• Krāšņākie mākslinieku apgleznotie BMW

    Aizraujoši
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    11. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kopš 1975. gada līdz pat mūsdienām leģendārā BMW Art Cars kolekcijā ir iekļauti 19 sacīkšu un ielas auto. BMW spēkratus kā audeklu izmantoja Endijs Vorhols, Rojs Lihtenšteins, Deivids Hoknijs, Džefs Kūns un daudzi citi pasaulslaveni mākslinieki. Unikālā māksla uz riteņiem iedvesmoja ne vienu vien mākslas, dizaina, auto un tehnoloģiju cienītāju.

    Arī Latvijā BMW zīmols atbalsta dažādus mākslas inovāciju kopprojektus. Viens no tiem – modes mākslinieka Bruno Birmaņa jaunais projekts “UNTAMED” jeb “Nepieradinātās Modes Asambleja 2.0”, kas ir projekts par marginālām un kultūru iespaidojošām personībām, kuras ar savu tēlu, radošo veikumu, attieksmi pret profesionālo radošo jomu pastāvošajiem noteikumiem, manifestē pret banalizāciju un provocē progresu.

    “UNTAMED ir “Nepieradinātās modes asamblejas” – leģendārā multidisciplinārā modes pasākuma (savulaik lielākā Eiropas radošās modes festivāla) – laikmetīga transformācija. Šī projekta sagatavošanā iesaistījušies mākslinieki un kuratori Sandra Straukaite, Andrejs Bartenevs un daudzi citi.

    Par tā sagatavošanu un vēsturiskajām saknēm Vides Filmu studija veido dokumentālu filmu “UNTAMED”, iesaistot radošajā procesā kultūras guru – žurnālistu Artemiju Troicki,” stāsta “UNTAMED” projekta radošais direktors un modes dizainers Bruno Birmanis.

    “Mākslas valoda ir universāla, tā spēj radīt krāšņu emociju gammu un pārvarēt dažādu kultūru robežas. BMW zīmols vienmēr ir cildinājis mākslu. Ar prieku sniedzam atbalstu Bruno Birmaņa lolojumam –projekta “UNTAMED” dažādajiem pasākumiem, piešķirot kādus no jaunākajiem BMW modeļiem. Novēlu, lai elegantie BMW spēkrati visa gada garumā sniedz projekta īstenotājiem iedvesmu radīt drosmīgas ieceres,” tā “Inchcape Motors Latvia” BMW grupas valdes loceklis Ivars Norvelis.

    Cildinot BMW un mākslas kopprojektus, “Inchcape Motors Latvia” piedāvā ieskatīties zināmāko “BMW Art Cars” kolekcijas automašīnu stāstos.

    Tēlnieka rokas pieskāriens  – BMW 3.0 CSL (1975)

    Leģendārā kolekcija aizsākās, kad franču autobraucējs Ervē Pulans pārliecināja savu draugu, mākslinieku un kinētisko skulptūru “tēvu” Aleksandru Kalderu apgleznot BMW 3.0 CSL, ar ko Pulans startēja Lemānas 24 stundu sacīkstēs. Mākslinieks uzskatīja, ka tad, kad viss ir perfekti, nav iespējams rast piepildījumu. Arī viņa gleznojums uz automašīnas spilgti raksturo šo vārdu patiesumu. Uz BMW 3.0 CSL lielos laukumos ar izliektām līnijām savijās pamatkrāsas. Savukārt atsevišķu elementu un formu mainīgais izvietojums rada ilūziju, ka spēkrats ir kustībā.

    Komiksu varonis – BMW 320i (1977)

    Mākslas mašīnas BMW 320i autors ir viens no spilgtākajiem popārta pārstāvjiem – Rojs Lihtenšteins. Viņš atpazīstamību ieguva, pateicoties meistarīgai reklāmu, komiksu un ikdienas objektu adaptācijai popārta stilā. Lihtenšteina gleznojumā spilgti atklājas viņa individuālais rokraksts: punktotas līnijas un ainavu  vizualizācijas – debesis un saules stari. BMW 320i eleganti balansē starp pagātni un nākotni. Uz auto uzzīmētās līnijas ataino gan spēkrata nākotnes ceļu, gan simbolizē jau pieredzētos ceļa līkumus.

    Leģendārais popārta pārstāvis – BMW M1 (1979)

    1979. gadā “BMW Art Cars” autoru pulciņam pievienojās laikmetīgas mākslas un popārta leģenda – Endijs Vorhols. Mākslnieks ar saviem darbiem jauca robežas starp augsto mākslu un vidējo patērētāju, pētot likumsakarības starp mākslas objektu un ikdienas preci. Spilgts piemērs ir gleznu sērija ar „Campbell” zupu kārbiņām, kas kļuva par popārta simbolu. Vorhola vadībā jaudīgais sacīkšu trases karalis BMW M1 ieguva košu krāsu paleti, kas vizuāli demonstrēja ātrumu. Savukārt saplūdinātie krāsu toņi liecina par spēkrata jaudu, jo, traucoties pilnā sparā, auto krāsojumi un līnijas nereti saplūst.

    Aizvēsturiskais šiks – BMW Z1 (1991)

    Vācu neoekspresionists A.R.Penks jeb īstajā vārdā Ralfs Vinklers ir pazīstams ar savām vienkāršotajām gleznām un skulptūrām. Viņa darbos savijas vairāki stili – vienkāršoti cilvēku zīmējumi, grafiskās ikonas, Āzijas kaligrāfija un grafiti māksla. Atšķirībā no citiem kolekcijas auto, BMW Z1 tika krāsots vienā krāsā – sulīgi sarkanā tonī. Interesantu šo auto padara attēli, kas atgādina aizvēsturiskos alu sienu zīmējumus. Abstrakcijā ietērpti simboli slēpj šifru, kas jāatkodē mākslas cienītājiem.

    Ielu mākslas karalis – BMW 3.sērijas Touring racer (1992)

    Itāļu mākslinieks un skulptors Sandro Čia ir autors 1992. gada BMW 3 sērijas modeļa gleznojumam. Mākslinieka gleznas un skulptūras bieži vien ir krāsu piesātinātas mistiskas kompozīcijas, kas ekspresionisma valodā sniedz ieskatu mūsu sociālajā un politiskajā dzīvē. Čia uzskatīja, ka automašīna mūsdienu sabiedrībā ir viens no iecienītākajiem objektiem, kas piesaista daudzu skatienus. Tādēļ arī BMW 3. sērijas spēkrata gleznojumā saskatāmas grafiti žanrā veidotas sejas, ko ieskauj krāšņa krāsu jūra.

    Poētiskā ilgtspēja -  BMW H2R (2007)

    Olafura Eliasona (Olafur Eliasson) pārveidotā BMW H2R mērķis bija pievērst uzmanību globālās sasilšanas krīzei. Auto tika ietīts metāla un trausla ledus kokonā. Tādējādi Eliasons poētiskā veidā pārveidoja rūpniecisku objektu par mākslas darbu, kas atspoguļo dabas parādību skaistumu. Islandiešu izcelsmes dāņu mākslinieka darbos nereti galvenais materiāls ir daba un tās elementi, kā arī to attiecības ar mūsdienu tehnoloģijām. Māksla ir Eliasona līdzeklis, kas liek sabiedrībai ne tikai aizdomāties, bet arī rīkoties un mainīt skatu uz pasauli. 

    Sveiciens Endijam Vorholam – BMW M3 GT2 (2010)

    BMW M3 GT2  autors viens no dārgākajiem amerikāņu laikmetīgās mākslas pārstāvjiem – Džefs Kūns. Mākslinieks pazīstams ar kičīgi spīdīgām lielizmēra skulptūrām, kas nereti atgādina rotaļlietas. Kūns ir sadarbojies arī ar modes zīmolu “Louis Vuitton”, radot somu kolekciju “Master”. Uz kolekcijas somām ir attēloti Rubensa, Vinsenta van Goga, Leonardo da Vinči un citu Eiropas zināmāko mākslinieku gleznas. Apgleznojot BMW M3 GT2, Kūns izmantoja spilgtu krāsu salikumu, kas ir varas, dinamiskas kustības un enerģijas simbols. Šis mākslas auto uzbur jaudas sajūtu, pat esot nekustīgs. Piešķirot spēkratam 79. numuru, Kūns izrādīja cieņu BMW M1, ko 1979. gadā apgleznoja Vorhols. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē