• Jānis Baumanis dramatiskā cīņā finišē piektais WorldRX posmā leģendārajā Spa trasē

    Auto
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    12. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tom Banks
    Latvijas pilots Jānis Baumanis (Team STARD) svētdien dramatiskā cīņā ierindojās piektajā vietā pasaules rallijkrosa čempionāta (WorldRX) posmā Beļģijā, kurā vēsturisku uzvaru svinēja Krievijas braucējs Timurs Timerzjanovs (GRX).

    Rallijkrosa sacensībām pielāgotā Spā trase izrādījās negaidīti dinamiska un aizraujoša, arī mainīgie laikapstākļi sagādāja ļoti interesantu sacīksti trešajā pasaules čempionāta posmā. 

    Sestdien pirmos kvalifikācijas braucienus iespaidoja lietus, kas pilotiem ļāva izspēlēt dažādus taktiskus gājienus — kam tas izdevās, kam nesanāca tik labi, kā iecerēts. Jānis Baumanis pirmajā kvalifikācijā dabūja falšstartu, taču divi džokera apļu veikšana, kas slapjajā trasē dotu priekšrocības, viņam nepalīdzēja un pēc pirmās kvalifikācijas Jānis bija tikai 15. vietā.

    Laika apstākļiem uzlabojoties un trasei nožūstot, uzlabojās arī Latvijas pilota rezultāti, un otrajā kvalifikācijā Baumanim izcils rezultāts — otrs labākais laiks, kas divu kvalifikācijas kārtu summā Jānim deva jau sesto vietu.

    Kvalifikācijas turpinājums svētdien vairs tik spīdošs nebija — astotā vieta trešajā un sestā ceturtajā, un Baumanus pārliecinoši iekļuva pusfinālā, kurā aizvadīja teicamu un gudru cīņu, izcīnot otro vietu. Tas Jānim deva otro starta rindu finālam.

    Fināls, kurā bez Baumaņa iekļuva arī Andreass Bakerūds (Monster Energy RX Cartel), Joni Vīmans (GRX), Timurs Timerzjanovs, Līems Dorans (Monster Energy RX Cartel) un Timijs Hansens (Team Hansen MJP) sākās ar pamatīgu grūstīšanos jau pirmajā līkumā; Jānim Baumanim izdevās labs starts un viņš iekārtojās izdevīgā pozīcijā cīņai par vietām, taču viņa mašīnai no aizmugures uztriecās Dorans. Abu mašīnas cieta, un tas nozīmēja, ka ne viens, ne otrs vairs nespēja cīnīties par uzvaru vai labāko trijnieku. Jānis Baumanis ar dūmojošu mašīnu tika līdz finišam, uzvarētājam Timerzjanovam zaudējot vairāk kā septiņas sekundes, bet viņa pāridarītājs Dorans līdz finišam aizkliboja 16 sekundes pēc uzvarētāja. Jānis Baumanis kļuva par vienīgo pasaules čempionāta dalībnieku, kurš startējis visu trīs šīs sezonas posmu finālos.

    “Lielākais prieks ir par pusfinālu. Pēc ceturtās kvalifikācijas kārtas spējām atrast vajadzīgo ātrumu. Tieši starti un pirmais pagrieziens šajās sacensībās mani priecēja visvairāk. Katrā braucienā tika pieņemts taktiski pareizs lēmums, kas tika veiksmīgi īstenots arī trasē. Pamatīgu «spa masāžu» man šodien izdarīja Līems Dorans. Arī finālā piedzīvojām kontaktu. Aizmugurējais ritenis tika aizlocīts un nopietni pacīnīties vairs nevarēju, lai arī cik ļoti vēlējos iegūt augstāku vietu," pēc sacensībām teica Jānis. "Liels paldies visai komandai un līdzjutējiem par atbalstu! Cepuri nost komandas priekšā un pats arī esmu priecīgs par savu sniegumu, ņemot vērā pirmās kvalifikācijas notikumus. Esmu vienīgais čempionāta dalībnieks, kurš šogad sasniedzis visus finālus. Tas, protams, vērtējams ar pamatīgu plusa zīmi.”

    Pieredzējušajam Timuram Timerzjanovam šī bija pirmā WorldRX posma uzvara viņa karjerā, un to krievu pilots izcīnīja skaistā cīņā ar ne mazāk pieredzējušo norvēģi Andreasu Bakerūdu. Joni Vīmans, kurš uzvarēja otrajā pusfinālā, arī iekļuva pirmā līkuma drūzmā, taču cieta mazāk un savā debijas sacīkstē kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Kā ziņojām, Vīmans Beļģijas posmā aizvietoja GRX komandas pamatpilotu Niklasu Gronholmu, kuram īsi pirms sacensībām tika veikta apendicīta operācija.

    WorldRX kopvērtējumā Jānis Baumanis ar 52 punktiem pēc trim posmiem saglabā augsto ceturto vietu. Līderis Kevins Hansens šajā posmā apstājās pusfinālā, taču ar 69 punktiem saglabā kopvērtējuma līdera godu. Otrais ar 58 punktiem ir viņa brālis Timijs, bet trešais ar 53 punktiem tagad ir Timerzjanovs.

     

    Nākamais pasaules rallijkrosa čempionāta posms risināsies 25. un 26. maijā Silverstounas trasē.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē