• VIDEO: CSDD brīdina par turbulences spēku, aicinot autovadītājus ievērot drošu distanci

    Aktuāli
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    28. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: CSDD
    Droša intervāla neievērošana, pārāk tuvu apbraucot velosipēdistu, rada ne vien sadursmes risku, bet arī iespēju auto izraisītajiem gaisa virpuļiem gāzt velosipēdistus uz apmalēm un grāvjos. Tas var rezultēties ne tikai lauztos kaulos, bet arī citās traumās.

    Tāpat kā aiz peldošas laivas var novērot ūdens virmošanu un virpuļus, arī aiz braucošas automašīnas rodas haotiski gaisa virpuļi, ko dēvē par turbulenci. “Tā ir neatņemama automašīnu un citu lielu, ātru priekšmetu kustības izpausme. Ikviens automobilis aiz sevis atstāj gaisa virpuļu jūkli, kas kļūst arvien intensīvāks, pieaugot auto kustības ātrumam. Šis efekts ir īpaši izteikts kravas auto un autobusiem. Intensīvā, turbulentā gaisa plūsmā nokļuvuši gājēji un riteņbraucēji tiek purināti, kā rezultātā viņš var zaudēt līdzsvaru, negaidīti mainīt kustības virzienu un iekļūt satiksmes negadījumā,” turbulences spēku skaidro Mg. Phys. Kristaps Bergfelds, Latvijas Universitātes  Fizikas nodaļas pētnieks.

    Turbulenci izslēgt nevar, taču no tās ir iespējams turēties pa gabalu. Tieši tāpēc kampaņa “Tuvāk NĒ!” skaidro “drošas telpas” principu ceļu satiksmē – automobilim apsteidzot velobraucēju, svarīgi ievērot drošu intervālu – pilsētā vismaz 1 metru, savukārt ārpus apdzīvotām vietām – vismaz 1.5 metrus.

    Satiksmes drošības kampaņu “Tuvāk NĒ!” organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju; kampaņu atbalsta apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa), kā arī Latvijā lielākais degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K”.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē