• Turpmāk jaunajām dzīvojamām ēkām būs jāatbilst elektroauto prasībām

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    16. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jaunbūvējamās un pārbūvējamās dzīvojamās ēkās būs jānodrošina elektromobilitātes prasības, paredz valdības otrdien apstiprinātie grozījumi Latvijas būvnormatīvā LBN 211–15 Dzīvojamās ēkas.

    Proti, dzīvojamās ēkās ar vairāk nekā desmit autostāvvietām katrai autostāvvietai būs jāparedz kanālus elektrības kabeļiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu ierīkot elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktus.

    Šīs prasības piemēros arī ar dzīvojamo ēku funkcionāli saistītu, bet ārpus šīs ēkas esošu autostāvvietu projektēšanai.

    Savukārt dzīvojamās ēkas pārbūves gadījumā minētās būvnormatīva prasības piemēros attiecībā uz pārbūvējamo daļu, ja šī daļa ir paredzēta autostāvvietām, tajā skaitā, uz dzīvojamā ēkā esošu telpu grupu, kurā atrodas autostāvvietas, vai ar dzīvojamo ēku funkcionāli saistītām, bet ārpus šīs ēkas esošām autostāvvietām.

    Elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktu tehniskās prasības pašreiz ir noteiktas Ministru kabineta 2018.gada 6.februāra noteikumos Prasības elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes, ūdeņraža uzpildes un krasta elektropadeves iekārtām, kas arī jāpiemēro uzlādes punktu izbūvē. Vienlaikus Saeimā izskatīšanā ir likumprojekts Transporta enerģijas likums, kas, citastarp, definēs un regulēs elektrotransportlīdzekļu uzlādes iespējas un prasības.

    Ievērojot tiesiskās noteiktības principu, paredzēts, ka būvniecības ieceres dokumentāciju, kas noteiktā kārtībā saskaņota (akceptēta) vai iesniegta saskaņošanai institūcijā, kas pilda būvvaldes funkcijas, līdz 2021.gada 10.martam, varēs nepārstrādāt atbilstoši elektromobilitātes prasībām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē