• 5 padomi skolu pedagogiem netraucētām Zoom nodarbībām

    Skola
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējo mēnešu laikā Latvijas Drošāka interneta centrs Drossinternets.lv arvien biežāk saņem pedagogu lūgumus palīdzēt situācijās, kad ticis traucēts darbs mācību stundu laikā Zoom platformā.

    Skolotāji regulāri sūdzas, ka attālinātajām mācību stundām mēdz pieslēgties svešinieki, kas uzdodas par klases skolēniem un nereti izplata nelegālu saturu.

    Galvenais iemesls šādām situācijām ir publiski pieejamās Zoom sapulču saites, nepietiekamie privātuma un drošības iestatījumi, kā arī pedagogu nezināšana – kā rīkoties šādās situācijās. Visbiežāk ir nepieciešama ātra un mērķtiecīga rīcība, lai pasargātu bērnus no svešās personas “iebrukuma” sekām.

    Novērst šādas situācijas palīdz virkne vienkāršu paņēmienu, kurus ir apkopojis Drossinternets.lv. Tie būs noderīgi, lai ātri reaģētu un nekavējoties novērstu iespējamos riskus, kā arī laicīgi parūpētos par drošu un netraucētu mācību stundu norisi tiešsaistē. 

    1. Pirmkārt, nepublicējiet mācību stundas pieslēgšanās saiti klases čata grupā vai jebkurā publiski pieejamā internetā vietnē, piemēram, skolas mājaslapā. Daudz drošāk saiti skolēniem ir sūtīt caur skolvadības sistēmu e-klase.lv vai katram individuāli, piemēram, e-pastā.
    2. Otrkārt, stundas laikā ir jāizslēdz sarakstes jeb čata funkcija – gan kopīgā, gan privātā. Tas palīdzēs izvairīties no nevēlama satura parādīšanās un palīdzēs skolēniem vairāk koncentrēties mācībām.
    3. Treškārt, ir jāliedz iespēja Zoom stundai pieslēgties lietotājiem, kuri atrodas ārpus Latvijas. Pieredze rāda, ka vairums nelūgto viesu mēdz pieslēgties no ārvalstīm.
    4. Ceturtkārt, liedziet skolēniem kopīgot (share) savu ekrānu, kas ir visvienkāršākais veids, kā saglabāt kontroli mācību stundā. Ekrāna koplietošanu var bloķēt arī pēc noklusējuma visām mācību stundām.
    5. Piektkārt, aizslēdziet Zoom “istabu”, tiklīdz visi skolēni ir pieslēgušies mācību stundai. Aizslēdzot jau sāktu mācību stundu, tai nevarēs pievienoties neviens jauns dalībnieks, pat ja tam zināms sapulces ID un parole.

    Plašāka informācija ar instrukciju, kā uzlikt pamata drošības iestatījumus Zoom platformā un kā rīkoties ārkārtas situācijā, ir apkopota Drossinternets.lv materiālā Padomi skolotājiem drošākām mācību stundām Zoom.

    Skolotāji arī tiek aicināti iepazīties ar detalizētiem drošības iestatījumiem Drossinternets.lv un CERT.LV sagatavotajā materiālā par Zoom un MS Teams platformu Drošākai videokonferenču rīku izmantošanai

    Nopietnos gadījumos iespējams ziņot Zoom platformā, izmantojot Report pogu. Tāpat skolotāji par pareizāko rīcību, lai aizsargātu savas mācību stundas,  droši var konsultēties ar Drossinternets.lv Ziņojumu līnijas speciālistiem, rakstot uz [email protected].

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē