• OCTA nozare pakāpeniski atgriežas pirmspandēmijas līmenī

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    12. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka šī gada pirmajā ceturksnī bija vērojams būtisks kritums visos galvenajos OCTA nozares rādītājos, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem trim mēnešiem. Tikmēr 2021.gada otrajā ceturksnī OCTA tirgus pakāpeniski atgriežas pirmspandēmijas līmenī.

    Salīdzinot statistiku par 2020.gada 1.ceturksni (pirms C-19 laiks) un 2021.gada 1.ceturksni, secināms, ka samazinājums vērojams gandrīz visos būtiskajos OCTA darbības rādītājos. Sarucis gan apdrošinātājiem pieteikto negadījumu skaits (attiecīgi no 7220 uz 7130), gan zaudējumu pieteikumu skaits (attiecīgi no 10407 uz 9750). Samazinājusies arī izmaksāto atlīdzību summa (attiecīgi no 15,84 miljoniem uz 13,88 miljoniem).

    Rādītājs, kurš nemainīgi turpina kāpt gadu no gada, ir vidējās atlīdzības summa par negadījumu, kas 2020.gada 1.ceturksnī bija 954 EUR, bet šī gada 1.ceturksnī 1081 EUR.

    “LTAB apkopotā statistika par gada pirmo ceturksni liecina, ka OCTA tirgus ir piedzīvojis ievērojamu kritumu saistībā ar COVID-19 radītajiem ierobežojumiem. Tikmēr otrā pusgada statistika parāda, ka gan privātpersonas, gan uzņēmumi pakāpeniski pārvar ierobežojumus un grūtības, un atgriežas pirmspandēmijas līmenī,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

    Statistika par 2021.gada 6 mēnešiem rāda, ka apdrošinātājiem pieteikto negadījumu skaits audzis no 13933 pērnā gada pirmajā pusē uz 14754 šogad.

    Zaudējumu pieteikumu skaits pieaudzis no 18968 uz 19021. Izmaksāto atlīdzību summa gan nedaudz samazinājusies (no 27,93 miljoniem eiro uz 25,76 miljoniem eiro), taču joprojām turpina kāpt vidējā atlīdzība – no 1153 EUR pērnā gada pirmajā pusgadā uz 1193 – šīgada pirmajā pusē, kas atkal ir vēsturiski augstākā vidējās atlīdzības summa.

    “OCTA jomas izaugsme ir tieši saistīta ar COVID-19 pandēmijas tālākajiem iespējamajiem ierobežojumiem. Ja transporta nozare šī gada nogalē atkal būs spiesta rēķināties ar ierobežojumiem, ievērojama izaugsme OCTA segmentā nav prognozējama. Tajā pat laikā jāatzīmē, ka iedzīvotāji un uzņēmēji pielāgojas situācijai, ko apliecina reģistrēto transportlīdzekļu skaita nemainīgs pieaugums, kuru nav apturējuši arī C-19 noteiktie ierobežojumi,” skaidro J.Abāšins.

    LTAB valdes priekšsēdētājs atzīmē, ka pandēmijas laiks bijis labs brīdis, kad apdrošinātājiem strādāt pie savu sistēmu un pakalpojumu pilnveidošanas: “Varam vērot, ka pēdējā laikā sarūk sūdzību skaits par apdrošinātāju darbību un pieņemtajiem lēmumiem. Ja 2019.gada pirmajos 6 mēnešos LTAB saņēma 166 sūdzības, 2020.gada pirmajā pusē – 148 sūdzības, tad šajā pusgadā – 118 sūdzības.”

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē