• Stājas spēkā pienākums uz valsts robežas deklarēt skaidru naudu no 10 000 eiro

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    1. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zane Bitere / LETA
    Šodien stājas spēkā likuma grozījumi, kas nosaka pienākumu ikvienai personai uz valsts robežas deklarēt skaidru naudu no 10 000 eiro.

    Fiziskai personai, kas, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijā vai izved no Latvijas skaidru naudu 10 000 eiro apmērā vai vairāk, pēc kompetentās iestādes amatpersonas pieprasījuma būs jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, kā arī ar parakstu jāapliecina sniegto ziņu patiesums.

    Skaidras naudas deklarācijas veidlapā būs jānorāda informācija par naudas īpašnieku un tās saņēmēju, kā arī skaidrās naudas summa un veids, tās izcelsme un izmantošanas nolūks, kā arī informācija par transporta veidu un maršrutu.

    Ja skaidras naudas deklarācijas veidlapā norādītā informācija būs nepatiesa vai nepilnīga, tiks uzskatīts, ka skaidras naudas deklarēšanas pienākums nav izpildīts. Turklāt šādā gadījumā kompetentā iestāde varēs piemērot naudas sodu 20% apmērā no summas, kuru būtu pienākums deklarēt.

    Finanšu ministrijas pārstāve Līga Kļaviņa iepriekš Saeimas atbildīgās komisijas pārstāvjiem skaidroja, ka minētie likuma grozījumi ir saistīti ar Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas jeb «Moneyval» rekomendācijām, kas ieviešamas, lai Latvijā aktīvāk cīnītos pret finanšu noziegumiem.

    Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš skaidroja, ka virknei Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kompetentajām iestādēm ir paredzētas tiesības veikt uz robežas pārbaudes, lai pārbaudītu skaidras naudas izcelsmi. To veic Vācijā, Francijā, Luksemburgā, Itālijā, Lietuvā, Beļģijā, Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Apvienotajā Karalistē un citur.

    Tomēr VID pārstāvis uzsvēra, ka lielākajā daļā ES dalībvalstu tiek kontrolēta skaidras naudas plūsma. Viņš arī atsaucās uz statistiku Latvijā, minot, ka kopš 2013.gada trīs miljardi eiro izņemti kā nezināmas izcelsmes nauda. Pēdējo mēnešu laikā tikušas aizturētas divas personas, kad katra no personām centās Latvijā ievest pa 300 000 eiro nezināmas izcelsmes skaidras naudas.

    ""Moneyval" nosaka, ka šādas naudas plūsmas ir rūpīgi jāpārbauda, turklāt mūsu valstī mēģina ievest lielas naudas summas, kuras izcelsme nav pārbaudāma. Jo aktīvāk kontrolēsim ārējo robežu, jo vairāk apkarosim šādas naudas apgrozību," piebilda Podiņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē