• Rīgas Motormuzejs izglābj pasaulē vecāko RAF Latvija

    Rīgas Motormuzejs
    Ziņu aģentūra LETA
    12. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Rīgas Motormuzeja krājumu papildinās vecākais zināmais RAF mikroautobuss pasaulē – Latvijas PSR 1960. gadā ražotais RAF-977V Latvija.

    Unikāls RAF-977V Latvija atrasts Čīlē, kas pēc Rīgas Motormuzeja rīcībā esošās informācijas, ir visvecākais zināmais RAF mikroautobuss pasaulē un vienīgais pirmās RAF mikroautobusu paaudzes paraugs.

    2020. gada pavasarī sākās cīņa par RAF-977V Latvija iegūšanu Rīgas Motormuzeja krājumā.

    Unikālo spēkratu bija noskatījuši arī kolekcionāri no Krievijas, taču emocionālais vēstures stāsts un pietāte pret seno spēkratu deva priekšroku motormuzeja speciālistiem mikroautobusa iegādē.

    Pirmā RAF mikroautobusu paaudze (RAF-10 Festivāls, RAF-977 un RAF-977V Latvija un daži eksperimentālie paraugi: RAF-08 un RAF-978 Sprīdītis» tika izgatavota laika periodā no 1957. līdz 1962. gada maijam. Saražoti ap 1300 eksemplāriem, pārsvarā izmantojot roku darbu virsbūvju izgatavošanā. Ārēji tos var atpazīt pēc dalītā vējstikla un taisnstūra veida radiatora dekoratīvās restes.

    Jau RAF mikroautobusu ražošanas sākuma periodā tika uzsākti mēģinājumi rūpnīcas produkciju reklamēt ārzemēs ar nolūku eksportēt. Tāpēc, citu tolaik PSRS ražoto automobiļu sastāvā, mikroautobusi Latvija un Sprīdītis tika eksponēti 1960. gada Ženēvas starptautiskajā auto izstādē. Visticamāk mikroautobuss Čīlē savulaik ievests no Šveices.

    Pie RAF-977V Latvija strādās restauratoru, muzeja speciālistu komanda un pieaicinātie eksperti, veicot padziļinātu pētniecisko darbu. Pēc izpētes spēkrats varētu papildināt Rīgas Motormuzeja Bauskas filiāle ekspozīciju, kur jau tagad skatāma daudzveidīga un unikāla RAF kolekcija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē