• 10 lietas, kas jāzina, lai tiktu pie garšīgas ābolu sulas

    Āboli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ieva
    Ieva
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ātri, bez kreņķiem un noguruma – tikai salasi ābolus, aizved tos uz izvēlēto vietu un pretī saņem svaigi spiestu sulu. Lai arī tas izklausās ļoti vienkārši, ir vairākas lietas, kas jāzina, lai varētu tikt pie tiešām garšīgas, kvalitatīvas, ilgi glabājamas sulas.

    Īstais ābolu sulas spiešanas laiks ir no septembra sākuma līdz oktobra vidum, jo tad nobriest saldskābie rudens āboli. Tiem, kuriem mājās ir sava sulu spiedne, ābolu sulas gatavošana nav jāmāca, un nekādu īpašo viltību tur nemaz nav: izspiež sulu, uzkarsē līdz 80–83 grādiem, lej tīros traukos un aizvāko. Ja spiednes nav vai arī negribas ar sulas spiešanu noņemties pašiem, bet āboli ir, var tos vest uz speciālām sulu spiestuvēm.

    Uzņēmumi, kas piedāvā izspiest sulu no klienta āboliem, darbojas visā Latvijā – vairākās pilsētās ir stacionārās sulu spiešanas vietas, bet rudens pusē dažviet Latvijā savus pakalpojumus piedāvā arī pārvietojamās sulu spiestuves, kas izsludina savus maršrutus vietējiem ļaudīm. Viss izskatās ļoti vienkārši – aizved ābolus un saņem sulu. Tomēr ir vairākas nianses, kas jāņem vērā, lai ābolu brīnumainās pārvērtības notiktu raiti un iegūtā sula glabātos un garšotu tik labi, ka nākamgad tu atkal gribētu salasīt dārzā ābolus un braukt pēc to sulas.

    10 jautājumi, kas jānoskaidro, pirms dodies spiest sulu

    1. Vai sulu spiedīs tieši no maniem āboliem? Sulu spiedēji parasti ražo sulu tieši no katra klienta atvestajiem āboliem: izspiež, sapilda sulu traukos un tikai tad ķeras pie nākamā klienta ābolu porcijas. Varētu jau domāt, ka visiem ābolu atvedējiem šāda kārtība ir pa prātam, bet izrādās – nekā! Kā zina stāstīt darbinieki, kas pieņem ābolus, dažkārt cilvēki iedomājas – atvedīs savus ābolus, bet sulu dabūs, kā saka, no kopējā katla atbilstoši atvesto augļu daudzumam. Un tad ik pa laikam esot jādzird, ka klienti ir vīlušies: kā tā – sula būs tieši no maniem atvestajiem āboliem!? Izrādās, cilvēks salasījis nekam nederīgus, bojātus augļus un nu tos cer iesmērēt cehā, pretī saņemot sulu no labiem āboliem. Nekā nebija! Atvedīsi sliktus ābolus, to sulu arī dabūsi – tā nebūs garšīga un ātri sabojāsies vai arī pat nāksies piemaksāt par ābolu pārlasīšanu.
    2. Cik tas maksās? Sulas spiešana liešanai savos traukos izmaksā vidēji 25 centus par svaigu sulu un 30 centus par pasterizētu sulu. Jau maisos salieta sula maksā vidēji 60–85 centus litrā atkarībā no izvēlētā iepakojuma. Vēl, protams, jāpierēķina ceļa izdevumi – jo tālāk no ābeļdārza atrodas sulu spiešanas vieta, jo lielāki tie būs. Tā ka iepriekš ieteicams padomāt un parēķināt, vai tiešām visu, kas ābeļdārzā izaudzis, vērts vest uz sulas spiešanas vietu – tas tomēr nav nekāds lētais prieks, tāpēc vēl jo vairāk nav jēgas sagādāt sev tik milzīgus sulas krājumus, ko gada laikā nemaz nav iespējams izdzert.
    3. Cik daudz sulas izdosies iegūt? Viss atkarīgs no āboliem – jo tie sulīgāki, jo vairāk būs sulas; no 100 kg ābolu var iegūt gan 60, gan 80 litrus.
    4. Kādu iepakojumu izvēlēties? Sulas spiedēji piedāvā dažādu veidu iepakojumu, visbiežāk 3 vai 5 litru plastmasas maisus ar krāniņu, kartona kastes, kur tos var ielikt, vai arī biezākas un glītākas stāvpakas. Kuru iepakojumu izvēlēties – tas katram jāizlemj pašam, izvērtējot visus plusus un mīnusus. Stāvpakās pildīta sula izmaksās dārgāk, bet to var glīti novietot uz galda, labi noder, lai ābolu sulu pasniegtu dāvanā. Sula caurspīdīgajos plastmasas maisos ar krāniņu parasti izmaksā vislētāk. Lietošana gan nav tā ērtākā, taču to var atrisināt, uzreiz pēc atvēršanas pārlejot sulu krūzē. Lai plastmasas maisus būtu ērtāk lietot, var arī iegādāties dažas speciālās kartona kastes, kur tos ievietot – katram maisam tās nav vajadzības pirkt, bet arī ar vienu būs par maz, jo kartons tomēr nolietojas. Kādu tilpumu izvēlēties – 3 vai 5 litrus tilpuma –, atkarīgs no ģimenes lieluma. Ņem vērā! Maisos pildītu nepasterizētu sulu var uzglabāt tikai saldētu.
    5. Vai sulu pilda arī klienta traukos? Ja gribi tikai izspiest sulu un svaigu vai jau pasterizētu pildīt savos traukos, pie konkrētā sulu spiedēja jānoskaidro, kāda veida traukos to tehniski iespējams iepildīt.
    6. Vai āboli pirms tam jānomazgā? Parasti sulas spiešanas cenā ietilpst arī ābolu noskalošana, tomēr nevajadzētu vest no zemes ātri un pavirši sagrābtus, dubļainus un zāles kumšķu pilnus ābolus – no tādiem var atteikt spiest sulu.
    7. Kāds ir minimālais ābolu daudzums? Visbiežāk sulu spiedēju noteiktais minimālais apjoms ir divi kartupeļu maisi (60 kg).
    8. Vai var āboliem pievienot citus augļus vai dārzeņus? Garšīga sula izdodas, ja ābolus papildina ar burkāniem, apelsīniem vai ķirbjiem. Tikai jāielāgo, ka pamatā tomēr jābūt āboliem – pārējie augļi vai dārzeņi nedrīkst būt vairāk kā piektdaļa no kopējā apjoma. Tā, piemēram, ja salasīti četri maisi ābolu, tos var papildināt ar vienu maisu ķirbju, burkānu, apelsīnu vai citu augļu vai dārzeņu. Iepriekš noteikti jānoskaidro, kā dārzeņi, augļi vai ogas jāsagatavo sulas spiešanai, – burkāniem parasti jābūt mizotiem, ķirbji jāsagriež ābola lieluma gabalos, apelsīni nav jāmizo, bet iepriekš jāaplej ar verdošu ūdeni, vīnogām jābūt noplūktām no ķekariem utt. Katrā vietā ir atšķirīgi noteikumi, no kā sulu spiednes tehnisko iespēju dēļ sulu nespiedīs, piemēram, no bietēm, plūmēm vai cidonijām. Īpašu garšas niansi ābolu sulai piešķir ingvers. To, protams, nevajag daudz, bet kādu gabalu ingvera saknes droši vari pievienot.
    9. Kā transportēt sulu maisus? Kad pasterizēta sula karsta sapildīta maisos, labāk pagaidīt, kamēr tā atdziest, un tikai tad maisus nest uz mašīnu. Karsti maisi nesot var saplīst, un tā nebūs sulas spiedēja vaina. Svarīgi arī maisus pareizi pārvietot, piemēram, nedrīkst celt, turot aiz krāniņa, Tāpat jāuzmanās, lai maisi nesaskaras ar asiem priekšmetiem, un mašīnas bagāžniekā tie arī jāsaliek pareizi – tā, lai krāniņus nekas nespiež.
    10. Cik ilgi glabājas sula maisos? Neatvērtu iepakojumu 0 līdz +20 grādu temperatūrā var glabāt gadu, skābu ābolu sulu – pat divus gadus. Ja ābolus papildina ar burkāniem, ķirbjiem vai citiem dārzeņiem, tad gan ieteicams to izdzert ātrāk. Atvērts iepakojums jāizdzer mēneša laikā, ielāgojot, ka maisam vienmēr jābūt ar krāniņu uz leju, lai maisā neiekļūst gaiss.

    Gardas sulas noslēpumi

    Iesaka Gatis Gāga, ābolu audzēšanas un pārstrādes uzņēmuma Gāgas āboli saimnieks.

    • Vissulīgākie āboli ir īsu brīdi, pirms tie pilnībā nogatavojušies. Tāpēc sulai labāk derēs nevis jau nokritis, bet no koka plūkts gandrīz gatavs ābols. Gatavie un jau nobirušie āboli teorētiski sulas iegūšanai der, bet tie ir miltaināki, tādēļ iegūstams mazāk sulas, turklāt tajā ir daudz biezumu.
    • Sula jāspiež iespējami ātri pēc ābolu salasīšanas, jo glabājoties tie zaudē sulīgumu un bojājas.
    • Kādu ābolu sula ir visgaršīgākā – tas ir gaumes jautājums. No vasaras āboliem tā būs saldāka, dažkārt pat pliekani salda, bet – daudziem garšo tieši tāda. Visskābākā ir svaigi plūktu ziemas ābolu sula. Tas tāpēc, ka ziemas āboli pat vēlā rudenī vēl nav nogatavojušies – tiem vēl dažus mēnešus vajadzētu pastāvēt pagrabā, un tad to sulai būtu pavisam cita garša.
    • Bagātīgāka garšu buķete ir sulai, kas spiesta nevis no vienas, bet dažādu šķirņu āboliem, tātad ābolus droši var jaukt kopā.
    • Ābolu sulas garšu ietekmē arī tās karsēšanas temperatūra un ilgums. Spiežot un pasterizējot sulu profesionālā iekārtā, šos parametrus var izkontrolēt, bet mājās – ne tik precīzi. Ja sulu pārkarsē, tai zūd garša.

    Kā mājās pasterizēt un kur glabāt sulu?

    Lai ābolu sula glabātos, tā pirms pildīšanas traukos jāuzkarsē līdz 80–83 grādu temperatūrai – līdz tā uzmet burbuli, karsēšanas laikā sulai jānoņem putas. Šādu sulu visērtāk liet sterilizētos stikla traukos un pēc tam rūpīgi aizvākot. Vai sulu var liet arī vakuuma maisos, kādos ābolu sulu pilda rūpnieciskie ražotāji un uzņēmumi (tos var nopirkt internetā un lielākajos saimniecības preču veikalos)?

    Teorētiski arī mājās tajos var iepildīt karsto sulu, bet praktiski tas nebūs tik vienkārši izdarāms. Pirmkārt, lai maisā ielietu sulu, tas specifiski jānostiprina – ja vienkārši viens turēs maisu, bet otrs tajā lies sulu, nekas prātīgs tur nesanāks. Otrkārt, sulai jābūt ļoti precīzā temperatūrā. Ja tā nebūs pietiekami karsta, vakuuma iepakojumā tā ātri sabojāsies. Savukārt lejot pārāk karstu sulu, maiss sarausies un nebūs izmantojams. Mājas apstākļos vakuuma maisus var izmantot, ja tajos pilda aukstu sulu un pēc tam to sasaldē.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē