• Mūžībā aizgājis F1 leģenda Nikijs Lauda

    In memoriam
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    21. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lubor Horak, Flickr.com
    70 gadu vecumā mūžībā aizgājis trīskārtējais F1 čempions, leģendārais austrietis Nikija Lauda.
    Mūža miegā autosporta leģenda aizmiga pirmdien ģimenes lokā.
     

    “Ar dziļām skumjām paziņojam, ka mūsu mīļotais Nikijs pirmdien ģimenes lokā ir mierīgi pametis šo pasauli. Viņa unikālie sasniegumi autosportā un uzņēmējdarbībā paliks neaizmirstami, viņa nebeidzamās alkas pēc darbības, viņa tiešums un drosme paliks mūsu atmiņās,” teikts Laudas ģimenes izplatītajā paziņojumā medijiem.

    Pēdējā laikā Lauda cīnījās ar veselības problēmām, pagājušā gada vasarā viņam tika veikta plaušu transplantācija. Šā gada sākumā Lauda tika hospitalizēts ar gripu. Austrijas medijos pēdējās ziņas bija par to, ka Laudam Šveicē tiek veikta dialīze.

     

    F1 Nikijs Lauda debitēja 1971. gadā, un pirmo Grand Prix uzvaru izcīnīja 1974. gadā, pārstāvot Ferrari komandu. Savu pirmo no trim F1 čempiona tituliem austriešu pilots uzcīnīja jau nākamajā sezonā, 1975. gadā. Vēl pēc gada Nirburgringā sacensību laikā viņš pārcieta šaušalīgu avāriju, kurā brīnumainā kārtā izdzīvoja, un, izlaidis tikai divus posmus, atgriezās pie formulas stūres. Tajā 1976. gada sezonā viņš tikai par vienu kopvērtējuma punktu zaudēja titulu Džeimsam Hantam. Par šo avāriju, sezonu un dižo pilotu savstarpējo cīņu vēlāk tika uzņemta filma Rush.

     

    1977. gadā Lauda ar Ferrari kļuva par divkārtēju F1 čempionu, un pārgāja uz Brabham F1 komandu, kurā aizvadīja divas sezonas. 80. gadu sākumā austrietis uz laiku pārtrauca piedalīties sacensībās un nodevās uzņēmējdarbībai, izveidojot savu aviokompāniju Lauda Air.

    1982. gadā Nikijs Lauda atkal bija sacīkšu bolīda kokpitā, pārstāvot McLaren vienību, kurā izcīnīja savu trešo F1 čempiona titulu sīvā cīņā ar komandas biedru Alēnu Prostu.

    Pēc otrās un galīgās aiziešanas no F1 pilota darba 1985. gadā Lauda piekrita uzņemties menedžera pienākumus Ferrari komandā, 2001. gadā uz vienu sezonu pārņēma Jaguar F1 komandas vadību, bet kopš 2012. gada Lauda bija neizpildošais direktors Mercedes F1 čempionvienībā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē