• 7 jautājumi par apavu valkāšanu

    Stils
    Zanda Jankevica
    29. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai apavi kalpotu ilgi, tos ir jāmīl un jākopj – kā sievieti! Konsultē apavu amata meistars Ivars Burakevičs

    Kā parūpēties, lai tavi iemīļotie apavi ilgi priecētu tavas kājas:

    1. Kas ietekmē apavu nolietošanos?
      Ne tikai apavu kvalitāte un kopšana, bet arī valkātāja raksturs, svars, soļu biežums, gaitas īpatnības. Ja cilvēks staigā sīkiem soļiem, apavi ar zemi saskaras biežāk, savukārt, ja solis ir garš, spiediens uz apaviem ir lielāks. Jāņem vērā, ka ejot viss cilvēka svars pārvietojas te uz vienu kāju, te uz otru.
    2. Kādēļ apaviem nodilst krāsa?
      Kādreiz apavu ādu krāsoja ar nitrokrāsu kā automašīnu. Tādēļ arī krāsa bija izturīgāka un apavi mazāk izmirka – visas ādas poras bija piepildītas ar krāsu. Mūsdienās apavu ādu pārklāj ar ūdens emulsiju un pēc tam krāsojumu nostiprina. Āda var elpot, taču šī krāsa tik labi neiztur berzi.
    3. Kāpēc balta svītra uz apaviem rodas, ja tie izmirkst lietū?
      Tas notiek tad, ja āda ir nekvalitatīva. Ādas sagatavošana ir tikpat sarežģīts process kā medikamentu ražošana – abos procesos izmanto dažādas ķīmiskas vielas. Piemēram, ādu sārmo – ievada tajā kaļķi, ko vēlāk izskalo. Ja kaļķis neizskalojas, tas izspiežas ādas virspusē, saskaroties ar mitrumu, piemēram, lietū.
    4. Ne uz visiem apaviem ziemā ir sāls nosēdumi. Kāpēc?
      Iespējams, tiem apaviem, kam sāls nosēdumi parādās uzreiz, āda ir smalkāka. Sniegs, īpaši pilsētā, ir abrazīvs – tas ātri noberž no ādas apaviem aizsargājošo kopšanas līdzekļa slānīti. Sniegs līp pie zābakiem, jo kājas ir sasildījušas arī apavus. Kad sniegs kūst, tas notek un iekļūst visās rievās un šuvēs, bet sīkās smilšu un sāls daļas veido ādā mikroplaisas. Tur arī parādās baltie plankumi.
    5. Kā pareizi apavus žāvēt?
      Noteikti ne uz krāsns vai radiatora! Mitri apavi izžūstot deformējas. Apaviem jāžūst dabiski, vislabāk tos piebāzt ar saburzītām avīzēm, kuras ik pa laikam nomaina, ja apavi ir ļoti mitri. Var izmantot elektrisko apavu žāvētāju, ja tas žūšanas laikā gaisam ļauj brīvi cirkulēt.

    6. Vai var ienēsāt apavus, kas ir par mazu?
      No visiem ādas veidiem neienēsājas tikai mākslīgā āda un lakāda, turklāt lakāda mēdz sarauties, ja apavus ilgstoši glabā. Dabiskās ādas apavi, protams, ienēsājas. Anglijas karaļnama kurpnieks apavus izgatavojot cieši pie kājas, jo jau pēc vienas nēsāšanas nedēļas apavi pieņem valkātāja kājas formu.
    7. Kā apavus pastiept?
      Garumā apavus pastiept nav iespējams, tikai platumā. Apavu stiepšanai ir speciāls šķidrums, ko var iegādāties apavu veikalā. To pirms vilkšanas kājās uzsmidzina uz apavu virspuses. Šķidrums ādas šķiedras padara elastīgākas, un staigājot tās nedaudz iestiepjas. Apavus pastiept var arī kurpnieku darbnīcās: uzsmidzina šķidrumu, liek speciālā iekārtā, noregulē vajadzīgo platumu un kādu laiku notur.

      Mājās apavus var mēģināt stiept, piemēram, ar degvīnu: ielej to kurpē vai zābakā, tūliņ velk apavus kājās un pastaigā. Apaviem nav labvēlīga tautas metode – ielikt kurpēs plastmasas maisiņus, kuros ieliets ūdenis, un likt kurpes saldētavā. Labākais risinājums – aiznest apavus uz darbnīcu, lai tur tos pastiepj profesionāļi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē