• 5 ceļojumu galamērķi, kas pārsteidza vairāk nekā cerēts

    Aktuāli
    Ieva
    Ieva
    16. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un no personiskā arhīva
    Nu kur lai aizbrauc atvaļinājumā, ja negribas papildināt tūristu pūļus pašos populārākajos galamērķos? Mēs atradām jaunus, kā arī labi aizmirstus galamērķus Eiropā un tās tuvumā, uz kuriem vērts doties tieši šodien vai tuvākajā laikā.

    Ļubļana – nesteidzīgām pastaigām

    Bruģētās Slovēnijas galvaspilsētas ieliņas, kas vijas ap Ļubļanikas upi, ir brīvas no satiksmes, tādējādi ļaujot nesteidzīgi un bez raizēm aplūkot pilsētas baroka arhitektūru uz skaisto Juliānas Alpu kalnu fona – ne velti 2016. gadā Ļubļana tika kronēta par Eiropas zaļāko galvaspilsētu. Taču bez upmalas laiskajām terasēm un pasteļtoņu ēkām Slovēnijas galvaspilsētai piemīt vēl kāds valdzinājums – tās vietējie šefpavāri, kuru restorāni gozējas dažādu starptautisku labāko restorānu topu augšgalos. Pēdējos gados slovēņu gastronomija ir piedzīvojusi īstenu revolūciju, un to katrs var izgaršot uz savas mēles ik piektdienu Open Kitchen pasākumā pie pilsētas tirgus.

    Noteikti jāredz. Kalnā, kas stalti slejas pāri pilsētai, jau vairāk nekā 900 gadu atrodas Ļubļanas pils, no kuras paveras elpu aizraujošs skats uz pilsētu.

    Dodies tālāk. Uz ziemeļiem no Ļubļanas, Juliāna Alpos, atrodas zilzaļais Bledas ezers – pasakaini skaista vieta pastaigām. Ezera vidū ir arī sala, uz kuru var tikt, noīrējot koka laiviņu. Vai iespējams kas vēl romantiskāks?

    Kā visērtāk nokļūt.

    Ar Ryanair lidojumu no Rīgas uz Milānu. Tālāk no Milānas lidostas kursē Goopti autobusi, kas četrās stundās nogādā Ļubļanā. Vai arī lidojums uz Londonu un no turienes ar kādu no aviokompānijām uz Ļubļanu.

    Noderīgi.

    http://www.slovenia-trips.com sniedz detalizētu un praktisku informāciju par aktīvo atpūtu Slovēnijas dabā – pārgājienu maršruti, apskates objekti u. c.

    Odpiralni časi (Open hours): mobilā lietotne, kas apkopo darba laikus veikaliem, bankām, aptiekām un citiem pakalpojumu sniedzējiem dažādās Slovēnijas pilsētās.

    Ammāna – Tuvo Austrumu eksotika

    Izkaisīta pa 19 pakalniem, Jordānijas galvaspilsēta ir laba alternatīva pārlieku dārgajai un stipri konservatīvākajai Saūda Arābijai. Kafijas tirgotāji, mākslas galerijas un dizaina studijas, krāšņi, austrumu gardumiem un garšvielām piesātināti tirgi, grandiozi lielveikali un arheoloģiski objekti – Ammāna ir enerģisks senā austrumnieciskā un jaunā rietumnieciskā mistrojums. Tā kā Tuvo Austrumu konfliktu dēļ pilsēta dažus gadus bijusi gluži vai noslaucīta no tūrisma kartes, Ammānas vietējie ir viesmīlīgāki nekā jebkad.

    Noteikti jāredz. Ar debesszilu kupolu rotātā karaļa Abdullaha I mošeja ir iespaidīgs mums tik svešā modernā musulmaņu dizaina paraugs.  

    Dodies tālāk. Kaut arī ceļš līdz tam ilgst pāris stundu, Wadi Rum tuksneša ainava ir garā brauciena vērta. Ne velti tā tikusi iemūžināta vairākos Holivudas grāvējos, tostarp Marsietis ar Metu Deimonu galvenajā lomā un ģimenes filmā Aladins, ko vēl nesen rādīja kinoteātros.

    Kā visērtāk nokļūt. Ar Ryanair no Viļņas uz Ammānu.

    Noderīgi.

    https://touristjordan.com/ – vietējais tūroperators, kas piedāvā dažādu veidu tūres – grupu, privātas, pārgājiena un citas – uz dažādiem galamērķiem Jordānijā.

    http://www.visitjordan.com/Jordānijas oficiālā tūrisma lapa.

    Monpeljē – Franču Rivjēra ir vakardiena

    Visstraujāk augošā pilsēta Francijā. Vidusjūras piekrastē mītošās Monpeljē vārdu vēl dzirdēsim daudz. Mazāka un ne tik populāra tūristu vidū, tā ir laba alternatīva Nicai. Bēgot no Franko diktatūras, uz šo pilsētu septiņdesmitajos gados pārcēlās daudz spāņu. Bezrūpīga gaisotne un safrāns ēdienos – šī spāņu ietekme apvienojumā ar viduslaiku ieliņām, Zahas Hadidas un citu modernās arhitektūras zvaigžņu radītām celtnēm rada stilīgas franču pilsētas tēlu, ko paspilgtina pa pilsētas ielām skrienošie modes mākslinieka Kristiana Lakruā dizainētie tramvaji. Aperitīvs kādā no Place de la Comedie skvēra bistro, pastaiga pa metropoles vīnogulājiem vai laiskošanās kādā no neskaitāmajām balto smilšu piepildītajām pludmalēm – Monpeljē ir īstena joie de vivre!

    Noteikti jāredz. Jardin des Plantes ir vecākais botāniskais dārzs Francijā un kalpoja par paraugu Parīzes Jardin des Plantes. Piepildīta ar 2500 dažādu sugu augiem un grandiozām 19. gadsimta siltumnīcām, tā ir eleganta vieta pastaigām.

    Dodies tālāk. Nedaudz vairāk kā stundas brauciena attāluma no Monpeljē atrodas viens no skaistākajiem tiltiem pasaulē – Gāras tilts jeb Pont du Gard. Tilts un vienlaikus arī akvedukts ir klasisks romiešu arhitektūras piemineklis, kas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Dažādu pasākumu laikā tilts ir kā milzu projektors, taču arī ikdienā, īpaši saulrietā, tas liek elpai aizrauties.

    Kā visērtāk nokļūt. Ar kādu no aviosabiedrībām uz Parīzi un no tās ar Air France ir stundas lidojums uz Monpeljē lidostu. Vai ar lidmašīnu uz Nicu un no tās ir piecu stundu brauciens ar Flixbus autobusu uz Monpeljē.

    Noderīgi.

    https://www.montpellier-france.com/ – vizuāli pievilcīga un ērta pilsētas oficiālā tūrisma lapa.

    www.france-voyage.com/ – viss par un ap ceļošanu Francijā: restorāni, pārgājienu ceļveži, aktivitāšu iespējas, transports, pasākumi u. c.

    Madride – vienā ritmā ar vietējiem

    Tā kā lielākā daļa atpūtnieku dodas uz Barselonu vai Valensiju baudīt Vidusjūras smilšainās piekrastes, Spānijas galvaspilsēta ir īstā vieta, kur sajust īsteni spānisku dzīves ritmu. Dari kā madridieši un pirms pusdienām ievēro vermuta stundu (l’hora del vermut) – tradīcija, kas pēdējos gados atdzimusi visā Spānijā, bet jo īpaši Madridē. Tad dodies pastaigā pa Paseo del Arte, kur cits pēc cita sarindoti muzeji, kuros mājo Gojas, Pikaso, kā arī itāļu un nīderlandiešu mākslinieku slavenākie darbi. Un noslēdz dienu ar tapu tūri pa La Latina vai Los Austrias rajonu gadsimtiem nemainīgajiem bāriem un tavernām.

    Noteikti jāredz. Prado muzejs – viena no iespaidīgākajām mākslas institūcijām pasaulē šogad svin 200 gadu jubileju. Tam par godu muzejs rīko īpašu programmu Prado 200, kas visa gada garumā apskata muzeja iespaidīgo vēsturi. Bez īpašās programmas muzejā mājo 8600 gleznu, starp kurām arī rietumu mākslas vēstures viens no nozīmīgākajiem darbiem – Djego Velaskesa Galminiece (Las Meninas).

    Dodies tālāk. Septiņdesmit kilometru no Madrides atrodas iepriekšējā valsts galvaspilsēta – viduslaiku pērle Toledo, kas atrodas Taho upes ielejā, augstu kalna virsotnē. Izcili romantiska pilsētiņa!

    Kā visērtāk nokļūt. Ar airBaltic tiešo reisu uz Madridi. Izdevīgi mēdz būt arī Lufthansa lidojumi ar pārsēšanos Frankfurtē.

    Noderīgi.

    http://www.nakedmadrid.com/ – ceļvedis-blogs angļu valodā, kas sniedz sīkāku ieskatu Madrides dažādajos rajonos, tās bāros, restorānos un notikumos.

    https://spanishsabores.com/ – blogs par ceļošanu Spānijā, kas īpaši domāts gardēžiem.

    Saloniki – Atēnu mazākā māsa

    Pat atēnieši atzīst, ka Saloniki, otra lielākā pilsēta Grieķijā, ir krietni šarmantāka nekā galvaspilsēta. Iekārtojusies Egejas jūras piekrastē, tā ir ne tik haotiska kā Atēnas, bet ne mazāk aizraujoša. Pilsētā vēl joprojām atrodamas vēstis par romiešu, bizantiešu un osmaņu valdīšanu, un starp šiem gadsimtus senajiem kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem izkaisīti neskaitāmi bāri un tavernas, kuros neviena ēdienreize neizpaliek bez perfektas porcijas grieķu salātu un glāzītes ouzo.

    Noteikti jāredz. Pilsētas krastmalā esošais 15. gadsimta Baltais tornis ir Saloniki simbols. Tornī atrodas pilsētas muzejs, kā arī platforma, no kuras paveras brīnišķīgs skats pār pilsētu.

    Dodies tālāk. Pamvotida ezera krastā esošā Ioannina ir pilsēta, kuru nepelnīti ignorē lielākā daļa tūrisma ceļvežu. Ioannina raksturo romantiskas vecpilsētas ieliņas un kalnu grēdas, kas saulrietā iekrāsojās viegli rozā toņos. Pilsēta atrodas triju stundu brauciena attālumā no Saloniki.

    Kā visērtāk nokļūt. Ar airBaltic tiešo reisu uz Saloniki vai no Viļņas uz Atēnām ar Ryanair vai Wizzair un tad 6 stundas īrētā auto, pie reizes izbaudot pārējo Grieķiju.

    Noderīgi.

    https://inthessaloniki.com/ – neoficiāls pilsētas ceļvedis, kuru izveidojuši paši pilsētas iedzīvotāji.

    http://www.greece-is.com – vietne, kas iepazīstina ar Grieķiju visā tās krāšņumā. Tajā atradīsi visu, sākot no lielāko pilsētu ceļvežiem, līdz tam, kā pagatavot tradicionālu grieķu maltīti un jaunākajām ziņām par valstī notiekošo.

    Galamērķis, kas mani pārsteidza

    Baiba Bartkeviča, Lielais dzintars mākslinieciskā vadītāja: JERUZALEME

    «Izraēla pavisam noteikti nebija manu sapņu ceļojuma topā. Politiski neviennozīmīgā un nemierīgā valsts mani nemaz neuzrunāja. Taču, nokļūstot tur, pārliecinājos, ka mani priekšstati par Izraēlu ir maldīgi. Mani ļoti aizrāva Izraēlas spēcīgā kultūru daudzveidība, civilizāciju vēstures, dabas un arhitektūras krāšņums.

    Mana ceļojuma pamatmotīvs bija Izraēlas lielākais skatuves mākslu festivāls The Israel Festival, kas ļoti paspilgtināja manu Izraēlas pieredzi. Tāpēc, lai izprastu Izraēlas valsts sarežģīto izcelsmi un vēsturi, līdztekus vēstures, dabas un kultūru izpētei, es arī citiem iesaku iepazīt vietējo mūsdienu mākslu, lai redzētu, kā Izraēlas mākslinieki reflektē uz šodienas notikumiem. Piemēram, noteikti vērts pieredzēt kādu no izcilās Batsheva Dance Company un Inbal Dance Theater ļoti meistarīgajiem iestudējumiem. Kā apmešanās vieta mani pārsteidza austriešu svētceļnieku apmetne, vecākā kristīgā viesu māja Svētajā pilsētā – Austrian Hospice of the Holy Family. Tā ir kā nomierinoša oāze ļoti blīvajās, vēsturiski daudzslāņainajās Jeruzalemes vecpilsētas ielās.

    Jeruzāleme ir galamērķis, kur vērts atgriezties vairākkārt, jo vienā reizē visu nav iespējams aptvert. Vēsturi, dabu, dažādu kultūru mīlošiem ceļotājiem šī būs īsta medus maize.»

    Lelde Ceriņa, TV un radio ētera personība, pasākumu vadītāja: KAMBODŽA

    «Kambodža. Visspilgtāk atmiņā palicis Kompong Phluk peldošā ciematiņa apmeklējums ar savu pirmatnējo auru. Ciemata iedzīvotāju vienīgais iztikas veids ir zvejniecība, mājas uzbūvētas uz augstiem pāļiem un pārvietošanās notiek tikai ar laivām. Tāpat arī Angkorvata tempļi, kas iekļauti Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē lielākie, un Ta Phrom templis, kas šobrīd ir pilnībā ieaudzis džungļos.

    Kambodžu iesaku apmeklēt ikvienam, kurš ir gatavs atteikties no milzu komforta un ir atvērts dabas plašajai un spēcīgajai elpai! Tūrisms Kambodžā attīstās strauji, tiek celtas jaunas viesnīcas, bet pat vislabākajos apartamentos pa sienām var rāpot ķirzakas. Ir jāpieņem, ka tā ir daļa no eksotiskās pieredzes, un vienkārši jābauda.»

    Baiba Prindule-Rence, stiliste un dekortatore: TALLINA

    «Mans pēdējo gadu atklājums ir tuvās ārzemes. Kaut dažu stundu brauciena attālumā tajās iespējams noķert citādas izjūtas. Īpaši tuva man ir Tallina ar savu skandināvisko gaisotni.

    Noteikti vērts apskatīt jauno fotomākslas centru Fotografiska Tallinn, kas ir starptautiski atzīts fotogrāfijas muzejs, kura saknes meklējamas Stokholmā. Fotografiska atrodas Telliskivi radošajā pilsētiņā, kas mājo kādreizējā rūpniecības kompleksā. Telliskivi mājo vairāki dizaina veikaliņi un studijas, dažādas ēstuves un bāri, kā arī lieliska ielu māksla. Daži no Telliskivi iemītniekiem, kam iesaku pievērst uzmanību, ir mājīgais restorāns F-hoone, vecā rūpnīcas ēkā, Home art – gaumīgu mājlietu veikaliņš, kur vienmēr atrodu ko noderīgu un skaistu, kā arī Les Petites, kur plauktos atrodami arī latviešu dizaineru darinājumi. Tieši dizains un lielā izvēle ir viens no iemesliem, kāpēc esmu iecienījusi Tallinu.

    Citi dizaina pieturpunkti Tallinā ir viens no lielākajiem Igaunijas dizaina veikaliem – Tali, kurā plašā izvēlē pieejamas rūpīgi atlasītas preces: rotas, apģērbi, mājlietas no labākajiem Igaunijas meistariem. Igaunijas dzīvesstila zīmola Valhalla Living un apģērba zīmola Guild veikali, kā arī netālu no Viru vārtiem esošais Oma Asi d_sign store, kas iepazīstina ar jaunāko un interesantāko vietējo un starptautisko dizaineru darbiem. Vērts viesoties arī Rotermanni kvartālā, kur vecā sāls noliktavā iekārtots Igaunijas Arhitektūras muzejs, kas sniedz pārskatu par Igaunijas 20. gadsimta arhitektūru.

    Turklāt braucienu uz Tallinu var apvienot ar Helsinkiem – divas stundas prāmī, un esi Somijā.»

    Linda Samsonova, radio pieci.lv ētera personība: SICĪLIJA

    «Kaut arī Sicīlija ir ļoti populārs atvaļinājuma galamērķis, tieši tā ir vieta, kas raisīja manī patīkamu izbrīnu. Nebiju cerējusi, ka 3 stundu lidojuma attālumā no Rīgas atrodas kas tāds, kas spēs mani pārsteigt. Šķita, ka Sicīlija būs ļoti eiropeiska, ne tik eksotiska, taču nekā. Ne tikai dabasskati liek elpai aizrauties, arī Palermo ir pilna šarma un arhitektūras pērļu. Obligāti jāapmeklē Palermo tirgus, kur tirgotāji piesaista apmeklētāju uzmanību, izdziedot savu produkciju. Tāpat jāapskata Taorminas pilsēta, kur atrodas seno grieķu-romiešu teātra drupas. Vienu dienu vērts veltīt braucienam uz Favignanas salu, kuru ar īres velosipēdiem var izbraukāt pāris stundu laikā. Salas galvenais peļņas avots ir tunču medības, tāpēc bez sulīga vietējā tunča steika nobaudīšanas doties prom nedrīkst.

    Runājot par ēdienu, gardākā pica atrodama vietās ar plastmasas galdiņiem un papīra galdautiem un nemaksā vairāk kā 5 eiro. Līdz smalku vīnu izgaršošanai tā arī netikām, jo tik pārsteidzoši gards un ar ēdienu saderīgs šķita vienkāršs galda vīns. Taču Sicīlijas reģiona vīni kļūst arvien atzītāki vīna pasaulē.

    Noteikti iesaku doties uz Sicīliju pirms vai pēc tūrisma sezonas, lai izvairītos no tūristu masām, liela karstuma, kā arī peldvietas ir tīrākas. Sicīlija būs īsteni labs galamērķiem tiem, kas bez pašpārmetumiem spēj ēst visu atvaļinājuma laiku. Bet, ja nopietni, Sicīlija piemērota ikvienam, kas nevēlas visu atvaļinājuma laiku pavadīt zvilnot pludmalē, bet būt kustībā.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē