• VEF pilotteritorijā kursēs bezpilota autobuss un citi autonomie auto

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    14. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Vasaras izskaņā, VEFRESH mobilitātes inkubatora Urban mobility incubator ietvaros, VEF pilotteritorijā tiks testēti autonomi un elektriski transportlīdzekļi, elektrisko pārvietošanās līdzekļu uzlādes iespējas, pēdējās jūdzes risinājumi un citas pilsētas attīstību veicinošas idejas.

    Sešas komandas, kas uzņemtas pirmajā mobilitātei veltītajā uzņēmējdarbības inkubatora programmā, strādās ar klimatneitrālas mobilitātes izaicinājumiem, ko definējusi Rīgas pilsēta. Inkubatoru piedāvā inovāciju kustība VEFRESH sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu, Rīgas domi, kopstrādes telpu Teikums un ar EIT Urban Mobility Reģionālās inovāciju shēmas atbalstu.

    Dalībai inkubatorā kopā tika pieteiktas 38 mobilitātes idejas no Baltijas valstīm, Polijas, Zviedrijas un pat Kanādas, un to gatavība bija dažādos attīstību posmos – gan tikko darbību sākušas komandas, gan jau ilgāku laiku pastāvoši uzņēmumi.

    Inkubatorā tika uzņemtas 6 komandas no Latvijas, kas darbu pie prototipu izstrādes un testēšanas uzsāks jūnija beigās. Starp dalībniekiem ir 4 jaunu ideju komandas, kur SimpleCharge strādās pie elektrisko transportlīdzekļu uzlādes risinājuma no apgaismes stabiem un Velorūme attīstīs drošas un ērtas velo novietnes mikrorajoniem.

    Tāpat komanda E-Stop izstrādās elektrisko skrejriteņu uzlādes un glabāšanas risinājumu, kamēr ar pēdējās jūdzes funkcionālas lietotnes izstrādi darbosies komanda Mikropoint.

    Inkubatora programmā tika uzņemti arī 2 jaunuzņēmumi, kur autonomi vadāmu transportlīdzekļu risinājumu turpinās attīstīt komanda getUgo un elektriskā mikroautobusa ekspluatēšanu pilsētvidē veiks auto pārbūves uzņēmums Electrify.

    Pārliecību par veiksmīgu inkubatora programmas dalībnieku atlasi pauž žūrijas locekle, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone: “Šajā atlases procesā iepazināmies ar ļoti daudzsološiem mobilitāti un klimatnetralitāti veicinošiem risinājumiem, kuru attīstība veicinās Rīgas mikromobilitātes tīkla funkcionalitātes uzlabošanu un attīstīs to jaunā kvalitātē.

    Tajā pašā laikā izvēle nebija viegla, bet paredzu, ka atlasītās komandas rudenī spēs piegādāt jau konkrētus produktu prototipus, ko tālāk attīstīt ne vien kā Rīgas mobilitātes pakalpojumu elementus, bet arī kā starppilsētu eksporta piedāvājumu tālāk uz citām valstīm.”

    Jau jūnija beigās sāksies 10 nedēļu inkubatora programma un komandas strādās pie sava mobilitātes risinājuma prototipa izveides un testēšanas VEF apkaimē, kur sadarbībā ar pašvaldību tiks ierīkoti speciāli testēšanas punkti. Inkubatora fiziskā atrašanās vieta paredzēta kopstrādes telpā Teikums, bet atbilstoši epidemioloģiskajiem apstākļiem valstī iespējama arī programmas norise tiešsaistē. Komandas ikdienas darbā atbalstīs starptautiski pieredzējuši biznesa, tehnoloģiju un produktu pārdošanas mentori.

    Jaunāko tehnoloģisko un zinātnes jomas pienesumu sniegs Elektronikas un Datorzinātņu institūta pieredzējušie pētnieki un inženieri, savukārt drošu prototipu testēšanu pilsētvidē nodrošinās Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments. Pēc prototipu uzstādīšanas inkubatora dalībnieki rudenī risinājumu prezentēs investoriem, lai piesaistītu sēklas kapitālu produkta tālākai attīstībai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē