• VIDEO: Degvielas kvalitāte — uz papīra un realitātē

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    13. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Par degvielas kvalitāti uz papīra liecina rūpnīcā izdots sertifikāts, kas apstiprina tās atbilstību noteiktiem parametriem. Taču realitātē – degviela no rūpnīcas līdz automašīnas bākai mēro garu ceļu un, ja tajā netiek ievēroti stingri kvalitātes kontroles nosacījumi, tās sastāvs galarezultātā var atšķirties no sertifikātā norādītā.

    Degviela, kā jebkura ķīmiska viela, ir dzīvs produkts, kas, pakļauts ārējās vides ietekmei, piedzīvo sastāva izmaiņas. Tādēļ degvielas kvalitātes saglabāšanai no rūpnīcas līdz pat automašīnas bākai izšķiroši ir tas, cik pareizi tā tiek pārvadāta, pārkrauta un uzglabāta.

    “Lai klientu automašīnas bākās nonāktu labākais – Eiropas Savienības standartiem atbilstoša degviela –, mazumtirgotājiem jāspēj kontrolēt un būt pārliecinātiem par produkta kvalitāti katrā degvielas ceļa posmā. To var panākt, tranzītā sadarbojoties ar profesionāliem partneriem, izmantojot modernākās tehnoloģijas, kā arī katrā posmā regulāri veicot degvielas paraugu pārbaudes, kas garantē produkta kvalitāti ne tikai, kad tas pamet rūpnīcu, bet arī nonāk klienta automašīnas bākā,” stāsta Circle K degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs.

    Degvielas ceļš sastāv no četriem pieturpunktiem, kuros degvielas kvalitātes kontroles kritēriji ir vitāli svarīgi – naftas rūpnīca, degvielas terminālis, degvielas vedējs un degvielas uzpildes stacija.

    Naftas rūpnīca

    Pašai naftas ieguves un pārstrādes vietai nav noteicošas lomas degvielas kvalitātē. Ikviena moderna un sertificēta rūpnīca izgatavo degvielu atbilstoši konkrētā pasūtītāja kvalitātes prasībām.

    Degvielas terminālis

    Terminālis ir vieta, kurā degviela nonāk taisnā ceļā no rūpnīcas. Uz Latviju degviela tiek piegādāta, izmantojot dzelzceļu vai ar kuģi, taču abos gadījumos krava ir noslēgta un plombēta, lai ceļā to nevarētu ietekmēt cilvēkfaktori vai ārējās vides apstākļi.

    Šajā posmā svarīgākais ir nodrošināt drošu degvielas noliešanu, lai izvairītos no tās sajaukuma, un uzglabāt to cisternās, kuru tehnoloģiskais nodrošinājums pasargā degvielu no ūdens kondensāta, netīrumiem un citiem mikroorganismiem, kā arī rūpējas par degvielas nenonākšanu ārējā vidē un līdz minimumam samazina sprādzienbīstamības risku. 

    Degvielas vedējs

    Terminālī degviela tiek uzkrauta degvielas vedējos, kas to tālāk nogādā uz realizācijas punktiem visā Latvijā. Šajā posmā degvielas kvalitāti nodrošina degvielas vedēja modernās tehnoloģijas, kas visā ceļā rūpējas gan par kravas stāvokli, gan kontrolē ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu.

    Degvielas uzpildes stacija

    Degvielas uzpildes stacijā degvielas kvalitāte tiek nodrošināta divos posmos – degvielas uzglabāšanas un uzpildes procesā.

    Piemēram, Circle K degvielas uzpildes stacijās tiek izmantotas hermētiski noslēgtas tvertnes, kas aprīkotas ar dubultsienām un tehnisko šķīdumu, kura līmeņa izmaiņas identificē un ziņo sistēmai, ja fiksētas problēmas ar tvertnes hermētiskumu. Citi sensori nepārtrauktā režīmā kontrolē degvielas atlikumu tvertnēs un ziņo, ja tiek konstatēts ūdens kondensāts.

    Degvielas uzpildes sūkņu sistēmas ir verificētas Latvijas Nacionālajā metroloģijas centrā un kalibrētas ar augstāku precizitāti, kā to paredz Latvijas likumdošana. Degviela līdz auto bākai iziet trīslīmeņu filtrācijas sistēmu līdz pat 10 mikroniem (salīdzinājumam – cilvēka mats ir 100 mikroni). Tāpēc nav fiziski iespējams, ka automašīnas bākā nonāk degviela ar jebkāda veida piesārņojumu.

    Izvēloties degvielas uzpildes staciju, esi vērīgs un pievērs uzmanību tās aprīkojumam, tā nolietojumam un degvielas transportam, iesaka Gatis Titovs. Katrā stacijā tev ir tiesības pieprasīt degvielas kvalitātes sertifikātu, kas apliecina DUS pieejamās degvielas kvalitāti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē