• Unikāla iespēja — divās Latvijas pilsētās varēs izmēģināt bezpilota autobusu

    Auto
    Ziņu aģentūra LETA
    6. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pirmo reizi Latvijā – augustā Jelgavā un septembrī Aizkrauklē – divas nedēļas kursēs bezpilota autobuss, kuru Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) atvedis, īstenojot projektu Baltijas jūras reģiona sadarbība pārejai uz videi draudzīgu autonomo (bez vadītāju) pirmās/pēdējās jūdzes sabiedrisko transportu (Sohjoa Baltic), aģentūru LETA informēja ZPR pārstāve Ilze Lujāne.

    Projekta mērķis ir uzlabot videi draudzīgas transporta sistēmas pilsētu teritorijās, izmantojot pilsētas transporta dažādību un apkalpojot lielāku skaitu iedzīvotāju.

    «Ar projekta Sohjoa Baltic aktivitātēm Latvijā tiks sperts plats solis bezpilota transporta izmantošanā, pētot, popularizējot un praksē pārbaudot iespējas sabiedriskā transporta sistēmā izmantot autonomus bezpilota elektriskos autobusus," uzsvēra ZPR pārstāve.

    Jelgavā bezpilota autobusa atklāšanas pasākums norisināsies 14.augustā plkst.11, tas pārvietosies no ieejas Pasta salā līdz rekonstruētās Pasta salas aktīvās atpūtas zonai, savukārt Aizkrauklē autobusu atklās 9.septembrī plkst.11, un tas kursēs maršrutā no Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja līdz Lāčplēša ielai. Abās pilsētās autobuss kursēs divas nedēļas.

    Autonomais autobuss braucienus veiks patstāvīgi, un pašlaik tiek ieprogrammēti paredzētie maršruti, ar dažādiem sensoriem transportlīdzeklis uztvers apkārtējo vidi un zinās, kad piebremzēt vai apstāties pilnībā, ja priekšā uzrodas šķērslis.

    Tomēr ikviens ir aicināts ievērot piesardzību, neradīt mākslīgus šķēršļus, neiet autobusam pa priekšu vai kā citādi traucēt transportlīdzekļa darbību gan tā programmēšanas, gan darbības laikā. Autobusā pastāvīgi atradīsies pavadonis, kurš nepieciešamības gadījumā varēs pārņemt tā vadību.

    Lujāne skaidroja, ka ZPR ilgstoši ir iesaistījies vairāku projektu ieviešanā, kas saistīti ar zaļo enerģiju un videi draudzīgu transportu. Ar šo projektu tiek uzsvērta projekta reģionālā pieeja, jo demonstrējumi organizēti reģiona dažādās pilsētās. Sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Ceļu satiksmes drošības direkciju ir plānots turpināt šādus projektus arī turpmāk, ieviešot tos arī citās Zemgales pilsētās un pielietojot arvien jaunas inovatīvi tehnoloģiskās iespējas, kā, piemēram, pilnīgu attālināto vadību nodrošinot šādu transportlīdzekļu kustību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē