• Taksometru vadītājiem būs jāapliecina latviešu valodas zināšanas

    Valsts valoda
    Ziņu aģentūra LETA
    11. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video sižeta
    Autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, no pirmdienas, 17.augusta, būs jāiesniedz arī dokuments, kas apliecina valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa pirmajā pakāpē, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

    Savukārt tiem, kuri jau šobrīd ir reģistrējušies, šāds dokuments būs jāiesniedz tad, kad būs jāveic atkārtota reģistrācija. Taksometru vadītāju reģistrā jāreģistrējas reizi trijos gados. 

    Plone arī pavēstīja, ka līdz šim valodas nezināšanas dēļ no reģistra izslēgti 20 autovadītāji un vairākiem vadītājiem reģistrācija atteikta.

    Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš norādīja, ka lēmums pastiprināt valsts valodas pārbaudi pieņemts, balstoties uz saņemtajām sūdzībām no pasažieriem par to, ka bijuši vairāki gadījumi, kad autovadītāji, kuri veic pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, nesaprot, ko pasažieris viņam saka, un nespēj sniegt atbildi latviešu valodā. 

    Godiņš skaidroja, ka līdz šim autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, bija jāapliecina, ka valsts valodas zināšanas ir atbilstošas vismaz B līmeņa pirmajai pakāpei, tomēr, izvērtējot situāciju, konstatēts, ka vairāki vadītāji rīkojušies negodprātīgi, tādēļ nepieciešama papildu kontrole.

    Lai reģistrētos Taksometru vadītāju reģistrā, ir jābūt latviešu valodas zināšanām B līmeņa pirmajā vai otrajā pakāpē un C līmeņa pirmajā vai otrajā pakāpē.

    Ja personas latviešu valodas zināšanas atbilst tikai pamata jeb A līmeņa pirmajai un otrajai pakāpei, reģistrācijas tiek atteikta.

    Valsts valodas zināšanas apliecina izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu akreditētā programmā latviešu valodā (iesniedzot augstākās izglītības diplomu, tam jāpievieno diploma pielikums, kurā attēlota informācija par to, ka programma apgūta latviešu valodā; iesniedzot pamata vai vidējās izglītības dokumentu, tam jāpievieno sekmju izraksts), pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības sertifikāts, ja apgūta akreditēta mazākumtautību izglītības programma un kārtots centralizētais eksāmenu latviešu valodā (mazākumtautību izglītības programmās 9.klasei) vai centralizētais eksāmenu latviešu valodā un literatūrā (mazākumtautību izglītības programmās 12.klasei), vai arī valsts valodas prasmes apliecība.

    Ja personai nav atbilstoša izglītības dokumenta, tai sākotnēji jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, lai reģistrētos valsts valodas prasmes pārbaudei un saņemtu valsts valodas prasmes apliecību. 

    Ņemot vērā, ka autovadītājam, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, turpmāk būs jāiesniedz papildu dokuments un Autotransporta direkcijas darbiniekiem tas attiecīgi būs jāizskata, iesnieguma izskatīšanas termiņš varētu būt ilgāks, nekā ierasts.

    Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta – pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu – plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē