• Kā nepareizi izvēlēts apģērbs ietekmē auto vadīšanu

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    7. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Nepiemēroti apavi, cepure, kas noslīd uz acīm, jaka, kas ierobežo kustības – šīs ir lietas, kas ne tikai var apgrūtināt braukšanu, bet arī ietekmēt braukšanas drošību. Nepiemērots apģērbs var novērst vadītāja uzmanību, ierobežot redzamību vai apgrūtināt transportlīdzekļa vadīšanu.

    Šāds risks īpaši pieaug ziemā, kad velkam vairākus apģērba slāņus un pats apģērbs bieži ir smags un ierobežo kustības. Renault Drošas braukšanas skolas instruktori ir sagatavojuši informāciju par to, kādas drēbes vajadzētu vilkt, vadot transportlīdzekli, lai apģērbs neietekmētu auto vadīšanu un drošību uz ceļa.

    Atbilstoši apavi

    Ziemā viena no biežāk sastopamākajām autovadītāju kļūdām ir automašīnas vadīšana, valkājot smagus apavus ar biezu zoli. Šāda veida apavi neļauj izvēlēties atbilstošu spēku, nospiežot pedāļus. Nebūtu arī pareizi izvēlēties augstus, šaurus puszābakus vai zābakus, kas neļauj potītei kustēties, kā arī augstpapēžu kurpes, jo šādi apavi apgrūtina pedāļu nospiešanu un var aizķerties aiz automašīnas paklājiņa.

    “Automašīnas vadīšanai vislabāk noderēs sporta apavi zem potītes ar līdzenu un neslīdošu zoli. Ir vērts ņemt līdzi ērtus apavus, kurus uzvilkt, iekāpjot automašīnā,”  norāda Adams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas mācību direktors.

    Ierobežota redzamība

    Kaut arī aukstās dienās visnotaļ ir ieteicams ārā ejot vilkt cepuri, apsēžoties pie stūres, to labāk novilkt. Cepure var noslīdēt un apgrūtināt autovadītāja redzamību. Ja tas ir iespējams, iekāpjot automašīnā ir vēlams noņemt sejas masku. Ja maskas izmērs ir neatbilstošs, arī tā var ierobežot redzamību. Tāpat maska ir papildu apgrūtinājums tiem autovadītājiem, kuri braukšanas laikā lieto brilles – maskas dēļ briļļu stikli var aizsvīst.

    Cimdi

    Kad automašīna visu nakti ir stāvējusi ārā vai neapsildītā garāžā, autovadītājam var nākties vilkt cimdus, lai vadītu auto. Tomēr, esot pie stūres, nevajadzētu vilkt cimdus, kas izgatavoti no vilnas vai cita slīdoša materiāla, jo šādos cimdos nevar stingri satvert stūri. Vislabāk ir izvēlēties ādas vai mākslīgās ādas cimdus.

    Bīstamā dūnu jaka

    Biezs ziemas apģērbs var ierobežot autovadītāja kustības un tādējādi ietekmēt automašīnas vadīšanu.

    Papildu risks, vadot automašīnu, tiek saistīts ar dūnu jaku vilkšanu, jo šīs jakas neļauj pareizi piesprādzēt drošības jostas.

    “Ar dūnu jaku jostas nepieguļ cieši pie ķermeņa un var nebūt pietiekami efektīvas, lai, sadursmes laikā, noturētu vadītāju un pasažierus uz vietas. Var rasties tā saucamā “niršanas” parādība, kad pasažieris izslīd no drošības jostām. Šādā gadījumā gurnu daļas josta paceļas virs vēdera, kas atsevišķos gadījumos var radīt iekšējo orgānu bojājumus,” skaidro Adams Bernards.

    Pats labākais risinājums ir novilkt virsdrēbes pirms brauciena vai apstāties un novilkt tās neilgi pēc braukšanas uzsākšanas, kad automašīnas salonā ir kļuvis silts.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē