• Baisa statistika — šogad uz dzelzceļa pārbrauktuvēm visā Latvijā fiksēti gandrīz 60 negadījumi

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dzelzceļš ir paaugstinātas bīstamības zona, kuras tuvumā jāievēro īpaša modrība un piesardzība. Katru gadu tiek fiksēti desmitiem negadījumu uz dzelzceļa pārbrauktuvēm vai to tuvumā, un, kā liecina statistika, lielākā daļa negadījumu ir saistīti ar autovadītāja neuzmanību un nevērīgu izturēšanos pret ceļu satiksmes noteikumiem.

    VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) statistika liecina, ka šī gada pirmajos 10 mēnešos notikušas jau sešas sadursmes starp automašīnu un vilcienu. Turklāt autovadītāju neapdomības un neuzmanības dēļ katru gadu tiek fiksēti arī negadījumi, kuros tiek traucēta aizsargbarjeras vai luksofora darbība. Šogad uz dzelzceļa pārbrauktuvēm visā Latvijā ir fiksēti 50 negadījumi, kuros tika traucēta aizsargbarjeras darbība, un 3 negadījumi, kuros traucēta pārbrauktuves luksofora darbība.

    Aizvadītajos gados negadījumu skaits uz dzelzceļa pārbrauktuvēm būtiski nesamazinās, kas liek secināt, ka sabiedrība kopumā nepievērš pietiekamu uzmanību drošai dzelzceļa pārbrauktuves šķērsošanai. Tomēr, ilgākā laika periodā (pēdējo 20 gadu laikā), uzlabojot dzelzceļa pārbrauktuvju infrastruktūru, ir izdevies samazināt negadījumu skaitu.

    “Autovadītāji bieži vien steigā neaizdomājas par riskiem, kas var rasties, neievērojot noteikumus uz dzelzceļa pārbrauktuvēm – automašīnas bojājumi ir nieks salīdzinājumā ar risku zaudēt dzīvību. Turklāt, pārkāpjot noteikumus, autovadītāji ne tikai riskē ar savu dzīvību, bet arī vilciena pasažieru dzīvībām. Tādēļ aicinu autovadītājus ziedot kādu papildus minūti pie pārbrauktuves un, lieki neriskējot, droši aizbraukt līdz savam galamērķim,” stāsta Dainis Zvaners, LDz galvenais tehniskais inspektors.

    Tāpat autovadītāji mēdz būt nepacietīgi un pārdroši, šķērsojot pārbrauktuvi laikā, kad tai tuvojas vilciens, un apzināti ignorē nolaistas drošības barjeras, kā arī mirgojošus brīdinājuma signālus. Turklāt autovadītājiem ir netikums neaprēķināt to, vai viņiem pietiks vietas aiz dzelzceļa sliedēm, kā rezultātā tiek radīts liels apdraudējums apkārtējo drošībai un savai dzīvībai. Tāpat ir novērojama tendence, ka autovadītāji pilnībā neaptur savu transportlīdzekli pirms STOP zīmes vai apzīmējuma uz ceļa un nepārliecinās par drošību pirms šķērso dzelzceļa pārbrauktuvi.

    Lai veicinātu drošību uz dzelzceļa pārbrauktuvēm, LDz vēlas atgādināt autovadītājiem dažus vienkāršus noteikumus, kas ievērojami samazinās nelaimes gadījumu riskus. Pirms šķērso dzelzceļa pārbrauktuvi – apturi automašīnu, lai pārliecinātos par drošību, ievēro brīdinošo signālu, ceļa zīmes, pārbrauktuves barjeru, kā arī izvērtē, vai varēsi šķērsot sliedes pilnībā, neapstājoties uz tām.

    Kā ziņots iepriekš, šī gada jūnijā LDz sadarbībā ar sabiedrībā zināmiem jauniešiem nāca klajā ar dziesmu “Dziesmu iemācies – no vilciena izglābies!”, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību un akcentētu drošības noteikumu ievērošanu dzelzceļa sliežu tuvumā. Noskaties!

    Kampaņas dziesmas tapšanā iesaistījās tenisiste Aļona Ostapenko, dziedātājs Markus Riva, latviešu rallijkrosa autobraucējs Reinis Nitišs, Latvijas profesionālais skrituļslidotājs, inlaineris Nils Jansons un YouTube blogere Sindija Lo. Viens no dziesmas pantiem ir aicinājums vērst tieši autobraucēju uzmanību drošībai un ceļa satiksmes noteikumu ievērošanai dzelzceļa sliežu tuvumā. “Kad Tu pie stūres atrodies, ja mirgo sarkans apstājies, visdrošāk būs ja nesteigsies, tad vilciens sānā netrieksies.”

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē