• VID sācis kriminālprocesu saistībā ar ceļu būves uzņēmuma Binders darījumu Lietuvā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    24. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Binders.lv
    Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis kriminālprocesu saistībā ar ceļu būves uzņēmuma Binders 2018.gadā veiktu darījumu Lietuvā.

    Viņa norādīja, ka «Binders» saņēmis vēstuli no VID, kurā norādīts, ka dienestā ir sākts kriminālprocess un tādēļ VID lūdzis uzņēmumam iesniegt dokumentus par vienu konkrētu darījumu.

    «Varu apliecināt, ka VID lūdzis uzņēmumam informāciju par 2018.gadā notikušu darījumu ar kādu Lietuvas uzņēmumu, kas pēc mūsu pasūtījuma veica Lietuvas ceļu būvniecības tirgus izpēti, detalizēti apskatot trīs »Binders" interesējošās galvenās pozīcijas – Lietuvas ceļu būvniecības nozari un tirgu kopumā, lielākās ceļu būvniecības kompānijas Lietuvā un karjeru saimniecību kaimiņvalstī. Līgumsaistību ietvaros notika arī vairākas konsultatīvās darba apspriedes," pastāstīja Noriņa.

    Jautāta, par kuru Lietuvas uzņēmumu ir runa un cik vērts bija šis līgums, Noriņa sacīja, ka šādu informāciju uzņēmums nevar atklāt. 

    Savukārt uz jautājumu, vai 2018.gada darījums ar Lietuvas uzņēmumu ir vienīgais «Binders» darījums Lietuvā, par kuru interesējas VID, Noriņa atbildēja apstiprinoši. «Iemesli, kāpēc VID nepieciešama informācija par šo darījumu, mums nav zināmi, taču visus iepriekšminētā darījuma apliecinājumus uzņēmums iesniedzis VID,» norādīja Noriņa.

    «Binders» pārstāve skaidroja, ka šis darījums noslēgts ar līgumu, pakalpojums ir pieņemts ar darba pieņemšanas nodošanas aktu, tas ir apmaksāts, ir rēķinu kopijas, maksājuma uzdevumu apliecinājumi. Tāpat pakalpojuma saņemšana un apmaksa īstenota, precīzi ievērojot pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas un grāmatvedības regulējumu, un «Binders» cer, ka par to pārliecināsies arī dienesti, kuri šobrīd caurskata uzņēmuma apkopoto un nosūtīto informāciju.

    Noriņa skaidroja, ka Lietuvas uzņēmumam pasūtītais pētījums bija nepieciešams, lai efektivizētu uzņēmuma līdzšinējās iestrādes iekļūšanai kaimiņvalsts tirgū. 

    «Pēdējo trīs gadu laikā tur esam strādājuši salīdzinoši nelielos apjomos. Ir skaidrs, ka būvniecībā izmantoto tehnoloģiju un kvalitātes standartu prasību nodrošināšanā esam konkurētspējīgi, jo lielu atšķirību, salīdzinot ar Latvijas tirgu, šajā ziņā Lietuvā nav, taču katram tirgum kopumā ir sava specifika, un sapratām, ka nepieciešama profesionāla informatīva palīdzība, lai kopumā labāk izprastu Lietuvas tirgus nianses,» pavēstīja Noriņa.

    «Binders» pārstāvji arī pauda uzskata, ka Lietuvas uzņēmums darbu izpildījis atbilstoši pasūtījuma nosacījumiem, tādējādi kompānija mainīja sākotnējo stratēģiju Lietuvas tirgū, un tam ir pirmie rezultāti. Pagājušajā gadā «Binders» uzvarēja līdz šim apjomīgākajā ceļu būvniecības iepirkumā kaimiņvalstī.

    «Pēdējo trīs gadu laikā dažādiem pakalpojumu sniedzējiem Lietuvā uzņēmums kopumā samaksājis apmēram divus miljonus eiro, ko veido apakšuzņēmēju darba apmaksa, grāmatvedības, juridiskās, konferenču rīkošanas, piedāvājumu sagatavošanas un citu jomu konsultatīvie pakalpojumi kaimiņvalstī,» piebilda Noriņa.

    VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA apstiprināja, ka VID sācis kriminālprocesu pret «Binders», taču norādīja, ka, atbilstoši likumam Par nodokļiem un nodevām, sīkākus komentārus par konkrētu nodokļu maksātāju nevar sniegt.

    Šodien uzņēmums Binders arī paziņoja, ka maijā plāno sākt 5,1 miljona eiro vērtu ceļa rekonstrukcijas līgumu Lietuvā.

    Lai arī būvdarbi bija jāsāk 16.martā, saistībā ar Lietuvas valdības lēmumu no 17.marta slēgt valsts robežas, darbu sākums tiek prognozēts ne ātrāk kā maijā. Šobrīd notiek darba izpildes grafiku un robežu šķērsošanas procedūras saskaņošana.

    Pašlaik grantētā ceļa Kūlupenai-Darbenai posmu no 0,00. līdz 11,24. un no 11,88. līdz 14,669. kilometram pārbūves gaitā paredzēts pilnībā rekonstruēt, veicot pilnu ceļa segas konstrukcijas izbūvi, tostarp atsevišķos posmos veicot atkūdrošanu, kā arī ieklājot asfalta kārtu. Tāpat tiks demontētas vecās un izbūvētas 14 jaunas ceļu šķērsojošās caurtekas un ceļa barjeras, kā arī veikts ceļa posmā esošā tilta remonts. Projekta līgumcena ir 5,1 miljons eiro.

    Lai apgūtu un stiprinātu pozīcijas Lietuvas tirgū, pēdējo trīs gadu laikā Binders ieguldījis lielu darbu un finanšu līdzekļus Lietuvas ceļu būvniecības tirgus izpētē, norādīja Noriņa.

    Viņa minēja, ka tostarp ir apzināti iespējamie sadarbības partneri un konkurenti, Lietuvas ceļu būvniecībā piemēroto tehnoloģiju atšķirības no Latvijā pielietotajiem risinājumiem, noskaidrotas materiālu ieguves – karjeru atrašanās vietas, kā arī gūta pieredze, piedaloties vairāku objektu iepirkumu konkursos, līdzvērtīgi konkurējot ar citiem pretendentiem.

    «Arvien biežāk ceļu būves iepirkumu konkursos vērojama starptautiska mēroga konkurence. To redzam gan Latvijas tirgū, kur ienāk lielas ārzemju kompānijas, gan tuvākajās kaimiņvalstīs, kur, konkurējot ar vietējiem uzņēmumiem, nozarē iesaistās starptautiski spēlētāji. Tādēļ patlaban jo īpaši svarīgi ir veidot un nostiprināt pieredzi, celt kapacitāti, lai arī turpmāk spētu konkurēt starptautiskā līmenī. Lietuvas tirgū esam gājuši apzināti un mērķtiecīgi jau vairākus gadus,» skaidroja Binders valdes priekšsēdētājs Aigars Sēja.

    Projekta pasūtītājs un finansētājs ir Lietuvas Autoceļu direkcija. Binders tiesības realizēt projektu ieguva konkursa kārtībā starp pieciem pretendentiem, uzvarot ar labāko piedāvājumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē