• samazināsies BM klase pēc avārijas izraisīšanas?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Auto Bild
    Gadījās izraisīt avāriju? Tas var visai dārgi atsaukties brīdī, kad pirksiet nākamo OCTA apdrošināšanu.

    Jautājums

    Sveicināts, Auto Bild Latvija! Nesen notika neliela avārija, kurā mana mašīna stāvvietā saskrējās ar citu auto, saskrāpējot stāvoša auto aizmugures spārnu un bamperu. Uzrakstījām saskaņoto, nekas nozīmīgs, taču nepatīkami visiem. Pie stūres bija sieva, bet auto ir uz mana vārda. Policija šo situāciju fiksēja, un visos papīros redzams sievas vārds. Bet, ja es pareizi saprotu, tad apdrošināšanas klase kritīsies man?

    Esam atzīti par vainīgiem, visa nauda arī esot samaksāta, bet apdrošināšanas klase internetā rādās tā pati 14., kas iepriekš. Mans darbs saistīts ar kravu pārvadājumiem, un nekad avārijas nav bijušas. Vai labā vēsture šeit ir ietekmējusi to, ka klase palikusi līdzšinējā? Ceru, ka spēsiet ieviest kādu skaidrību.

    Atbilde

    Esošā Bonus Malus (BM) sistēma darbojas šādi. Tā tiek piemērota gan automašīnai, gan tā īpašniekam. Līdz ar to, ja ar jūsu īpašumā esošo transportlīdzekli ceļu satiksmes negadījumu izraisa kāda cita persona, tad šī avārija tiek attiecināta uz jums piederošo transportlīdzekli, ar kuru tika izraisīts ceļu satiksmes negadījums. Tas nozīmē, ka BM klases kritums gaidāms jums, nevis sievai.

    Diemžēl BM klases kritumu neietekmē tas, cik nopietna bijusi avārija. Neatkarīgi no tā, vai esat noskrāpējis kādam bamperu vai saliecis otra auto virsbūvi banāna formā, klases kritīsies vienlīdzīgi.

    Tas nozīmē, ka mazu sadursmju gadījumā neieteiktu uzreiz ķerties pie saskaņotā paziņojuma vai zvanīt ceļu policijai. Labāk censties vienoties ar otru pusi par finansiālu kompensāciju no jūsu puses. Tiklīdz jūsu CSNg tiek fiksēts protokolā, tā tiek iesaistīti apdrošinātāji.

    Ja būsiet vainīgā puse, BM klase kritīsies. Agrāk šī nebija izteikta problēma, taču, ņemot vērā šā brīža OCTA polišu cenas, nereti izdevīgāk par otra auto skādi samaksāt no savas kabatas, nevis pārmaksāt par dārgu polisi ilgtermiņā. Pat tikai dažu BM klašu kritums var palielināt polises cenu uz gadu par vairākiem simtiem eiro.

    BM klases kritums uzreiz nav redzams, un pārrēķins notiks šā gada 15. septembrī, tāpēc iesakām vēl pirms septembra apdrošināt auto uz gadu, lai pēc iespējas vēlāk saskartos ar paaugstināto cenu.

    BM klase tiek pazemināta procentuāli atkarībā no iestājušos apdrošināšanas gadījumu skaita gadā un apdrošināšanas dienu skaita.

    Viena CSNg gadījumā BM klasi samazina par 30%, divu avāriju gadījumā par 50%, trīs incidentos par 80%, bet, izraisot četras vai vairāk avāriju, automātiski piešķir 1. klasi. Jo augstāku klasi esat sakrājis, jo zemāks būs kritiens. Šajā gadījumā jūsu 14. klase septembrī BM noslīdēs līdz 10. klasei, bet, vēlreiz izraisot avāriju, tā nokritīsies līdz 7. klasei.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē