• Policijas eksperiments: Liepājā 30 minūtēs soda 7 šoferus par neredzīgu gājēju nepalaišanu pāri ielai

    Aktuāli
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    17. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde
    Atgādinot autovadītājiem par baltā spieķa nozīmi ceļu satiksmē, Valsts policija vakar, 16.oktobrī sadarbībā ar Liepājas Neredzīgo biedrību Baltā spieķa dienas ietvaros Liepājā rīkoja eksperimentu.

    Tā laikā personas ar redzes problēmām centās šķērsot ceļu, izmantojot horizontāli paceltu balto spieķi, kas norāda, ka autovadītājiem šis gājējs ir jāpalaiž. Policijas ekipāža, autovadītājiem, kuri neievēroja ceļu satiksmes noteikumos paredzēto norādījumu par balto spieķi, atgādināja par šīs norādes nozīmi, tāpat par šo pārkāpumu tika noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli.

    Kopumā Vakar Liepājā, Flotes ielā šī eksperimenta ietvaros aptuveni pusstundas laikā tika noformēti 7 administratīvo pārkāpumu protokoli autovadītājiem, vecumā no 30 līdz 57 gadiem.

    Autovadītāji, kuri tika apturēti, nezināja to, ko nozīmē pacelts baltais spieķis un izrādīja izbrīnu, kad viņiem tas tika izskaidrots. Latvijas ceļu satiksmes noteikumos ir paredzēts, ka transportlīdzekļa vadītājam jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām jāpalaiž neredzīgais gājējs, kas rāda horizontāli paceltu balto spieķi.

    Tādēļ Valsts policija aicina automašīnu vadītājus pievērst uzmanību ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam, tādējādi veicinot un nodrošinot drošāku līdzdalību ceļu satiksmē.

    Eksperimenta iniciators ir Liepājas Neredzīgo biedrība, kuras biedri ar šo problēmu sastopas ikdienā, tāpēc Baltā spieķa dienas ietvaros vēlējās rīkot šādu aktivitāti sadarbībā ar Valsts policiju. Valsts policija ir apmeklējusi Liepājas neredzīgo biedrību arī iepriekš, kur tika uzklausītas ikdienā radušās problēmsituācijas.

    Toreiz klausītājiem pastāstījām par to, ka ceļu satiksmē pamanāmākās krāsas ir balta, dzeltena, oranža un sarkana, tāpēc vislabāk savu apģērbu vai vismaz atsevišķus elementus izvēlēties šādās krāsās, jo autovadītājs apģērbu pamanīs pat ātrāk, nekā balto spieķi. Taču jāizglīto un jāmācās ir ne tikai gājējiem, bet arī autovadītājiem, jo kā novērojām vakar – daudzi nezina, ka vājredzīgiem cilvēkiem ar paceltu balto spieķi ir priekšroka.

    Saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu, par ceļa nedošanu neredzīgiem gājējiem, kas rāda signālu ar baltu spieķi, uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam no 7 līdz 30 eiro, bet cita transportlīdzekļa vadītājam — no 15 līdz 70 eiro. Vakar visiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri nepalaida neredzīgu gājēju ar baltu spieķi, tika uzlikts naudas sods 15 eiro apmērā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē