• Kāpēc nedrīkst uzpildīt degvielu, ja darbojas dzinējs?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    7. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Iepildīt degvielu mašīnā, kad darbojas dzinējs, nav ieteicams. Skaidrojam, kāpēc.

    Jautājums

    Stāvot benzīntanka rindā, redzēju uzrakstu, ka šeit nedrīkst smēķēt, pildīt degvielu nepiemērotos traukos, un auto dzinējs obligāti jāizslēdz. Kāpēc nevar pildīties, ja darbojas motoru? Esmu pildījis bāku ar ieslēgtu motoru, un nekas nav noticis.

    Atbilde

    Šo uzrakstu nepieciešamību nosaka likumi par drošības prasībām pie degvielas uzpildes iekārtām. Ir valstis, kurās nav pieņemts izslēgt dzinēju uzpildes laikā. Viena no tādām ir Apvienotie Arābu Emirāti, kur vienkārši ir pārāk karsts, lai kaut uz brīdi auto dzinējs un kondicionētājs tiktu izslēgti. Lai arī vairumā gadījumu ieslēgts dzinējs neizraisīs aizdegšanās vai eksplozijas risku, drošības apsvērumu dēļ mēs rekomendētu vienmēr izslēgt dzinēju.

    Jāsāk ar to, ka aizdegšanās risks ir aktuāls praktiski tikai automašīnām, kuras darbina benzīna motors, jo dīzelis sadeg augsta spiediena rezultātā. Pildot degvielu, mēs jūtam degvielas tvaikus, tomēr ar to nepietiek, lai situācija kļūtu bīstama. Lielākoties gaisā ir par maz degvielas tvaiku vai par maz skābekļa, lai veidotos aizdegšanās, un uguns izraisīšanai nepieciešama ļoti precīza tvaiku un skābekļa koncentrācija. Kas attiecas uz aizdegšanās avotu, automašīnā ir elementi, kas to var izraisīt.

    Piemēram, dzinēja starterim ir daudz strāvas, potenciāli radot dzirksteļošanas risku.

    Tāpat arī aizdedzes sveces rada eksploziju motora iekšpusē, taču tas viss norit noslēgtā vidē. Ja sveču un svečvadu izolācija ir nepietiekama, pastāv aizdegšanās risks, taču mitrā laikā auto iedarbināt būs grūti, un šo defektu būsiet laikus pamanījis. Arī akumulatora klemmes un nolietoti releji mēdz dzirksteļot. Viss gan nav atkarīgs no mums pašiem, jo līdz ar uzpildi, garām brauc arī citi auto ar ieslēgtu dzinēju un strādājošām elektriskajām sistēmām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē