemasē to pēdās, katru pēdu ietin dvielītī vai pārtikas plēvē. Pēc 10 minūtēm rūpīgi ar sūklīti noberzē pēdas un noskalo vēsā ūdenī. Šo procedūru gan nevajadzētu veikt vakarā pirms gulētiešanas – jutīsies pārāk mundra, lai aizmigtu.

    7. Mitrinoša sejas maska skaistumam
      Uz sejas, kakla un dekoltē zonas uzklāj samīcītu banānu vai avokado. Tāda maska labi palīdz tad, ja āda ir sausa, dehidratēta.

      Atlaidies guļus, uz plakstiņiem uzliec aukstā tējā samitrinātas vates plāksnītes un ļaujies maskas atjaunojošajai iedarbībai. Pēc 20–30 minūtēm masku noņem ar mitru frotē dvielīti, tonizē ādu ar losjonu, tad uzklāj mitrinošu krēmu, vienlaikus veicot vieglu sejas masāžu – ievērojot kosmētiskās līnijas (no zoda uz augšu un no centra uz sāniem), ar pirkstu spilventiņiem izglaudi un vieglītēm izbungo ādu, saberzē ausu gliemežnīcas, papliķē ovāla līniju. Nobeigumā ātri saberzē plaukstas, lai tās uzkarst, un, viegli uzspiežot, izglāsti ādu.

    8. Parūpējies par uzacīm!
      Lai stimulētu uzacu matiņu ataugšanu, efektīvi būs pārbaudītie tautas līdzekļi – iezied katru vakaru uzacis ar siltu rīcineļļu, diždadža eļļu vai olīveļļu. Vērtīgās taukskābes un vitamīni, kas ir šajās eļļās, intensīvi baro matiņu folikulus. Vislabāk eļļu uz matiņu saknēm uzklāt pirms gulētiešanas un no rīta notīrīt ar kosmētikas noņemšanas līdzekli.

      Svarīgi arī katru dienu ķemmēt uzacis ar tīru skropstu tušas birstīti – lai stimulētu matiņu augšanu. Vari izmantot arī speciālos serumus uzacu kopšanai un augšanas stimulēšanai. To sastāvā ir proteīni, B vitamīni un peptīdi, kas nostiprina jau esošo matiņu saknītes un aktivizē jaunu matiņu augšanu. Svarīgākais – rūpēties par uzacīm tiešām regulāri, nevis kampaņveidā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē