• Spārnotā harmonija – Bentley Bentayga pirmais testa brauciens

    Bentley
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārcis Gaujenietis
    Kas neriskē, tas… Prestižais luksusa zīmols Bentley pirms nepilniem pieciem gadiem debitēja sev neiepazītā segmentā. Starts apvidus auto klasē ar Bentayga modeli atnesa britu auto ražotājam nebijušas pārmaiņas – ar vairāk nekā 20 000 pārdotām vienībām pirmais luksusa SUV kļuva ne tikai par daudzpusīgāko, bet arī visvairāk pārdoto Bentley modeli. Laiks nestāv uz vietas, un dimanti ir jāslīpē – izmēģinām modernizēto Bentley Bentayga modeli.

    Nākot no ģimenes, kurā līdz Bentayga piedzimšanas brīdim pastāvēja tikai lieljaudas sporta kupejas, grezni limuzīni un eksotiski kabrioleti, apvidus auto modelim nācās veikli mācīties augstmaņu manieres. Jau no pirmās dienas tas tika nokristīts par pasaulē ātrāko SUV, vienlaikus saglabājot zīmola augstos kvalitātes standartus attiecībā pret interjera apdares kvalitāti. Tie bija priekšnoteikumi, kas ļāva tam kļūt par Bentley pircēju iemīļotāko izvēli.

    Kopumā feislifts viesis 1000 dažādu izmaiņu, un daļa no tām manāmas virsbūvē, kur vairums paneļu izstrādāti no jauna. Līdz ar modeļa modernizāciju Bentayga vizuālajā identitātē manāmas ciešākas saiknes ar citiem saimes pārstāvjiem – Flying Spur un Continental GT.

    SUV priekšējā daļā vēl dominējošāka loma piešķirta paplašinātajam hromētajam režģim, bet līdzās atrodas jaunā dizaina lukturi, kuru ovālā forma izsmalcināta ar kristāla efektu. Šo elementu spīguļošana pievērš automašīnai uzmanību pat tad, kad gaismas ir izslēgtas. Būtiskākas pārmaiņas notikušas arī aizmugurē, kur ticis paplašināts bagāžnieka vāks, bet lukturu optika ieguvusi eliptisku veidolu un 3D grafiku, pārņemot pašreizējo Bentley dizaina valodu.

    Meistarīgs roku darbs mūsdienu autoindustrijā kļuvis par izzūdošu parādību, taču, apvienojot to ar uzmanību vissmalkākajām detaļām, iespējams iegūt greznību, kas valda Bentayga salonā.

    Uz piederību zīmolam, kas pērn svinēja savu 100. gadadienu, norāda it visur redzamais Bentley logotips – uz pedāļiem, transmisijas sviras, stūres degvielas bākas vāciņa, riepu ventiļu micītēm un pat pelnu traukiem, kuriem šeit piemīt tāda kvalitāte, kas varētu likt kādam smēķētājam atmest kaitīgos ieradumus, lai saglabātu sudrabotos elementus kā apskates vērtus interjera akcentus.

    Crown Cut Walnut koka apdare, paneļa augšpusē novietots mehāniskais pulkstenis, īpaši gaisa plūsmas bīdāmie slēdži, kontrastējošās rombveida šuves uz durvju apdares un īpaši izšuvumi uz sēdekļiem, kas redzami ierobežotā skaitā saražotajā First Edition modifikācijā – tās ir autoražotāja rūpes, kuras pircējs novērtē ar savu naudasmaku.

    Lai arī katru dienu pasaulē tiek pārdoti gandrīz 14 Bentayga SUV, identiskus eksemplārus atrast būs grūti, jo automašīnai tiek piedāvātas plašas individualizācijas iespējas, sākot ar virsbūves krāsu, beidzot ar dažādiem sēdekļu toņu salikumiem.

    Bentayga ir viens no retajiem auto, kura salonā vienlīdz labi var iejusties kā vadītāja, tā pasažiera lomā.

    Vadītājs novērtēs jauno multimediju sistēmu ar 10,9 collu skārienekrānu un bezvadu Apple CarPlay un Android Auto funkciju, bet aiz stūres novietots digitālais instrumentu panelis, sniedzot iespējas sakārtot mērinstrumentu skalas pēc saviem ieskatiem.

    Domājot par aizmugurē sēdošo komfortu, brīvā vieta ceļgaliem palielināta līdz pat 100 mm. Izmantojot aizmugurē novietoto skārienekrānu, ko iespējams paņemt rokā s kā planšeti, pasažieri var kontrolēt noskaņojuma apgaismojuma intensitāti, pārvaldīt 20 skaļruņu Naim audio sistēmu, vadīt panorāmas jumta saulessargu un pat skatīties TV.

    Aizstāvot klientu intereses, Bentley izdevies mūsdienu mazlitrāžas dzinēju laikmetā saglabāt V6 hibrīda un V8 benzīna agregātus, vienlaikus CO2 aktīvistiem ķīlā dodot leģendāro 6,0 litru W12, kas modernizētajam Bentayga vairs nebūs pieejams. Benzīna agregātu atbalstītājiem šis laiks ir kā medus maize, jo jau tuvākajā nākotnē gaidāmas pārmaiņas – no 2026. gada visi Bentley tiks aprīkoti ar spraudņa hibrīda versiju, bet 2030. gadā sortiments sastāvēs tikai no elektriskās piedziņas.

    Brīdī, kad akseleratora pedāli strauji pietuvinām grīdai un ļaujam vaļu 550 zirgspēkiem, V8 dzinējs degvielu no porcelāna tasītes izstrebs ātrāk nekā tējas baudīšanas procesā paspēsim atšaut mazo pirkstiņu. Gluži kā uzvilkta bulta, 5,2 metrus garais SUV jau pēc brīža traucas prom no apkārtējiem, V8 rūkoņai pavadot šo skrējienu. Pateicoties Dynamic Ride kontrolei, 2,5 tonnas smagais auto līkumos sekmīgi cīnās ar fizikas likumiem, samazinot virsbūves svārstības, savukārt braukšanas režīmu izvēlē ir pat bezceļu braukšanas iestatījumi aktīvākām brīvdienām.

    Ironiski, tomēr Bentayga harmoniskā uzvedība uz ceļa nevilina pēc iespējas biežāk sasniegt maksimālo griezes momentu.

    Tā vietā mēs braucienu vēlamies padarīt garāku, lai interjera gaisotnē atrastos pēc iespējas ilgāk. Ja reiz sēžat pie spārnotā logotipa stūres, tad, visticamāk, esat tik augstā amatā, ka dažu minūšu kavēšanās būs pieļaujama. Aiz 22 collu vieglmetāla diskiem slēpjas pneimopiekare, kas katrā bedrē ieliek nelielu triecienu absorbējošu spilventiņu, nodrošinot plūdenās gaitas īpašības. Ievērojot aristokrātiskāku braukšanas stilu, puse no astoņiem cilindriem tiks atslēgta, samazinot degvielas patēriņu.

    Biznesā mēdz teikt, ka laiks ir nauda. Bentley ir pacenties, lai brauciens ar Bentayga  atsvērtu to laiku, ko citkārt mēs pavadītu strādājot.

    Bentley Bentayga V8 First Edition

    Dzinējs – 4,0 litru twin-turbocharged V8

    Transmisija – astoņu pakāpju automātiskā

    Zirgspēki – 550 ZS pie 6000 apgr./min.

    Griezes moments – 770 Nm pie 1960 – 4500 apgr./min.

    Paātrinājums 0–100 km/h – 4,5 s

    Maksimālais ātrums – 290 km/h

    Vidējais degvielas patēriņš (WLTP dati) – 13,3 l/100 km

    Cena – 204 645 eiro

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē