• Vai tavs auto ir gatavs ziemai?

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    14. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jau pavisam drīz temperatūras stabiņš naktīs noslīdēs zem nulles. Gada aukstais periods autovadītājiem ir īpaši izaicinošs gan no satiksmes drošības, gan no auto tehniskās sagatavotības viedokļa. Pat ja tev šķiet, ka tavs auto ir tehniskā kārtībā, uzdod sev šos septiņus jautājumus, lai pārliecinātos, ka tas ir gatavs pat bargākajiem laikapstākļiem.

    1. Vai tava auto bākā ir atbilstoša degviela?

    Šis jautājums ir īpaši aktuāls tiem, kuri automašīnas darbina ar dīzeļdegvielu, taču arī benzīna auto īpašniekiem jebkādos laikapstākļos ir vērts pievērst uzmanību degvielas kvalitātei un vienmēr izvēlēties Eiropas Savienības standartiem atbilstošu degvielu ar funkcionālajām piedevām.

    Savlaicīga pāreja uz arktisko dīzeļdegvielu ļaus izvairīties no nepatīkamiem rītiem, kad auto nevar iedarbināt. Izvēloties degvielu ar funkcionālajām piedevām, samazinās degvielas patēriņš un ilgtermiņā iespējams ieekonomēt līdzekļus par auto tehniskā stāvokļa uzturēšanu.

    2. Kad pēdējo reizi pārbaudīji un nomainīji degvielas filtrus?

    Ja uz šo jautājumu atbilde ir es nezinu, iesakām tuvākajās dienās ieplānot servisa apmeklējumu.

    Lai nodrošinātu optimālu dzinēja darbību, degvielas filtrs jāmaina atbilstoši auto ražotāja ieteikumiem. Atkarībā no modeļa un dzinēja tilpuma filtra kalpošanas laiks vieglajam auto ir 20–40 tūkstoši kilometru. Papildus jāņem vērā, ka neatkarīgi no nobrauktajiem kilometriem noteikti jāseko līdzi ražotāja ieteikumiem attiecībā uz sezonālo braukšanu.

    3. Vai tava auto bāka ir biežāk pilna nekā tukša?

    Vēl viens automašīnu bieds rudens noslēgumā ir kondensāts, kas visos gadalaikos var veidoties tukšā automašīnas bākā. Pārsvēršoties ūdenī un nokļūstot degvielā un filtrā, tas ziemā var sasalt un apturēt dzinēja darbību, tāpēc bāku labāk turēt pēc iespējas pilnāku.

    4. Vai visas lampiņas deg kā nākas?

    Apstaigā savu auto un pārliecinies, ka visi lukturi deg kā nākas un drošības pēc sagatavo un noglabā automašīnā kādu lieku spuldzīti, lai garākos ceļa posmos nepaliktu neplānotā tumsā. Auto lukturiem šajā gada periodā ir īpaša nozīme – lai saskatītu ceļu un citus satiksmes dalībniekus.

    Pie reizes vērs uzmanību, lai automašīnas panelī nedegtu liekas lampiņas un, ja automašīna signalizē, ka nepieciešams veikt, piemēram, eļļas nomaiņu – neatliec to.

    5. Kurā gadā pirmais sniegs bija tikai decembrī?

    To droši vien neatceras neviens, tāpēc negaidi, kad ziemas riepu lietošana būs obligāta, bet nomaini tās savlaicīgi.

    Nav ieteicams izmantot riepas, kas vecākas par pieciem vai sešiem gadiem, jo braucot gan nodilst protektors, gan laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības.

    Ja plāno iegādāties jaunas riepas šai ziemas sezonai, pievērs uzmanību ražošanas datumam, kas norādīts uz katras riepas ārējās malas.

    Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari – pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi – gads, kad riepa ražota. Jauna gumija nodrošina daudz labāku saķeri ar ceļu, kamēr veca, ilglaicīgi noliktavās nostāvējušu riepu gumija, kas saplaisājusi un sākusi lobīties, nebūs droša braukšanai.

    6. Esi iztērējis vasaras logu šķidruma krājumus?

    Nemēģini ieekonomēt un iztērēt vasaras logu šķidruma rezerves. Izmantojot nepiemērotu šķidrumu, logu mazgāšanas sistēma var sasalt – tas var sabojāt atsevišķus mezglus un radīt papildu izmaksas remontam. 

    Tāpat pārliecinies, ka logu slotiņas ir labā tehniskā stāvoklī, un, ja nepieciešamas, veic to nomaiņu.

    7. Kur palicis mans skrāpītis?

    Laikus mašīna atgriez ziemai nepieciešamos aksesuārus, piemēram, ledus skrāpīti. Kas zina, iespējams, šogad noderēs arī automašīnu sniega lāpsta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē