• Nosaka kriminālatbildību par liela apmēra skaidras naudas nedeklarēšanu, ja tiek šķērsota robeža

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    20. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Paula Čurkste / LETA
    Saeima galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem noteikta kriminālatbildība par liela apmēra skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, šķērsojot valsts robežu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

    Līdz šim spēkā esošais regulējums attiecās uz Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu un nebija piemērojams attiecībā uz skaidras naudas apriti uz valsts iekšējās robežas ar ES dalībvalstīm. Kā likumprojekta anotācijā atzīmēja tā autori, šāds regulējums radīja problēmas cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma novēršanu un veicināja  draudus valsts drošībai.

    Grozījumi efektivizēs tiesībsargājošo iestāžu darbu cīņā pret neskaidras izcelsmes naudas pārvadājumiem starptautiski, nodrošinot arī Moneyval rekomendāciju izpildi, iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Juta Strīķe (JKP).

    Atbildība par liela apmēra skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, šķērsojot valsts iekšējo robežu, iestāsies tikai tad, ja skaidras naudas deklarācijas aizpildīšanu likumā noteiktajā kārtībā būs pieprasījusi kompetentās iestādes amatpersona.

    Par šo pārkāpumu sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

    Likumprojekts vairākās sēdēs tika skatīts Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijā. Kā iepriekš uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV), grozījumi Krimināllikumā neaizliedz skaidras naudas pārvietošanu pāri robežai – atbildība paredzēta par skaidras naudas, kuras apmērs ir 21 500 eiro vai vairāk, nedeklarēšanu.

    Personai, kura šķērso ES ārējo robežu, jau līdz šim bija noteikts pienākums deklarēt skaidru naudu, ja tās apmērs nav mazāks par 10 000 eiro. Savukārt, šķērsojot iekšējo robežu, šāds pienākums personai būs vien gadījumā, ja skaidras naudas deklarēšanu pieprasīs Latvijas kompetentās institūcijas, sacīja Judins.

    Paredzēts, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

    Vienlaikus Saeima otrajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz stiprināt administratīvo atbildību par izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas uz valsts robežas. Plānots, ka šie grozījumi stāsies spēkā 1.jūlijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē